Αθλητισμος

Όλα όσα πρέπει να έχεις τσεκάρει λίγο πριν πας για σκι

Ναι, το τρίπτυχο «Γάντια – Σκουφί – Γυαλιά» είναι σημαντικό, όμως είναι τόσα πολλά που πρέπει να προσέξεις!

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_si202201160076_news.jpg

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πάρεις τα βουνά, για να είσαι έτοιμος για μια απόλυτα επιτυχημένη χιονοδρομικά ημέρα.

Η σωστή προετοιμασία έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες που στο σύνολο τους επηρεάζουν μία χιονοδρομική ημέρα στο βουνό. Μπορεί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί να τελείωσαν, όμως οι ημέρες του χιονιού είναι ακόμα μπροστά μας στα υπέροχα ελληνικά βουνά. Όπου λοιπόν κι αν βρεθείς τα επόμενα Σαββατοκύριακα, να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για όλα. Δες παρακάτω τι πρέπει να έχεις μαζί σου για να είσαι έτοιμος και βάλε καλά στο μυαλό σου ότι το απόλυτο χειμερινό πάρτι, το Red Bull Homerun 2022 έρχεται αυτό το Σάββατο στον Παρνασσό Για να έχεις μια επιτυχημένη - χιονοδρομικά - ημέρα το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνεις είναι μία σωστή προετοιμασία. Οι συνθήκες στο βουνό είναι απρόβλεπτες και κάτι που δεν έχεις υπολογίσει, μπορεί να σου χαλάσει όλη την ημέρα. 

thumbnail_si202201160100_hires_jpeg_24bit_rgb_news.jpg


Πρόβλεψη καιρού
Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, συμβουλεύσου ένα ή και παραπάνω μετεωρολογικά sites προκειμένου να βγάλεις σαφές συμπέρασμα για το τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούν στο χιονοδρομικό κέντρο, και αντίστοιχα πως αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία αυτού. Πλέον, οι μετεωρολογικές προγνώσεις είναι τόσο accurate που μπορούν να κάνουν έναν έμπειρο χιονοδρόμο να καταλάβει ακριβώς τι συνθήκες επικρατούν στο βουνό. Ποτέ δεν πρέπει να πάρουμε την απόφαση να επισκεφθούμε το βουνό εάν δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το forecast. Επίσης, είναι πολύ πιθανό εάν την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης στο βουνό επικρατεί κακοκαιρία, αυτή να επηρεάσει τη λειτουργία του βουνού κατά την ημέρα της επίσκεψής σου.

Επικρατούσα κατάσταση δρόμων
Οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα είναι στο σύνολο τους ορεινοί δρόμοι που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, άρα η έκθεση τους σε χιονοπτώσεις είναι μόνιμη. Το χιονοδρομικό κέντρο και ο/η εκάστοτε δήμος/περιφέρεια έχει την υποχρέωση να διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, παρόλα αυτά αποτελεί και δική σου υποχρέωση να είσαι εξοπλισμένος στην περίπτωση που συναντήσεις χιόνια στους δρόμους. Πολλές χιονοδρομικές ημέρες έχουν χαθεί επειδή οδηγοί κόλλησαν με τα οχήματα τους στα χιόνια και δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όταν κατευθύνεσαι προς τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας πρέπει να φροντίζεις ώστε το αυτοκίνητο σου να είναι υποχρεωτικά εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Στην περίπτωση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις κάνει δοκιμή αυτών σε ιδανικές συνθήκες, όπως κάτω από το σπίτι σου, διότι όταν θα έρθει η ώρα της δοκιμής σε πραγματικές συνθήκες (κρύο, χιονόπτωση κτλ.), εάν δεν έχεις εξοικείωση, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ και ενδεχομένως να δυσκολέψεις και άλλους. 

Apres Ski Ρούχα
Ο εξοπλισμός σου είναι ότι σημαντικότερο έχεις κατά τη διάρκεια μιας χιονοδρομικής ημέρας. Τα ρούχα που φοράς πρέπει να τα έχεις δοκιμάσει και να είσαι σίγουρος για το fitting τους. Ξεκινάς φορώντας ένα κάλο ισοθερμικό μπλουζάκι και παντελόνι (ή ένα one piece). Έπειτα, φροντίζεις για το δεύτερο layer που σε κρατά ζεστό, όπως ένα fleece ή ένα ελαφρύ πουπουλένιο vest. Τέλος, ως τρίτο layer φοράς ένα καλό shell (παντελόνι και μπουφάν), το οποίο με την αδιαβροχοποίηση του σε προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες. Οι κάλτσες σου πρέπει να είναι ζεστές και ιδανικές για σκι, και δεν θα ήταν κακή σκέψη να έχεις μαζί σου και ένα εφεδρικό ζευγάρι από αυτές. Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να ξεχάσεις το τρίπτυχο Γάντια – Σκουφί – Γυαλιά, όπως επίσης και τη μάσκα με το κράνος σου. Στο σακίδιο σου είναι σημαντικό να έχεις ένα εφεδρικό ζευγάρι γάντια, καθώς και ένα παγούρι με νερό ή ζεστό τσάι.

Ski/Snowboard – Μπότες – Μπατόν
Ο χιονοδρομικός εξοπλισμός σου πριν από κάθε εξόρμηση αλλά και μετά, χρειάζεται έναν πλήρη οπτικό έλεγχο για να διαπιστώσεις ότι όλα είναι στη θέση τους. Η σανίδα ή τα ski σου χρειάζονται αντίστοιχα κέρωμα, το οποίο είναι μια εύκολη διαδικασία που όμως αν δεν την έχεις ξανακάνει θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον έμπειρο ή να δώσεις τον εξοπλισμό σου σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα για να σου το κάνει. Όπως και να έχει, φροντίζεις να χρησιμοποιήσεις το σωστό κερί (αναλόγως τις θερμοκρασίες).

thumbnail_si202201160071_news.jpg

Προετοιμάσου σωστά και ξεκίνα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για ένα από τα πιο fun, πολύχρωμα και γεμάτα αδρεναλίνη events. Το Red Bull Homerun έρχεται, με μια σειρά από εκπλήξεις, το Σάββατο στις 26 Φεβρουαρίου. Δήλωσε συμμετοχή εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ