Αθλητισμος

Όταν ο Τζόρνταν αντιμετώπισε τον Γκάλη στο Αλεξάνδρειο (video)

Μάικλ Τζόρνταν εναντίον Νίκου Γκάλη το 1983, όταν η εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ αντιμετώπιζε στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης την ομάδα της Βόρειας Καρολίνας.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Γκάλης εναντίον Μάικλ Τζόρνταν
Όταν ο Τζόρνταν αντιμετώπισε τον Γκάλη

Ένα βίντεο αρχείου με τον Νίκο Γκάλη και την εθνική μπάσκετ της Ελλάδας να αντιμετωπίζουν τον Μάικλ Τζόρνταν και την ομάδα της Βόρειας Καρολίνας το 1983 στο Αλεξάνδρειο.

Όλοι οι φίλοι του μπάσκετ και του αθλητισμού συζητάνε αυτές τις μέρες για την τηλεοπτική σειρά «The Last Dance» του Netflix, με επίκεντρο την ταραχώδη πορεία των Chicago Bulls τη σεζόν 1997-98 και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Στη σειρά δέκα επεισοδίων (έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα τέσσερα επεισόδια) και μέσα από διάφορα φλας μπακ στο παρελθόν, βλέπουμε την πορεία της υπερομάδας των Bulls προς την κορυφή, μέσα από τη ζωή και εξιστορήσεις των πρωταγωνιστών, Μάικλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν, Ντένις Ρόντμαν, Φιλ Τζάκσον.

GREECE - NORTH CAROLINA (JORDAN vs GALIS, Oct. 20, 1983)


Με αφορμή της σειράς του Netflix που είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή, με τις συζητήσεις να έχουν «ανάψει» για τα καλά, ένα κανάλι στο YouTube (NickGalis Archive) μας θυμίζει πως το 1983 ο Μάικλ Τζόρνταν, σαν μέλος της ομάδας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, είχε αντιμετωπίσει τον Νίκο Γκάλη και την εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλέ ντε Σπορ) της Θεσσαλονίκης. Από εκεί προέρχεται και το video, ένα μοναδικό και σπάνιο ντοκουμέντο. Δυστυχώς, το video δεν έχει ήχο αλλά ακόμα και έτσι μπορούμε να το απολαύσουμε. Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το NickGalis Archive, ένα κανάλι-θησαυρός για τους φίλους του μεγάλου Έλληνα μπασκετμπολίστα.

«Αλεξάνδρειο, 20 Νοεμβρίου 1983. Το περίφημο παιχνίδι ανάμεσα στην Εθνική μας και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τον Οκτώβριο του 1983, και συγκεκριμένα το ένα από τα δύο. Ο 20χρονος δευτεροετής Μάικλ Τζόρνταν, με το 23 από τότε, πάτησε ελληνικό έδαφος και αντιμετώπισε τον Νίκο Γκάλη, με το 7 στην πλάτη.

Νίκος Γκάλης εναντίον Μάικλ Τζόρνταν
Όταν ο Γκάλης αντιμετώπιζε τον Τζόρνταν το 1983

Το βίντεο δεν είναι από τηλεοπτική μετάδοση. Είναι η λήψη από βιντεοκάμερα της εποχής η οποία προοριζόταν αποκλειστικά για το αρχείο του προπονητή της Βόρειας Καρολίνας Ντιν Σμιθ, και υπάρχει μόνο στα αρχεία του Πανεπιστημίου. Η εικόνα βέβαια είναι πολύ καθαρή και ευκρινής, αλλά δεν υπάρχει ήχος, και φυσικά μετάδοση. Το ματς είναι ολόκληρο, απλά έχουν κοπεί τα κενά διαστήματα όπου δεν παιζόταν παιχνίδι. Όπως και να χει....πιστεύω ότι είναι συλλεκτικό και ιστορικό παιχνίδι, κι ακόμη και μια τέτοια λήψη είναι καλύτερη από το τίποτα.

Στα αγωνιστικά τώρα, με την Εθνική δεν αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα. Στο ματς της επόμενης ημέρας στο κλειστό του Σπόρτιγκ όμως, ο Νικος Γκάλης δεν ταξίδεψε από Θεσσαλονίκη και ο Παναγιώτης Γιαννακης αγωνίστηκε. Ο Γκάλης σκόραρε 24 πόντους ενώ ο Τζόρνταν 34, ο οποίος αργότερα δήλωσε, "Είναι ένας πλήρης παίκτης. Δεν περίμενα να δω έναν τέτοιο σκόρερ από την Ευρώπη, ειδικά από τη χώρα σας¨". Η North Carolina επικράτησε της Εθνικής μας με 100-83. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε παρά...Michael and Nick on fire! Στο 29:23 του βίντεο απολαύστε ανάποδο κάρφωμα του Μάικλ Τζόρνταν»,

ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 24, Ανδρίτσος 16, Σακελλαρίου 2, Κοκολάκης 20, Κατσούλης 10, Σταυρόπουλος 2, Ρωμανίδης 2, Καρατζουλίδης 4, Φιλίππου 1, Μάλλαχ 2, Σκροπολίθας, Αγιασωτέλης.

ΝΟΡΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ: Πέτερσον 4, Τζόρνταν 34, Χιλ 8, Τόμπσον 8, Πέρκινς 14, Μπραντ Ντόχερτι 14, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 4, Μάρτιν 4, Σμιθ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ