Αθλητισμος

Στην Μπενφίκα ομιλούν ελληνικά

Η σημερινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ δείχνει προτίμηση στη χώρα μας

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19506137.jpg
© EPA/MARIO CRUZ

Αν και βρισκόμαστε στον Αύγουστο και στην αρχή της σεζόν, από σήμερα ως την Πέμπτη έχουμε τους πρώτους σημαντικούς «τελικούς» για τις ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη.

Πρώτα ο ΠΑΟΚ που παίζει εκτός με την Μπενφίκα και αναζητά άλλη μια υπέρβαση, ώστε να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Την Τετάρτη η ΑΕΚ απέναντι στην ουγγρική Βιντεότον για τον ίδιο ακριβώς σκοπό και μάλιστα ως φαβορί και την Πέμπτη ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την σκληροτράχηλη Μπέρνλι από την Αγγλία, ξέροντας πώς αν αποκλειστεί θα αποχαιρετήσει πρόωρα την Ευρώπη.

Απόψε, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα πατήσει στο αγαπημένο γήπεδο όλων των Ελλήνων, το «Ντα Λουζ», όπου το 2004 πήρε το EURO. Οι σχέσεις… εξάρτησης με τον σύλλογο της Λισαβόνας δεν σταματούν εδώ, αφού στο ρόστερ του υπάρχουν δύο συμπατριώτες μας.

Ο τερματοφύλακας Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που θα ξεκινήσει βασικός, και ο Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος δεν βρίσκεται στα πλάνα και αναζητά ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

Όμως, οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μόνοι Έλληνες που έχουν φορέσει την κόκκινη φανέλα της Μπενφίκα.

Η αρχή έγινε πριν 19 χρόνια με αφορμή πάλι ένα ευρωπαϊκό ζευγάρωμα του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα. Τότε οι Πορτογάλοι είχαν εντυπωσιαστεί από τον αμυντικό χαφ Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη και τον απέκτησαν παρέα με τον Αιγύπριο Σάμπρι, έχοντας προπονητή τον σπουδαίο Γιουπ Χάινκες. Αν και βασικός στο εξάμηνο που έμεινε εκεί, θέλησε να γυρίσει στην πατρίδα, καθώς δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί ποτέ στη Λισαβόνα. Ήρθε δανεικός στην Καλαμάτα και ουσιαστικά σε ηλικία 27 ετών έχασε την ευκαιρία να κάνει μια καλή καριέρα.

Δεύτερος Έλληνας ο Τάκης Φύσσας, που πήγε εκεί σε μια εποχή που όλα του πήγαιναν τέλεια. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος τον Γενάρη του 2004 και τον Μάιο κατέκτησε το Κύπελλο, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό.

Taça de Portugal 03/04 - Golo do Fyssas

Πίσω στην Ελλάδα τον περίμεναν δύο μετάλλια από το νταμπλ που πήρε ο Παναθηναϊκός, με τον οποίον έπαιξε στο πρώτο μισό της σεζόν, ενώ στο «Ντα Λουζ» πήρε και το EURO. Στη δεύτερη χρονιά που έμεινε στην Μπενφίκα στέφθηκε κι εκεί πρωταθλητής!

Φεύγοντας ο αριστερός μπακ για τη Σκοτία, το… ελληνικό κενό της Μπενφίκα καλύφθηκε με την απόκτηση του Γιώργου Καραγκούνη, που ήρθε ελεύθερος από την Ίντερ. Ο «Κάρα» έκατσε κι αυτός δύο σεζόν, πριν γυρίσει στον Παναθηναϊκό το 2007.

Karagounis | 3 Golos pelo Benfica

Μάλιστα, στη δεύτερη χρονιά είχε και παρέα τον Κώστα Κατσουράνη, που μέσα σε μια τριετία έπαιξε και στόπερ, έγινε αρχηγός της ομάδας και μετατράπηκε σε αγαπημένο της εξέδρας. Το 2009, ο «Κατσούρ» επέστρεψε στην Ελλάδα για να βρει τον Καραγκούνη στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

Katsouranis | SL Benfica | All 15 Goals | 2006-2009

Μετά από μια πενταετία, η Μπενφίκα το 2014 απέκτησε ξανά Έλληνα. Ήταν ο Ανδρέας Σάμαρης, που είχε μια καλή σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό και κάποιες σπουδαίες εμφανίσεις στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ και τις πρώτες δύο περιόδους του ήταν βασικός. Πρόπερσι και πέρυσι ήταν περισσότερο αναπληρωματικός και τώρα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να αλλάξει ομάδα και πιθανότατα χώρα.

Andreas Samaris  - O Deus Grego da Luz | A Sky Full Of Stars 2017 | SL Benfica

Πολύ περισσότερο ντόρο έκανε σε δύο χρονιές στην πορτογαλική πρωτεύουσα ο Κώστας Μήτρογλου. Πήγε το 2015 ως δανεικός από τη Φούλαμ, έμεινε και μια ακόμη χρονιά με αγορά έναντι 7.000.000 ευρώ και αποδείχθηκε μεταγραφή-χρυσάφι. Όχι μόνο γιατί πουλήθηκε πέρυσι στη Μαρσέιγ για 15 εκατομμύρια, αλλά κυρίως επειδή με τη φανέλα της Μπενφίκα σκόραρε 52 φορές!

Kostas Mitroglou | SL Benfica | All 52 Goals

Κι αφού Μήτρογλου δεν υπάρχει πια εκεί και ο Σάμαρης αποχωρεί, μοιραία ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος θα μείνει μόνος στην Μπενφίκα. Ο νεαρός τερματοφύλακας αποκτήθηκε προ 10 μηνών από τον Παναθηναϊκό, έμεινε δανεικός στο «τριφύλλι» και φέτος το καλοκαίρι έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, σε μια ιστορική ομάδα, όπου μάλιστα θα έχει και θέση βασικού, καθώς στα φιλικά έκανε σπουδαίες εμφανίσεις.

Odysseas Vlachodimos ● The Beginning  - Best Saves in Pre Season | SL Benfica 2018/19

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ