Αθλητισμος

Μια γιορτή όχι τόσο λαμπερή

Έλειπαν από τα 30άχρονα του Ευρωμπάσκετ, Γκάλης και Γιαννάκης

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359025-744051.jpg

Φέτος ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Στην εποχή των social media, της τεχνολογίας και της αγάπης για κάθε τι ρετρό, επιβαλλόταν η γιορτή για την επέτειο των 30 χρόνων από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ να είναι μεγαλοπρεπής. 

Αναμφίβολα, η τελετή που έγινε στο ΔΑΪΣ των εκπαιδευτηρίων Δούκα ήταν όμορφη και συγκινητική, όμως έλειπαν δύο πολύ βασικά κομμάτια του παζλ: Ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Σαν να βραβεύεις τους Σικάγο Μπουλς της δεκαετίας του '90 και να λείπει ο Τζόρνταν με τον Πίπεν. Δεν γίνεται αυτό... 

Ο Νίκος Γκάλης δεν έχει παραστεί ποτέ σε καμία επέτειο, διότι οι σχέσεις του με τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Πολίτη δεν είναι καθόλου καλές. Αιτία, η συμπεριφορά του κόουτς κατά την κοινή τους θητεία στον Παναθηναϊκό, που σήμανε το τέλος της καριέρας του Έλληνα σταρ. 

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ο Γκάλης δεν έχει σχέσεις ούτε με την ΕΟΚ, την ομοσπονδία μπάσκετ δηλαδή. Το ίδιο και ο Γιαννάκης. Η αλήθεια είναι πως ο... αιώνιος πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θυμίζει σε τίποτα τον κραταιό άνδρα περασμένων δεκαετιών. Παρωχημένος, εμμονικός και με μπόλικα δείγματα ασέβειας προς τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ. 

Όμως, ό,τι και να είναι ο Βασιλακόπουλος, ό,τι και να συνέβη κάποτε με τον Πολίτη, οι Γκάλης και Γιαννάκης έπρεπε να δώσουν το "παρών" τουλάχιστον στη χθεσινή εκδήλωση. Διότι αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές, αυτούς λάτρεψε όλη η Ελλάδα. Οι απλοί φίλαθλοι δεν αγάπησαν ουτε τον Βασιλακόπουλο, ούτε καν τον Πολίτη. Υπό αυτή την έννοια, ήταν λάθος που δεν παρέστησαν σε μια τόσο σημαδιακή επέτειο. 

Αυτό το παράπονο εξέφρασε με όμορφο τρόπο ο πιο εξωστρεφής εκείνης της παρέας, ο Νίκος Φιλίππου, που είπε χθες από μικροφώνου: "Νιωθω χαρά, αλλά έχω ένα αγκάθι στην καρδιά που δεν μπορώ να το κρατάω άλλο μέσα μου. Αυτή η ευλογημένη ομάδα έχει μια κατάρα. Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε και οι δώδεκα μαζί ήταν πάνω στο βάθρο των νικητών". Τριάντα χρόνια πριν... 

Κατά τα λοιπά, ανάμεσα σε πολλές δηλώσεις και βραβεύσεις, όπου οι νεότερες φουρνιές (Παπαλουκάς, Αλβέρτης, Μπουρούσης. Κακιούζης κλπ.) τίμησαν τους παλαιότερους, προβλήθηκαν και βίντεο από τους αγώνες του 1987. 

Από την εκδήλωση απουσίασε και ο Μέμος Ιωάννου, άκρως δικαιολογημένα όμως, αφού αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ