Περιβαλλον

Σιβηρία: Η παρατεταμένη ζέστη ανησυχεί τους επιστήμονες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στη Σιβηρία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Σιβηρία καταγράφηκε ο θερμότερος Μάιος από τότε που ξεκίνησα οι σχετικές μετρήσεις
Στη Σιβηρία, η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας είναι ιδιαιτέρως αισθητή

Στη Σιβηρία καταγράφηκε ο θερμότερος Μάιος από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις

Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών στη Σιβηρία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι για τους επιστήμονες.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάιος από το 1979  που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις της υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου (CS3), της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος μήνας άλλωστε καταγράφηκε ως ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Στέντελ, έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες στα ζητήματα κλίματος, η μεγάλη απόκλιση από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες  που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα θα ήταν κάτι που συμβαίνει μία φορά στα 100.000 χρόνια, αν δεν υπήρχε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Όμως στη Σιβηρία τόσο οι χειμερινοί μήνες όσο και η άνοιξη ήταν σαφώς θερμότεροι από ό,τι συνήθως. «Είναι χωρίς αμφιβολία ένα ανησυχητικό φαινόμενο, λέει η Φρέγια Βαμπογκ, από τους επικεφαλής επιστήμονες στο C3S.

H Σιβηρία είναι από τις περιοχές του πλανήτη που υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες από μήνα σε μήνα ή από έτος σε έτος, όμως σύμφωνα με το C3S είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρχουν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο για τόσους συνεχόμενες μήνες.

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα στις περιοχές της Αρκτικής η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Γη, σαν αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι συνέπειες των υψηλότερων θερμοκρασιών έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές. Νωρίτερα αυτό τον μήνα δημιουργήθηκε μια πετρελαιοκηλίδα στον ποταμό Αμπάρναγια, παρακείμενο στην πόλη Νορίλσκ, η οποία προκλήθηκε από διαρροή 20.000 τόννων πετρελαίου ντίζελ από δεξαμενή καυσίμων του θερμοηλεκτρικού Σταθμού -3 της πόλης.

Σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία άνηκε ο σταθμός πιθανόν τα θεμέλια της δεξαμενής βυθίστηκαν εξαιτίας τοης τήξης του περμαφρόστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος). Το ατύχημα κάνει σαφές το πόσο μεγάλες είναι οι συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας για τα οικοσυστήματα και τις υποδομές της Αρκτικής.

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ