Visual Browsing
Παρίσι: Γέμισε από παπούτσια η πλατεία Δημοκρατίας

Παρίσι: Γέμισε από παπούτσια η πλατεία Δημοκρατίας

Πώς αντέδρασαν οι Παριζιάνοι στην κλιματική αλλαγή
EPA/IAN LANGSDON

Εν όψει της Συνόδου για το κλίμα, χιλιάδες Παριζιάνοι αψήφισαν δύο εβδομάδες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της13ης Νοεμβρίου τον φόβο και πήγαν στην πλατεία Δημοκρατίας, την οποία και γέμισαν με παπούτσια.

Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας έδειξαν την αντίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή με αφορμή τη Σύνοδο που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, στα μέτρα ασφαλείας που έχει υιοθετήσει η γαλλική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση της διεξαγωγής των πορειών για το κλίμα, που είχαν προγραμματιστεί αυτό το σαββατοκύριακο, αλλά και για τις 12 Δεκεμβρίου.

Οι ακτιβιστές όμως βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα, τη συμμαχία 130 οργανισμών που κάλυψε την Πλατεία Δημοκρατίας με παπούτσια, συμβολίζοντας όλους εκείνους που ήθελαν να μετάσχουν στις πορείες.

Σχετικα
Μητσοτάκης: «Ναι» στην πρόταση Γεννηματά για νέο Κλιματικό Νόμο
Μητσοτάκης: «Ναι» στην πρόταση Γεννηματά για νέο Κλιματικό Νόμο

Aujourd'hui, place de la République, quand l'état d'urgence empêche de manifester à l'occasion de la conférence...

Posted by J'aime Paris ! on Sunday, November 29, 2015

Σχετικα
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «φτιάχνει» κλίμα -Οι νέοι στόχοι για τις εκπομπές
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «φτιάχνει» κλίμα -Οι νέοι στόχοι για τις εκπομπές

COP 21 : les chaussures de Ban Ki-moon déposées place de la République sur WAT.tv

Ήδη έχουν επιστρατευτεί 2.800 αστυνομικούς, έξω από τους χώρους στους οποίους θα γίνουν οι εργασίες της Συνόδου. Επιπλέον, 8.000 άτομα θα ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Γαλλίας κατά τη διάρκειά της. Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Επιπλέον, όπως και σε κάθε Διάσκεψη των Μερών, οι δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβουν τη φύλαξη της «Μπλε ζώνης», του χώρου διαπραγματεύσεων στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τα άλλα, οι διοργανωτές της συνόδου, εκτιμούν ότι θα μετάσχουν 40.000 άτομα και πως θα είναι η μεγαλύτερη Διάσκεψη των Μερών, όπως ονομάζεται. Συνήθως μετέχουν περίπου 10.000 άτομα στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν εκείνη του 2009, στην Κοπεγχάγη, με περίπου 27.000 συμμετέχοντες. Η αυξημένη παρουσία φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχει ενταθεί η ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μέχρι τώρα, 150 πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί, όπως και βασιλείς ή πρίγκιπες, έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν και θα κάνουν τρίλεπτες τοποθετήσεις τη Δευτέρα. Μόλις αυτοί αποχωρήσουν, θα αναλάβουν οι γραφειοκράτες και διπλωμάτες, που τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το το ενεργειακό αποτύπωμα της Συνόδου, οι διοργανωτές ζητούν από τους μετέχοντες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρέχοντας δωρεάν μετακινήσεις. Αυτό έχει συνολικό κόστος 79,5 εκατ. ευρώ.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5