Κοσμος

Στο Παρίσι υπάρχει σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα

Μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315156-233237.jpg
EPA/JOSE RODRIGUEZ

Σε σχέδιο συμφωνίας φαίνεται να κατέληξαν μετά από δύο εβδομάδες διαβουλεύσεων οι αντιπρόσωποι 195 κρατών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να μεταβεί στο Μπουρζέ για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου συμφωνίας στους αντιπροσώπους των 195 χωρών, όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο. «Έπειτα απ' αυτή την τελευταία νύκτα διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί αργά το πρωί στο Μπουρζέ όπου ενδέχεται να παρέμβει ενώπιον της ολομέλειας των μερών στην οποία θα παρουσιαστεί η συμφωνία», προστέθηκε από την ίδια πηγή.

Το σχέδιο συμφωνίας οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας και παρουσιάζεται στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι στους αντιπροσώπους των 195 χωρών της διάσκεψης του ΟΗΕ (COP21), έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία της COP21.

Οι αντιπρόσωποι συνεδριάζουν από τις 30 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Μπουρζέ, στο Παρίσι, με στόχο να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για να περιοριστεί η απορρύθμιση του κλίματος που έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, τόνισε ότι οι συνθήκες ουδέποτε υπήρξαν καλύτερες για μια ισχυρή και φιλόδοξη συμφωνία. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι το σχέδιο συμφωνίας απέχει πολύ από την τελική συμφωνία, η οποία πρέπει πρώτα να επικυρωθεί σε επίπεδο υπουργών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ