Πολιτικη & Οικονομια

Explainer: Γιατί να αλλάξω το παλιό μου air condition;

Η πλατφόρμα που ανοίγει σήμερα. Η διαδικασία, τα ποσά, οι δικαιούχοι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το παλιό air condition μπορεί να αντικατασταθεί με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή»
Ο σκεπτόμενος άνθρωπος του Ροντέν στις ιδανικές συνθήκες σκέψης @ ATHENS VOICE

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή». Πώς γίνεται η αίτηση για το παλιό air condition και το ψυγείο.

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κάνει «πρεμιέρα» σήμερα, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», που στόχο έχει να αναβαθμίσει ενεργειακά βασικές συσκευές στο νοικοκυριό, οι οποίες καταναλώνουν πολύ ρεύμα και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στον στοχευμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ήδη, έχουν «τρέξει» τα προγράμματα «Εξοικονομώ», τα οποία έχουν βοηθήσει χιλιάδες καταναλωτές να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους, λαμβάνοντας επιδότηση.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές όμως μπορώ να αλλάξω;

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

Μέχρι πόσες ηλεκτρικές συσκευές μπορώ να αντικαταστήσω;

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα για δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες.

Έχω ένα air condition στο σπίτι στο χωριό. Μπορώ να το αλλάξω;

Φυσικά. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αφορά συσκευές που είναι εγκατεστημένες τόσο στην κύρια όσο και τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Πόσα θα πρέπει να πληρώσω για να αλλάξω το air condition;

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών κυμαίνεται από 30 έως 50% για την αγορά καινούργιου air condition ανάλογα με το εισόδημα. Μιλώντας με νούμερα, η επιδότηση ξεκινά από 135 ευρώ και φθάνει τα 700 ευρώ ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

Και με την αίτηση τι γίνεται; Χρειάζεται κάποιο δικαιολογητικό;

Η πλατφόρμα για την αίτηση(www.allazosyskevi.gov.gr) ανοίγει σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου. Δεν χρειάζεται κάποιο δικαιολογητικό. Κάθε αίτηση αξιολογείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ επιπλέον μοριοδότηση λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες,καθώς και οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιουλίου.

Είναι εύκολο να κάνω αίτηση;

Όπως και με το Power Pass η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι κωδικοί Τaxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο.

Και μετά την αίτηση τι ακολουθεί;

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής λαμβάνει ηλεκτρονικά στο κινητό τηλέφωνο έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται. Πρόκειται για ένα ψηφιακό κουπόνι, με το οποίο αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον η συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα).

Μπορώ να κρατήσω το παλιό μου air condition;

Ο καταναλωτής που συμμετέχει στο πρόγραμμα ««Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση. Δεν μπορεί να την κρατήσει.

Μέχρι πότε μπορώ να εξαργυρώσω το ψηφιακό κουπόνι;

Όσοι δικαιούνται την επιδότηση, θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσω αλλάζοντας τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μου;

Μέχρι και 300 ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται το όφελος για τα νοικοκυριά από τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από νέες, πιο αποδοτικές.

Γιατί είναι σημαντική η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, με τις νέες ηλεκτρικές συσκευές μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ