Πολιτικη & Οικονομια

Explainer: Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν αυτήν τη στιγμή;

Τα ψιλά γράμματα για ρεύμα, καύσιμα και παλιές συσκευές - Τι να προσέξετε

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσοχή στις προθεσμίες για Fuel Pass 2, Power Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών
Προσοχή στις προθεσμίες για Fuel Pass 2, Power Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών © Athens Voice

Power Pass, Fuel Pass 2 και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Οι επιδοτήσεις. Αίτηση και δικαιούχοι σε βενζίνη, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Τι να προσέξετε.

Επιδότηση από τρία βασικά προγράμματα που «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή μπορούν να πάρουν οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την ακρίβεια. Οι αιτήσεις για το Power Pass συνεχίζονται και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Fuel Pass 2.

Και στις τρεις διαδικασίες χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν είναι μόνο οι ημερομηνίες - προθεσμίες που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας αλλά και τα... ψιλά γράμματα που μπορούν να οδηγήσουν σε λάθη στην αίτηση.

  • Μέχρι πότε μπορώ να κάνω αίτηση για Power Pass;

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει την προσεχή Πέμπτη 30 Ιουνίου. Δεν έχει δοθεί κάποια παράταση και η πλατφόρμα δέχεται όλα τα ΑΦΜ. Αφορά επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν αναδρομικά έως 600 ευρώ.

  • Πότε να περιμένω ότι θα μπουν τα χρήματα από την επιδότηση στο ρεύμα;

Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου.

  • Και τι φορολογία θα έχουν;

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

  • Τι πρέπει να προσέξω στο Power Pass;
  1. Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα αφορά οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με κυμαινόμενα τιμολόγια.
  2. Το επίδομα καλύπτει την κύρια κατοικία (όχι το εξοχικό) και τη φοιτητική στέγη.
  3. Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
  4. Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.
  • Και αν δεν έχω κυμαινόμενο τιμολόγιο;

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο, η αίτηση για το Power Pass δεν γίνεται δεκτή. Το ίδιο ισχύει και αν το τιμολόγιο ρεύματος δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης.

  • Αν υπάρχει κοινό ρολόι ποιος παίρνει το Power Pass;

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση δίνεται στον δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

  • Τι θα συμβεί αν η αίτηση για το Power Pass περιλαμβάνει ψευδή στοιχεία ή ανακρίβειες;

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης στο Power Pass, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση της αίτησης.

  • Παίρνω Power Pass αν δεν έχω κάνει φορολογική δήλωση;

Για τη καταβολή της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

  • Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για το Fuel Pass 2;

Επίσημη ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας δεν υπάρχει. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα ανοίγει στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου.

  • Και τα χρήματα πότε καταβάλλονται;  

Η καταβολή του Fuel Pass 2 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.

  • Πώς μπορώ να εξασφαλίσω 15 ευρώ επιπλέον;

Όπως και με το Fuel Pass, υπάρχει η δυνατότητα για ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτήν σε βενζινάδικα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ στο πρώτο Fuel Pass). Σε αυτήν την περίπτωση, και ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά), η επιδότηση στα καύσιμα κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.

  • Και αν δεν βγάλω ψηφιακή κάρτα καυσίμων;

Όσοι επιλέξουν να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους, το Fuel Pass 2 θα είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ.

  • Τι πρέπει να γνωρίζω για το Fuel Pass 2;
  1. Η επιδότηση για τη βενζίνη καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
  2. Χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  3. Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα). Π.χ. Για το ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ και για ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ.
  • Αν δεν έχω πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχω ασφαλίσει το όχημα, δικαιούμαι Fuel Pass 2;

Απαραίτητη προϋπόθεση για το Fuel Pass 2 είναι το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος του Fuel Pass 2 πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από μόνο ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. 

  • Ποια είναι τα ποσά του Fuel Pass 2;
  1. 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
  2. 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησί με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
  3. 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.
  4. 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα
  • Και αν έχω ντίζελ;

Οι ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων παίρνουν διπλή επιδότηση, αφού εκτός από το fuel pass θα συνεχίσουν για το επόμενο 3μηνο να λαμβάνουν και επιδότηση 15 λεπτών στην αντλία.

  • Έκανα αίτηση για Power Pass και θα κάνω αίτηση για Fuel Pass 2. Με το παλιό μου κλιματιστικό τι μπορώ να κάνω;

Οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ξεκίνησε την Παρασκευή, 24 Ιουνίου στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr. Δεκτά γίνονται όλα τα ΑΦΜ. Η προθεσμία λήγει στις 5 Ιουλίου 2022.

  • Τι χρειάζεται για την αίτηση;

Δύο πράγματα, οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

  • Έχω μια παλιά κουζίνα; Μπορώ να την αντικαταστήσω με επιδότηση;

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η ηλεκτρική κουζίνα. Υπάρχει η δυνατότητα για δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο ή καταψύκτη.

  • Το παλιό μου ψυγείο στο εξοχικό μπορώ να το αλλάξω;

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος καλύπτει κλιματιστικό και ψυγείο τόσο στην κύρια όσο και τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

  • Τι πρέπει να προσέξω στην αίτηση;

Σε κάθε αίτηση συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές επιθυμούν να αλλάξουν, η ύπαρξη ή όχι ΑΜΕΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας. Κάθε αίτηση συγκεντρώνει μόρια ανάλογα με το εισόδημα, τον αριθμό προσταευόμενων μελών, αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια κι αν υπάρχει ΑΜΕΑ.

  • Πώς θα ξέρω ότι εγκρίθηκε η αίτηση;

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει στο κινητό του το/τα voucher (όχι χρήματα), ώστε να προχωρήσει στην αγορά των συσκευών από κατάστημα της αρεσκείας του, το οποίο όμως πρέπει να έχει δηλώσει προηγουμένως ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα.

  • Πόσα ψηφιακά κουπόνια μπορώ να πάρω;

Προβλέπεται ένα ψηφιακό κουπόνι/voucher ανά συσκευή. Πάνω στο κουπόνι υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα, το ΑΦΜ και το κινητό του δικαιούχου, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση κατοικίας του. Τα πρώτα κουπόνια θα είναι διαθέσιμα σε 3 εβδομάδες από το κλείσιμο της πλατφόρμας.

  • Μέχρι πότε μπορώ να αγοράσω με το ψηφιακό κουπόνι τη νέα συσκευή;

Αγορές με χρήση επιταγών του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

  • Και με την ανακύκλωση του ψυγείου ή του κλιματιστικού τι ισχύει;

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.Οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ