Πολιτικη & Οικονομια

Fitch: Αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας

Αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ FITCH ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | ΦΩΤΟ: EPA/JUSTIN LANE
Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ FITCH ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | ΦΩΤΟ: EPA/JUSTIN LANE

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Fitch, διατηρώντας τη χώρα μας δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση του outlook ωστόσο στέλνει σήμα ότι η Fitch θα προχωρήσει πιθανότατα σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Οίκος αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2022. 

Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 8,3% για το 2021 και 4,1% για φέτος και το 2023, ενώ εκτιμά ότι η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν μία ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα επισημαίνει την ουσιαστική βελτίωση των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Ο συνδυασμός ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη και μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω της σημαντικής μείωσης των πανδημικών μέτρων στήριξης θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους μειώθηκε στο 198,4% το 2021 από 206,3% το 2020 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 190,3% φέτος και στη συνέχεια στο 185,3% μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει ανεξόφλητα δάνεια από το ΔΝΤ το 2022 και θα προπληρώσει τις δόσεις δανείων του 2022 και 2023 από τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης, το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε το 2010. Βεβαίως, η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υποστηρίζει τους όρους χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον οίκο. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ, ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ