Πολιτικη & Οικονομια

Handelsblatt: Η αρνητική κληρονομιά κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

«Στο 30% το ποσοστό των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες φορώντας μάσκα αναμένουν έξω από τράπεζα
Πολίτες φορώντας μάσκα αναμένουν έξω από τράπεζα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος για την κρίση του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο στην οικονομία του ευρωπαϊκού νότου

Η Handelsblatt με δημοσίευμά της αναφέρεται στα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, χαρακτηρίζοντάς τα «κληρονομιά της οικονομικής κρίσης», που εν καιρώ πανδημίας αυξάνει τους τραπεζικούς κινδύνους. 

«Αν και στη Γερμανία το ποσοστό των επισφαλών δανείων (...) ανερχόταν στο 1,3% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στην Ισπανία ήταν 3%, στην Ιταλία 6% και στην Ελλάδα μάλιστα 30%. Σύμφωνα με μελέτη της Γαλλικής Οικονομικής Σχολής IESEG, ιδιαίτερα οι μεσαίες τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει η Handelsblatt και τονίζει ότι στην κορυφή της λίστας του IESEG «βρίσκονται κυρίως ιταλικές τράπεζες, για παράδειγμα οι Credito Emiliano, Banco BPM, αλλά και η Banca Monte dei Paschi. Οι ερευνητές βλέπουν μεγαλύτερους κινδύνους για την Bankinter και την Banco de Sabadell από την Ισπανία και για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank στην Ελλάδα.»

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Η ελληνική Alpha Bank προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Davidson Kemper μέχρι τέλος του έτους. Το χαρτοφυλάκιο, που ονομάζεται Galaxy, περιλαμβάνει περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας - μεγάλη ανακούφιση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό; Το επόμενο κύμα αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πανδημία θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 10,5% φέτος (...). Για τις τράπεζες αυτό συνεπάγεται νέους πιστωτικούς κινδύνους (...) H ύφεση από την κρίση του κορωνοϊού έρχεται σε έναν εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο για τις τράπεζες».

Η αναφορά στις ελληνικές τράπεζες

 «Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας - Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης. Το 2016 περίπου το μισά χορηγηθέντα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα ή διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων (…) Aλλά αυτά πριν από τον κορωνοϊό». Όπως παρατηρεί σε άλλο σημείο η εφημερίδα: «Στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο πολλούς οφειλέτες. Τραπεζικοί κύκλοι περίμεναν ήδη από το καλοκαίρι νέες αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων ύψους 5 δις ευρώ ως απόρροια της πανδημίας. Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο lockdown, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 δις». Η ΗB αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση με ένα νέο «μορατόριουμ», που θα ωφελήσει σχεδόν 40.000 δανειολήπτες. «Αλλά εάν οι οφειλέτες καταφέρουν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αυτό εξαρτάται  από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας».

Ζήτημα σταθερότητας της Ευρωζώνης εν μέσω πανδημίας

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σε σχόλιό της εστιάζει στο ζήτημα της σταθερότητας της ευρωζώνης σε σχέση με την πανδημία και σημειώνει: «Θυμάται ακόμη κανείς την ευρωκρίση; Το 2010 η νομισματική ένωση υπέστη μεγάλη συντριβή (…) Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της αναταραχής, η ευρωζώνη βρίσκεται εν μέσω της επόμενης μεγάλης κρίσης (…) Σε αντίθεση με τότε, τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα για ένα σοκ. Αυτό ισχύει κυρίως για το τραπεζικό σύστημα  (…) Και εφόσον κάτι πάει στραβά, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ταμείο εξυγίανσης (…) Ένα σημαντικό έλλειμμα είναι το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησής του. Για τον λόγο αυτό η ευρωζώνη συμφώνησε από το 2022 να μπει στο παιχνίδι και ο ESM. Aυτό σημαίνει επίσης ότι τα κράτη θα έχουν και πάλι ευθύνη για τις τράπεζες, καθώς θα βρίσκονται πίσω από τον ESM».

με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ