1821 Digital Gallery
Επιστροφή στη λίρα αποφάσισε το ΑΚΕΛ

Επιστροφή στη λίρα αποφάσισε το ΑΚΕΛ

Ως «ιστορική» χαιρέτισε την απόφαση η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα της Κύπρου και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ως εναλλακτική διέξοδο από τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, αποφάσισε να προτείνει η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, μία μόλις ημέρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή του κυπριακού Μνημονίου. «Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε ακόμα χειρότερα προβλήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή, Κώστα Λαπαβίτσα και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Χάισε Φλάσπε, προνοεί «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ εντάσεις έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του ΑΚΕΛ για απόρριψη των μνημονίων και έξοδο από το ευρώ. Η ηγεσία του κόμματος υποδέχθηκε την πρόταση του αριστερού κυπριακού κόμματος με αμηχανία, όμως η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έσπευσε να χαιρετήσει ως «ιστορική» και να επικροτήσει τη λογική του ΑΚΕΛ. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, που έλαβε το ΑΚΕΛ για επιστροφή στη λίρα, η επίσημη ιστοσελίδα του αριστερού ρεύματος www.iskra.gr δημοσίευσε εκτενές κεντρικό άρθρο, με το οποίο τάσσεται υπέρ της πρότασης.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι η παραμονή στο Μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Σχετικα
Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας η Evergrande από την Fitch
Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας η Evergrande από την Fitch

Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ:

«1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης νέων μνημονίων.

Σχετικα
Κοινωνικό μέρισμα 2021: Πότε θα καταβληθεί, ποιοι το δικαιούνται
Κοινωνικό μέρισμα 2021: Πότε θα καταβληθεί, ποιοι το δικαιούνται

3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι αυτή η λύση «είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή». Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

Λ.Χ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5