1821 Digital Gallery
Αλεξιάδης: Θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία των αγροτών

Αλεξιάδης: Θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία των αγροτών

Είπε για «ελαφρύτερο» ΕΝΦΙΑ για χαμηλά εισοδήματα

«Ελαφρύτερο» ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μικροϊδιοκτήτες, χωρίς μεταβολή του στόχου για έσοδα 2,65 δισ. και δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και τις τουριστικές περιοχές προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Επίσης θα προωθηθεί η απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχής γενομένης από τα τουριστικά νησιά.

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αξιοποίηση των πιστωτικών καρτών για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στο δημόσιο.

Ακόμη, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σχετικα
Σταϊκούρας: Σε οκτώ δόσεις η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος
Σταϊκούρας: Σε οκτώ δόσεις η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήδη υπάρχει προεργασία για το περιεχόμενο του φόρου προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που το συζητάμε σήμερα και αύριο με τους θεσμούς».

Φορολόγηση αγροτών

Σχετικα
Κυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση
Κυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολογίας των αγροτών ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι πρέπει να γίνουν και εκεί παρεμβάσεις και διορθώσεις, αλλά με προσοχή για να μην χτυπήσουν την πρωτογενή παραγωγή.

Όπως είπε είναι κάτι που συζητείται, πάντως, με τα κλιμάκια των θεσμών αλλά διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Διεύρυνση δυνατότητας συμψηφισμών

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό των φόρων μέχρι το τέλος του έτους είπε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα που θα ανακοινωθούν.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις είπε ότι μελετάται η διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών φόρων με το δημόσιο.

Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν μέχρι και την τελευταία καντίνα.

Δίνοντας μια εικόνα για το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά είπε ότι από τους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο 600 εφοριακοί σε 1.600 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 23% φοροδιέφευγε.

Άμεσα μέτρα για ελέγχους - Ενίσχυση προσωπικού

· θα προωθηθεί ρύθμιση για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές κάποιες μέρες της εβδομάδας ώστε οι υπάλληλοι να αξιοποιούνται στον φορολογικό έλεγχο.

· θα διακοπούν οι αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε άλλα υπουργεία. Αυτή τη στιγμή έχουν αποσπασθεί 300 άτομα από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλες υπηρεσίες

· θα υπάρξουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν στον έλεγχο

· θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν το υπουργείο Οικονομικών.

· θα γίνει αγορά 4 φορτηγών με X-ray προκειμένου να αξιοποιούνται στους ελέγχους.

Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα, κανένα τελωνείο της χώρας δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου με ακτίνες X-ray, ενώ όλες οι γειτονικές χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτό.

Ανέφερε ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα η Βουλγαρία διαθέτει 35 τελωνειακούς με μηχάνημα Χ-ray, ενώ εμείς διαθέτουμε 6 τελωνειακούς και χωρίς μηχάνημα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια

Παράλληλα οΤρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι:

· θα γίνει προσπάθεια μεγάλης εξοικονόμησης δαπανών στο υπουργείο Οικονομικών σε τομείς οπως τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Ποσό 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το ΥΠΟΙΚ σήμερα σε ενοίκια.

· το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο των διατάξεων για το λαθρεμπόριο καπνού. Το ίδιο και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να καταγγείλουν στο υπουργείο Οικονομικών φαινόμενα διαφθοράς.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αδήλωτες φορολογικές ταμειακές μηχανές.

«Θα κάνουμε πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο. Όσοι κάνουν αυτό το σπορ εξασφάλισαν μόνιμη καταγραφή στη λίστα φοροφυγάδων και μόνιμους ελέγχους», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Όπως είπε το ΣΔΟΕ έχει χρεωμένες για έλεγχο 37.500 υποθέσεις και διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές.

Μάλιστα εξ αυτών, περίπου 12.000 υποθέσεις τελεσιδικούν στο τέλος του 2015 με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση Βαρουφάκη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε ότι αφορά την διενέργεια ΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών τη χαρακτήρισε σωστή «αλλά νομίζω ότι η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Χατζηθεοδώρου είναι σαφής».

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5