Visual Browsing

Μοίρασμα κωδικών - Πώς οι πλατφόρμες streaming θα το σταματήσουν

Τηλεθεατής μπροστά από ψηφιακή πλατφόρμα - Προβληματίζει τις εταιρείες ο «διαμοιρασμός λογαριασμών»
Τηλεθεατής μπροστά από ψηφιακή πλατφόρμα - Προβληματίζει τις εταιρείες ο «διαμοιρασμός λογαριασμών» © Pixabay
Ο σκληρός ανταγωνισμός φέρνει στο τραπέζι περιορισμούς στην κοινή χρήση password
  • A-
  • A+
0
Ο διαμοιρασμός κωδικών ή αλλιώς η κοινή χρήση password κοστίζει, με τις ψηφιακές πλατφόρμες με υπηρεσίες streaming να εξετάζουν περιορισμούς.

Οι συνδρομητές πληθαίνουν, όχι όμως και τα έσοδα. Ας όψεται ο διαμοιρασμός λογαριασμών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες με υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix, βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούνται να βρουν τρόπους, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο οι χρήστες τους να μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασης με άλλους.

Η ετήσια απώλεια εσόδων από τον λεγόμενο «διαμοιρασμό λογαριασμών», την κοινή χρήση κωδικού πρόβασης δηλαδή, είναι σημαντική (2,5 δισ. δολάρια μόνο το 2019). Ειδικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις ψηφιακές πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες streaming, είχαν επισημάνει εδώ και καιρό ότι αυτή η ώρα θα έφθανε σύντομα. Κολοσσοί όπως η Amazon, το Netflix και το Disney + επιχειρούν πλέον να περιορίσουν το φαινόμενο του διαμοιρασμού λογαριασμών. Ήδη, το Netflix στις ΗΠΑ προχώρησε στην επιβεβαίωση λογαριασμών, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται μέσω e-mail.

Μεταξύ άλλων οι εταιρείες αυτές εξετάζουν αυστηρότερους κανόνες στην κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης, προκειμένου να ωθήσουν καταναλωτές να αγοράσουν τελικά τη δική τους συνδρομή. Σημειώνεται ότι πλατφόρμες όπως το Netflix προσφέρουν τη δυνατότητα με μια συνδρομή να βλέπουν 5 συνολικά οικογένειες. Τον περασμένο Μάρτιο, μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι το Netflix ενδέχεται να καταργήσει την κοινή χρήση password.

Σχετικα
Netflix: Όλες οι σειρές και οι ταινίες που έρχονται τον Αύγουστο
Netflix: Όλες οι σειρές και οι ταινίες που έρχονται τον Αύγουστο

«Ειλικρινά, η βιομηχανία προχωρά (σ.σ. ώστε να μπει «φρένο» στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης). Είναι ένα ερώτημα όμως το πότε. Είναι μια καλή στιγμή για να υπάρξει πολύ καλύτερη διαχείριση σχετικά με τους συνδρομητές» τονίζει o αναλυτής της CFRA, Τούνα Αμόμπι, σημειώνοντας ότι τα ετήσια έσοδα για τις εταιρείες αυτές αγγίζουν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσο κοστίζει ο «διαμοιρασμός λογαριασμών» - Η σειρά «Lord of the Rings»

Η σειρά «Lord of the Rings» της Amazon θα κοστίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, 450 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την πρώτη σεζόν.

Βάζοντας κάτω τα νούμερα γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το συνολικό κόστος ξεπερνά κατά 4 φορές το αντίστοιχο για τη μία σεζόν του «Game of Thrones» στο HBO -την τηλεοπτική σειρά που καθήλωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σχετικα
Στο AKS Hinitsa Bay για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές
Στο AKS Hinitsa Bay για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές

To Netflix δεν είναι πλέον μόνο του στη διασκέδαση μέσω υπηρεσιών streaming, με τον ανταγωνισμό να είναι σκληρός και την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης να κοστίζει σε ετήσια έσοδα
To Netflix δεν είναι πλέον μόνο του στη διασκέδαση μέσω υπηρεσιών streaming, με τον ανταγωνισμό να είναι σκληρός και την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης να κοστίζει σε ετήσια έσοδα © Pixabay

Εκτός από την Amazon, χρήμα για νέο περιεχόμενο ρίχνουν τόσο το Disney + όσο και το Netflix. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Bankr, οι δύο εταιρείες βγάζουν απο τον προϋπολογισμό τους 16 και 19 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα κάθε χρόνο, προκειμένου να προσφέρουν ένα πλούσιο (και ανταγωνιστικό) περιεχόμενο στους συνδρομητές τους.

To Netflix και οι ανταγωνιστές

Και μπορεί το Netflix να έχει 200 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, βλέποντας τη θέση του να ενισχύεται μέσα στην πανδημία, ωστόσο φαίνεται να χάνει έδαφος καθώς νέοι ανταγωνιστές έχουν μπει στο παιχνίδι.

Ήδη, το Disney + έχει φθάσει τα 100 εκατομμύρια συνδρομητές σε λιγότερο από δύο χρόνια. «Δημιουργούμε μια υπηρεσία που είναι πολύ φιλική προς την οικογένεια, περιμένουμε από τις οικογένειες να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν έχοντας ακόμα και τέσσερις ζωντανές ροές τη φορά» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του το 2019 στο CNBC ο τότε διευθύνων σύμβουλος Bob Iger.

Ψηφιακές πλατφόρμες: Πόσοι χρήστες μοιράζονται τους κωδικούς τους

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Pew Center for Internet and Technology για τον διαμοιρασμό λογαριασμών στις ψηφιακές πλατφόρμες, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Περίπου 2/5 χρήστες έχουν μοιραστεί κωδικούς πρόσβασης σε διαδικτυακούς λογαριασμούς με φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους.
  • Το 56% των χρηστών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, έχουν κοινόχρηστους κωδικούς πρόσβασης.

Στη δική της μελέτη η Leichtman Research Group διαπίστωσε:

  1. Πάνω από το 1/4 των υπηρεσιών streaming χρησιμοποιούνται από πολλά νοικοκυριά ταυτόχρονα.
  2. Το 16% όλων των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε πλατφόρμα streaming που πληρώνεται εξ ολοκλήρου από έναν χρήστη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5