Χορος

To Spring Forward του Aerowaves στην Ελευσίνα

150 επαγγελματίες του χορού, εκατό καλλιτέχνες και 25 παραστάσεις έρχονται για τέσσερις μέρες στην Ελευσίνα

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jesus Rubio Gamo, "Gran bolero"
Στιγμιότυπο από το "Gran bolero" του χορογράφου Jesus Rubio Gamo που θα παρουσιαστεί στο Spring Forward στην Ελευσίνα

Spring Forward: χορός από το δίκτυο Aerowaves στην 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Μέσα από τις συναντήσεις του που πραγματοποιούνται σε διαφορετική πόλη κάθε φορά, από το 2011 νέοι χορογράφοι και οι δουλειές τους συναντούν το διεθνές κοινό – ανάμεσά τους και οι «δικοί» μας Πατρίσια Απέργη, Αναστασία Βαλσαμάκη, Ίρις Καραγιάν, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σοφία Μαυραγάνη,  Άρης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος και η Μάρθα Πασακοπούλου στο ξεκίνημα της επαγγελματικής διαδρομής τους. Μετά την Λιουμπλιάνα, το Μπασάνο ντελ Γκράπα, τη Ζυρίχη, την Ουμέα, την Βαρκελώνη, το Πίλζεν, το Βιτρύ-συρ-Σεν και τη Σόφια, φέτος είναι η σειρά της Ελευσίνας να φιλοξενήσει το Spring Forward που υπογράφει το Aerowaves, το μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο για τον σύγχρονο χορό.

Εκατόν πενήντα επαγγελματίες του κλάδου και 100 καλλιτέχνες με 25 παραστάσεις μας δίνουν ραντεβού για τέσσερις μέρες, από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαϊου, στη γιορτή για το χορό που διοργανώνει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την DAN.C.CE UNITIVA και το δίκτυο Αerowaves.

Τι θα δούμε στο Spring Forward στην Ελευσίνα

Σαράντα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας του χορού συγκεντρώθηκαν στο Kultur-Betriebe Burgenland στο Άισενσταντ  της Αυστρίας στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου για να μελετήσουν τις εκατοντάδες προτάσεις που έφθασαν στο Aerowaves και να επιλέξουν εκείνες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην φετινή έκδοση του φεστιβάλ. Δημιουργίες ανερχόμενων χορογράφων από 12 χώρες προσφέρουν μια εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα στα στούντιο ανερχόμενων δημιουργών ανά την Ευρώπη.

Στην Ελευσίνα, λοιπόν, περιμένουμε το «Soirée d’études» του Cassiel Gaube από το Βέλγιο, το «Comme un symbole (σύντομη εκδοχή)» των Cie Al-Fa/Alexandre Fandard από τη Γαλλία, το «HOLE IN SPACE» των Diego Tortelli & Miria Wurm από τη Γερμανία, το «Treatment of Remembering» των Τσέχων POCKETART, το «Warping Soul» του Andreas Hannes από την Ολλανδία, το «Esercizi per un manifesto poetico” της ιταλικής ομάδας Collettivo Mine, το «the pleasure of stepping off a horse when it’s moving at full speed» της Courtney May Robertson από την Ολλανδία, το «Pas de deux» των Anna-Marija Adomaityte/Cie A M A (Λιθουανία/Ελβετία), το «Some choreographies» του Jacopo Jenna από την Ιταλία, το «Plastic bag» της Ρωσίδας Yulia Arsen, το «The Very Last Northern White Rhino» του Ισπανού Gastón Core, το «Vanishing Point» των Δάφνης Αντωνιάδου, Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου και Κωνσταντίνου Σκουρλή από την Ελλάδα, το «Me, My non-Self and I» της Rima Pipoyan από την Αρμενία, το «Cold Hawaii» της Sigrid Stigsdatter Mathiassen από την Ολλανδία, το «Choreomaniacs» της Ρουμάνας Simona Deaconescu, το «Deep Fake» του Ούγγρου Gergo D. Farkas, το «Call Alice» του Temporary Collective από την Τσεχία, το «STUDY 4, FANDANGO AND OTHER CADENCES» της Aina Alegre (Γαλλία/Ισπανία), το «Never Twenty One» της γαλλικής Compagnie Vivons! και το «Open Drift» του Philippe Kratz από την Ιταλία.

Jesus Rubio Gamo, "Gran bolero"
Ο Ισπανός χορογράφος Jesus Rubio Gamo παρουσιάζει το "Gran bolero" στο Spring Forward στην Ελευσίνα

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Aerowaves, o Ισπανός Jesús Rubio Gamo ταξιδεύει στα μέρη μας με το «Gran Bolero», μια χορογραφία που εξερευνά τα όρια μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση. Το έργο αποτελεί μια εκδοχή για 12 χορευτές βασισμένη στο ντουέτο Bolero που είχε δείξει στο Spring Forward 2017 στο Άαρχους και θα φέρει μαζί επί σκηνής Ισπανούς περφόρμερ και Έλληνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές.

Στο πρόγραμμα, όμως, βρίσκουμε και συμμετοχές από την Ασία, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών ανταλλαγών του Aerowaves. Μεταξύ άλλων αναμένουμε στην Ελευσίνα τους Ayano Yokoyama (Ιαπωνία), Yeu-kwn Wang/ Shimmering Productions (Ταϊβάν) και Movers Platform (Ιαπωνία/Κορέα/Ελλάδα).

Οι παράλληλες δράσεις του Spring Forward

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται στην Ελευσίνα στο πλαίσιο του Moving Europe, ενός προγράμματος της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ που επικεντρώνεται στους νέους και τον χορό με κύριους στόχους τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, τη στήριξη νέων και ανερχόμενων χορογράφων και την καλλιέργεια ενός νέου κοινού για τον χορό στην πόλη.

Έχοντας κατά νου τους ανερχόμενους επαγγελματίες αλλά και το ευρύ κοινό έχει στηθεί και το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων. Για να γνωρίσουμε καλύτερα τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες το περιοδικό Springback θα μεταδίδει ζωντανά συνεντεύξεις τους από τα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, δέκα νέοι κριτικοί χορού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων Dance Quality Writing με την καθοδήγηση αναγνωρισμένων επαγγελματιών και να δημοσιεύσουν σύντομες κριτικές τους για τις παραστάσεις του Spring Forward, ενώ στο Upstart Forum θα συζητηθούν ζητήματα προγραμματισμού.

Το πρόγραμμα του Spring Forward στην Ελευσίνα ανά ημέρα

Πέμπτη 28 Απριλίου
● ‘Suiyoubaion’ από την Ayano Yokoyama (Ιαπωνία) 17.00 – 17.20
● ‘CHOREOMANICS’ από την Simona Deaconescu (Ρουμανία) 18.00 – 18.40
● ‘Some choreographies’ από τον Jacopo Jenna (Ιταλία) 19.00 – 19.40
● ‘Soirιe d’ιtudes’ από τον Cassiel Gaube (Βέλγιο) 21.45 – 22.25

 Παρασκευή 29 Απριλίου
● ‘Call Alice’ από την ομάδα Temporary Collective/Tereza Ondrovα (Τσεχία) 11.00 – 11.40
● ‘Open Drift’ από τον Philippe Kratz (Ιταλία) 11.50 – 12.05
● ‘1℃’ από την ομάδα Q (Νότια Κορέα) 12.20-13.00
● ‘Treatment of Remembering’ από τους Sabina Bočkovα, Johana Pockovα, Inga  Zotova-Mikshina /POCKETART collective (Τσεχία) 15.00 – 15.40
● ‘Plastic Bag’ από την Yulia Arsen (Ρωσία) 18.00 – 18.40
● ‘The Very Last Northern White Rhino’ από τον Gastσn Core (Ισπανία) 19.00 – 19.35
● ‘Warping Soul’ από τον Andreas Hannes (Netherlands) 21.45 – 22.05

 Σάββατο 30 Απριλίου
● ‘Me, My non-Self and I’ από την Rima Pipoyan (Αρμενία) 11.00-11.30
● ‘Beings’ από τον WANG Yeu-kwn/Shimmering Productions (Ταϊβάν) 11.35-12.05
● ‘Never Twenty One’ από την ομάδα Compagnie Vivons/Smail Kanoutι (Γαλλία) 12.15-12.50
● Movers Platform #3 επιμέλεια από τον Hiroki Umeda (Ιαπωνία/Κορέα/Ελλάδα) 15.00 – 15.30
● ‘Cold Hawaii’ από την Sigrid Stigsdatter Mathiassen (Ολλανδία) 18.00 – 18.30
● ‘Pas de deux’ από την ομάδα Cie AMA/Anna-Marija Adomaityte (Λιθουανία/Ελβετία) 19.00-19.30
● ‘Esercizi per un manifesto poetico’ από την ομάδα Collettivo Mine (Ιταλία) 21.45 – 22.25

 Κυριακή 1 Μαΐου
● ‘the pleasure of stepping off a horse when it’s moving at full speed’ από την Courtney May Robertson (Ολλανδία) 11.00 – 11.15
● ‘Comme un symbole (forme courte)’ από την ομάδα Cie Al-Fa/Alexandre Fandard (Γαλλία) 11.25 – 11.40
● ‘Vanishing Point’ από τους Dafin Antoniadou, Constantine Skourlis, Alexandros Vardaxoglou (Ελλάδα) 12.00-12.40
● ‘Study 4, Fandango and Other Cadences’ από την Aina Alegre (Ισπανία/Γαλλία) 15.00 – 15.35
● ‘Deep Fake’ από το/τα Gergo D. Farkas (Ουγγαρία) 18.00 – 18.40
● ‘HOLE IN SPACE’ από τους Diego Tortelli & Miria Wurm (Γερμανία) 18.45 – 19.10
● ‘Gran Bolero’ από τον Jesϊs Rubio Gamo (Ισπανία) 21.45 – 22.25

Το Aerowaves και η αποστολή του

Ήταν το 1996 όταν ο Τζον Άσφορντ, ο τότε διευθυντής του The Place στο Λονδίνο, ζήτησε από λίγους εξειδικευμένους Ευρωπαίους συνεργάτες να τον βοηθήσουν να… ξεκαθαρίσει μια στοίβα από βιντεοταινίες τις οποίες είχε λάβει από ομάδες νέων χορευτών και να επιλέξουν τα δέκα πιο υποσχόμενα σύντομα κομμάτια που θα παρουσίαζε στο θέατρο. Τη σκυτάλη θα έπαιρναν σύντομα εκείνοι παρουσιάζοντας παραστάσεις στις δικές τους χώρες, ανεξαρτήτως του αν είχαν συμμετάσχει στο αφιέρωμα του The Place στο Λονδίνο, και κάπως έτσι, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών και την αξιοποίηση των γνώσεων συναδέλφων από διαφορετικές γωνιές του κόσμου θα ξεκινούσε και θα εξελισσόταν η πορεία του δικτύου.

Το Aerowaves είναι μια διασυνοριακή πλατφόρμα που παρέχει ευκαιρίες καλλιτεχνικής έκφρασης σε αναδυόμενους χορογράφους. Μοιράζεται πόρους και πληροφορίες, ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα σε καλλιτέχνες του χορού, υπεύθυνους καλλιτεχνικού προγραμματισμού και το κοινό σε όλη την Ευρώπη. Αρχικά, στις τάξεις του αιτήθηκαν να μπουν περίπου 100 ανερχόμενοι χορογράφοι. Μέχρι το 2014 ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους 600.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ