Visual Browsing
Euforia
ΤΕΥΧΟΣ 701

Euforia

Η Βαλέρια Γκολίνο ξέρει από ομορφιά

City Guide Review

Euforia

O Matteo είναι ένας νέος επιχειρηματίας, ευφυής, τολμηρός και δυναμικός. Ζει μια ζωή στα άκρα γεμάτη προκλήσεις. Ο αδελφός του, Ettore είναι...

Euforia
Η κριτική του Κωνσταντίνου Καϊμάκη για την ταινία «Euforia» της Βαλέρια Γκολίνο.

Ο Ματέο, ένας τολμηρός και δυναμικός επιχειρηματίας που απολαμβάνει μια ζωή γεμάτη προκλήσεις, μαθαίνει ότι ο μεγάλος του αδελφός Ετόρε που ζει ακόμα στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου γεννήθηκαν περνά μια δύσκολη περιπέτεια υγείας. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους και θα ανακαλύψουν μετά από χρόνια απουσίας ξανά ο ένας τον άλλον.

Η δεύτερη φορά που η ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο αποφασίζει να πάρει θέση πίσω από την κάμερα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Σε αντίθεση με το πρωτόλειο και κάπως βαρύ «Μέλι» του 2013, η νέα της ταινία «Euforia» (που επίσης προβλήθηκε στο «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών) καταπιάνεται με την ιστορία μιας αδελφικής σχέσης που πίσω από τη συγκινητική φόρμα της διαθέτει περίσσευμα σοφίας, ομορφιάς αλλά και λυτρωτικού χιούμορ. Ο ηδονιστής και χωρατατζής Ματέο κάνει ό,τι μπορεί για να χαρεί τη ζωή του με πάθος. Η εναρκτήρια σεκάνς τον δείχνει σε ανάλαφρες κωμικοερωτικές καταστάσεις όπου βιντεοσκοπεί τον εραστή του στους ήχους του «Et si tu n’ existais pas» του Τζο Ντασέν. Το επόμενο πρωινό ο  Ματέο έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και υπερασπίζεται τη σωτηρία της «ομορφιάς» με επαγγελματικά (η δουλειά του αφορά στη διατήρηση αλλά και ανάδειξη έργων τέχνης) και διπλωματικά επιχειρήματα, έχοντας ως στόχο την επίτευξη ενός καλού οικονομικού ντιλ. Και μετά έρχεται η απότομη προσγείωση στη θνητή πραγματικότητα. Η είδηση της ασθένειας του αδελφού του βάζει φρένο στην «ευφορία» του μπλαζέ νάρκισσου που διαπιστώνει ότι εκτός της δικής του ζωής υπάρχει και μια άλλη. Η εμπλοκή των δικών του ανθρώπων σε αυτή τον αναγκάζει να δει και την προσωπική του ζωή με άλλο μάτι. Η Γκολίνο σε μεγάλη φόρμα μιλάει για πράγματα που ξέρει καλά. Χωρίς να κρίνει, να περιαυτολογεί ή να ηθικολογεί μιλάει για την ελαφρότητα μιας δήθεν ζωής. «Η ομορφιά προστατεύει την ομορφιά» λέει κάποια στιγμή ο Ματέο αλλά δεν δείχνει να καταλαβαίνει ούτε τα πολλά στάδια αυτής ούτε τις διαχωριστικές γραμμές της. Το χρήμα, τα ναρκωτικά, το σεξ, η καριέρα είναι τα μέσα που έχει επιλέξει για να διατηρήσει την ομορφιά στη ζωή του όσο μπορεί περισσότερο. Η περιπέτεια με τον αδελφό του όμως είναι εκείνη που θα του μάθει όχι μόνο την αλήθεια της ομορφιάς, αλλά και την αξία να συμφιλιώνεσαι με τα πάθη, τις αδυναμίες ή τις ήττες στη ζωή σου. Κυρίως όμως θα τον βοηθήσει να μάθει να εκτιμά το πέρασμα του χρόνου και να τα βρίσκει μαζί του. Αυτή είναι όλη η ουσία.  

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Γκολίνο
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Βαλέριο Μασταντρέα, Ιζαμπέλα Φεράρι

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5