1821 Digital Gallery
Τζένη Καρέζη: Σαν σήμερα «κοιμήθηκαν» τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού σινεμά

Τζένη Καρέζη: Σαν σήμερα «κοιμήθηκαν» τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού σινεμά

Η τελευταία επιστολή της στα ΜΜΕ τρεις μήνες πριν από τον θάνατό της

Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, τα ομορφότερα μάτια του ελληνικού σινεμά έκλεισαν για πάντα. Η Τζένη Καρέζη έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο στις 27 Ιουλίου 1992. Η σορός της είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία της μετατράπηκε σε μαζική διαδήλωση, καθώς πλήθος απλού κόσμου τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία.

Η ίδια, τρεις μήνες πριν καταλήξει, είχε στείλει μέσα από το νοσοκομείο επιστολή στα ΜΜΕ στα οποία ευχαριστούσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, τον απλό κόσμο που της συμπαραστεκόταν με όποιο μέσο μπορούσε, αλλά και τον Τύπο που κάλυψε διακριτικά την περιπέτειά της. Η ίδια καταλήγει στην επιστολή της με μια επιθυμία: να ζήσει για να προσφέρει.

Δεν τα κατάφερε…

Η επιστολή της 5ης Μαΐου του 1992:

Σχετικα
Είδαμε το «Όπως πάει το ποτάμι» στο θέατρο Σταθμός
Είδαμε το «Όπως πάει το ποτάμι» στο θέατρο Σταθμός

Τρία χρόνια τώρα ταλαιπωρούμαι με σοβαρό πρόβλημα στην υγεία μου. Με φωτεινά διαλείμματα βέβαια, και με ενδιάμεσο τον περσινό χειμώνα, και την ευτυχία να παίξω το αριστούργημα της Λούλας Αναγνωστάκη «Διαμάντια και μπλουζ» στο θέατρο «Αθήναιον» και να αγαπηθεί τόσο το έργο, η παράσταση και εγώ προσωπικά από το αθηναϊκό κοινό.

Ο θεός του θεάτρου για άλλη μια φορά στάθηκε καλός και γενναιόδωρος μαζί μου και πίστευα ότι αυτή η ευτυχία θα συνεχιζόταν και φέτος. Ότι θα επαναλαμβάναμε το "Διαμάντια και μπλουζ" στο θέατρό μας και ότι στη συνέχεια θα το παρουσιάζαμε στη Θεσσαλονίκη.

Δεν στάθηκε δυνατόν. Δυστυχώς. Και πέρασα ένα ολόκληρο χειμώνα ανάμεσα Αθήνα-Λονδίνο δίνοντας μάχη με την αρρώστια μου και έχοντας πάντα μαζί μου τον ακριβό μου σύντροφο Κώστα Καζάκο και τον μονάκριβό γιο μου Κωνσταντίνο.

Σχετικα
Πέθανε ο «πατέρας» των μιούζικαλ Στίβεν Σόντχαϊμ
Πέθανε ο «πατέρας» των μιούζικαλ Στίβεν Σόντχαϊμ

Στις πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής, ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά. Άλλος ξορκίζει το κακό φωνάζοντας, άλλος βγάζοντας προς τα έξω την απελπισία του, άλλος σιωπώντας και μαχόμενος καρτερικά.

Αυτή η τελευταία είναι και η δική μου περίπτωση. Μαζί με την οικογένειά μου θα αγωνιστώ για την υγεία μου, για τη ζωή μου και για την επάνοδό μου στη σκηνή.

Ευχαριστώ τον Τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη διακριτική τους στάση, ευχαριστώ όλο τον κόσμο, ανώνυμους και επώνυμους για τη συμπαράσταση και την αγάπη τους και ας είναι σίγουροι ότι όλες μου οι προσπάθειες είναι να ξαναβρεθώ κοντά τους μέσω της δουλειάς μου.

Επίσης αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την εκπληκτική ομάδα των γιατρών του ουρολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου για την ετοιμότητα με την οποία αντιμετώπισαν το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι την καινούρια και μάλλον επικίνδυνη περιπέτεια της υγείας μου.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους θεράποντες γιατρούς μου καθηγητή Νίκο Δαβίλα και τον γιο του Ηλία Δαβίλα για το επιστημονικό τους κύρος, τη βαθιά ανθρωπιά τους και το θερμό ενδιαφέρον με το οποίο με περιέβαλαν.

Θέλω να ζω με τους δικούς μου. Θέλω να κάνω τη λατρεμένη μου δουλειά. Θέλω να προσφέρω. Ν' αγαπώ και να με αγαπούν.

Δεν χάνονται αυτά. Δεν πρέπει να χαθούν. Δεν θέλω να χαθούν.

Και πάντα θα ελπίζω...

Φιλικότατα

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

5 Μαίου 1992

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5