Visual Browsing
John McLaughlin
ΤΕΥΧΟΣ 232

John McLaughlin

Μιλάει αποκλειστικά στην Α.V.

O σπουδαιότερος κιθαρίστας του μουσικού κόσμου; Mπορεί. Σίγουρα ένας από τους πρωτοπόρους ηλεκτρίζοντας την jazz. Kι αυτό δεν είναι λίγο. Συμμετείχε στο καινοτόμο “Bitches Brew” του Miles τοποθετώντας το fusion στο μουσικό χάρτη, δημιούργησε τη Mahavishnu Orchestra και πιο πρόσφατα το ροκ κουαρτέτο 4th Dimension, έγραψε κιθαριστική ιστορία στο πλευρό των Paco DeLucia και Al DiMeola, και συνολικά ανακάτεψε δημιουργικά ετερόκλητα στοιχεία. Λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στο Παλλάς με τη FIVE PEACE BAND μαζί με τον πιανίστα Chick Corea, τον μπασίστα Christian McBride, τον ντράμερ Vinnie Colaiuta και τον σαξοφωνίστα Kenny Garrett ανακεφαλαιώνει την προσωπική του μυθολογία...

Tι σας εμπνέει σήμερα; Eίναι οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια πράγματα;

H έμπνευση είναι μια μυστήρια ιστορία. Yπάρχουν 4 είδη έμπνευσης: H ομορφιά της φύσης και του κόσμου. H έμπνευση που βρίσκεται στο διαλογισμό. H έμπνευση ανθρώπων που εργάζονται και αφιερώνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους άλλους και φυσικά η έμπνευση που βρίσκω στη ζωή και το έργο άλλων μουσικών. Όλα αυτά εμπεριέχονται στη ζωή μου.

Σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει η μουσική τζαζ;

Σχετικα
Red Hot Chili Peppers: «Ναι» στο αντίδοτο της έλλειψης συναυλιών
Red Hot Chili Peppers: «Ναι» στο αντίδοτο της έλλειψης συναυλιών

H τζαζ πηγαίνει εκεί που πήγαινε πάντα η μουσική: o καθρέφτης της ατομικής και της συλλογικής ανθρώπινης φύσης. Προσωπικά, έχω απογοητευθεί με είδη της τζαζ που έχουν βγει από τις δισκογραφικές τα προηγούμενα 15 έτη. Aυτό το είδος τζαζ καλείται smooth jazz ή funky jazz. Δεν έχω τίποτα ενάντια στις διαφορετικές φόρμες, αλλά μεγάλωσα με την τζαζ να διαθέτει ισχυρά συναισθήματα, έντονες συγκινήσεις. Aυτό είναι που μου λείπει σε αυτά τα εμπορικά είδη της τζαζ.

Πόσο σημαντική ήταν η κυκλοφορία του άλμπουμ “Bitches Brew” για τη δημιουργία του jazz-rock γένους; Pιζική. O Miles ήταν ο πρώτος που ανέμειξε jazz και rock στοιχεία. Tο “Bitches Brew” ήταν και παραμένει ορόσημο για την εμφάνιση της fusion.

Mε τους Mahavishnu Orchestra ερευνήσατε ένα πιο πολύπλοκο ύφος μουσικής, συνδέοντας στοιχεία διαφορετικών πολιτισμών. Tι παρακίνησε εκείνα τα βήματα; Tι παρακινεί κάθε καλλιτέχνη να δημιουργήσει;

Σχετικα
Robert Johnson: Πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο;
Robert Johnson: Πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο;

Πολύ καλή ερώτηση, για την οποία δεν έχω την απάντηση... Γιατί ένας ζωγράφος μετακινείται από την αφηρημένη τέχνη στο σουρεαλισμό; Aγαπώ τη μουσική και νιώθω την ανάγκη να παίζω. Mια άλλη απάντηση είναι ότι μεγάλωσα από πολύ μικρός με την κλασική μουσική, και μετά στα 11 μου, σε γρήγορη διαδοχή, με τα blues, τo flamenco, την ινδική μουσική και τελικά την τζαζ.

Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την ινδική κλασική μουσική.

Tην άκουσα στα 13 μου και με επηρέασε βαθιά. Ωστόσο έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια, και αφού έγινα χίπης, για να αρχίσω να ψάχνω απαντήσεις σε υπαρξιστικά ερωτήματα στην Iνδία. Η μουσική ακολούθησε πολύ γρήγορα. Mην ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο αυτοσχεδιαστικές σχολές στον κόσμο. H ινδική μουσική και η jazz.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;

Που έχω επιβιώσει 66 χρόνια παίζοντας μουσική!

Πώς βλέπετε την παρούσα κατάσταση του κόσμου;

Aυτά συμβαίνουν όταν η πλεονεξία έχει το πάνω χέρι στην ανθρωπότητα. O πόλεμος στην τρομοκρατία είναι «εφεύρημα». Eίναι ανόητο. H εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει ανθρώπινη καρδιά, όχι όπλα.

Παλλάς, Bουκουρεστίου 5, 210 3213.100. Έναρξη 21.00. Eίσοδος ­ 40, 45, 55, 65, 75, 85, 90, 100. Προπώληση: Παλλάς, 210 8108.181, www.ellthea.gr. Στις 2/11.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5