Μουσικη

Τι θα συμβεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και έχει τόσο ωραία αφίσα;

Ο Χάρης Χάραρης σχεδίασε το πόστερ για το live των Laibach που έγινε viral. Τι σκεφτόταν όταν το έφτιαχνε;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
laibach-header.jpg

Η πιο γνωστή μπάντα που ξεπετάχτηκε από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, μαζί με τους Plastic People Of The Universe, προσγειώνεται ανήμερα της εθνικής εορτής, στις 25 Μαρτίου, σε ένα live-ξεσηκωμό για όσους αγαπούν τον industrial και avant-garde ήχο της. Οι Laibach έρχονται με ένα εντελώς νέο show για να συστήσουν ζωντανά την τελευταία δισκογραφική κυκλοφορία τους Also Sprach Zarathustra.

Ξεκίνησαν από τη βιομηχανική πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Trbovlje και έφτασαν να παίξουν ακόμα και στη Βόρεια Κορέα, το 2015, «για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας από την Ιαπωνία». Κατά καιρούς χρεώθηκαν με διάφορους χαρακτηρισμούς για το attitude και τη στιχουργική τους. Καταστασιακοί και όχι καταστασάιζερς, έπαιζαν πάντα οριακά με τα σύμβολα για να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ίσως πως τα σύμβολα στην εποχή μας δεν έχουν καμία σημασία. 

Η μπάντα ανάρτησε στα social media της το welcome πόστερ του live που διοργανώνουν οι 3 Shades of Black και το αποτέλεσμα ήταν πολλά likes και shares. Ίσως ένα από τα πλέον ξεχωριστά που είδαμε τον τελευταίο καιρό. Μια γνώριμη εικόνα της ελληνικής επανάστασης σε μια νέα προσέγγιση. Ο δημιουργός του, web designer, Χάρης Χάραρης μας εξήγησε πώς ένα «δώρο» έγινε πραγματικότητα. Μια εμπνευσμένη ιδέα που αψηφά την πολιτική ορθότητα. 

laibach_25_march_web-large.jpg

Πώς προέκυψε η αφίσα για το live των Laibach; Ανήκεις στο κοινό που τους ακούει ή όχι;
Όταν έμαθα ότι έρχονται οι Laibach ανήμερα της εθνικής μας εορτής, ένιωσα ότι πρέπει να τους ευχαριστήσω και να τους υποδεχτώ όπως τους αξίζει. Ήθελα να τους κάνω ένα δώρο. Δεν είχα σκοπό να φτιάξω απαραίτητα μια αφίσα, δεν είχα άλλωστε σχέση με την διοργάνωση, έφτιαξα απλά μια σύνθεση για να τους την στείλω ή να τους την παρουσιάσω όταν βρεθούμε. Τους την έστειλα τελικά, τους άρεσε και μου ζήτησαν να την χρησιμοποιήσουν. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Μια ιστορία που θα κορυφωθεί στις 25 Μαρτίου 2018.

Αποφάσισες να δώσεις μια νέα οπτική στον πίνακα «Η ευγνωμονούσα Ελλάς» του Θεόδωρου Βρυζάκη. Γιατί;
Ήθελα να δημιουργήσω μια εικόνα που θα προσφέρει μια γρήγορη ματιά ανάμεσα σε δύο ιστορικές στιγμές, την 25η Μαρτίου 1821 και την 25η Μαρτίου 2018, μια εικόνα με αναφορές στην ιστορία των Laibach και της Ελλάδας. Ο πίνακας του Βρυζάκη ήταν απλά η ιδανική πρώτη ύλη. Μαζί με τον «Μεταλλουργό» των Laibach λένε μια υπέροχη ιστορία: την ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανικής Επανάστασης που δεν συνέβη ποτέ στην Ελλάδα.

Πόσο χρόνο σου πήρε; Ήταν η αρχική ιδέα αυτό που βλέπουμε ή όχι;
Ο χρόνος στην δημιουργία είναι σχετικός. Πριν από την κατασκευαστική διαδικασία έχει προϋπάρξει σκέψη και έρευνα που μπορεί να έχει πάρα πολύ χρόνο. Εγώ την αφίσα την σκεφτόμουν από την μέρα που έμαθα ότι θα έρθουν, πριν δύο εβδομάδες περίπου, και ο τελικός σχεδιασμός πήρε ένα βράδυ. Δηλαδή από το βράδυ ως το πρωί. Την επόμενη μέρα έκανα την τυπογραφία και την έστειλα.

Το δημιουργικό σου έγινε πολύ σύντομα viral. Ποιο είναι το πιο πετυχημένο σχόλιο που διάβασες ή άκουσες;
Έχω ακούσει από σχόλια ενθουσιασμού μέχρι ότι θα με βγάλουν στα κανάλια και θα μου ανατινάξουν το αυτοκίνητο. Δεν φοβάμαι όμως… καλύτερα μιας ώρας Λαϊμπαχική ζωή, παρά σαράντα χρόνια πολιτικά ορθοί.

Ποιο είναι το πιο απαιτητικό πράγμα σχεδιαστικά στη δημιουργία μιας αφίσας;
Να τραβήξει άμεσα την προσοχή και να μεταφέρει ένα μήνυμα. Να σε κάνει να την θυμάσαι και να ακούσεις τις εντολές της. Μια αφίσα, σε αντίθεση με ένα έργο τέχνης, έχει πρακτική αξία. Η συγκεκριμένη αφίσα για παράδειγμα, εκτός από τις διάφορες συζητήσεις που προκαλεί, θέλεις να μας κάνει και να πάμε στην συναυλία των Laibach στις 25 Μαρτίου.

Υπάρχουν άνθρωποι που σε έχουν επηρεάσει σαν σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας; Κι αν ναι, ποιοι;
Η μεγαλύτερη επιρροή είναι οι συνέταιροί μου στη Radial. Είναι πολύ αυστηροί και πάντα σκέφτομαι την κριτική τους όταν δημιουργώ. Ειδικά όταν κάνω πράγματα που ξεφεύγουν από το αντικείμενο του γραφείου μας, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη website. Μαζί τους είχα φτιάξει το 2001 και το website του εικονικού Κράτους NSK, το nskstate.com. Ένα πρωτοποριακό για την εποχή του ειδησεογραφικό portal το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη μιας κοινότητας καλλιτεχνών που δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από το έργο των Laibach και της ιστορικής κολεκτίβας NSK. Σήμερα οι καλλιτέχνες του NSK STATE και την δική μας Biennale που κάθε δύο χρόνια γίνεται σε άλλη χώρα. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνει και στην Ελλάδα.

Οι Laibach εμφανίζονται live την Κυριακή 25 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Fuzz Live Music Club, Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ