1821 Digital Gallery
Ο Μιχάλης Δέλτα και η «Θεωρία των Κυκλωμάτων»

Ο Μιχάλης Δέλτα και η «Θεωρία των Κυκλωμάτων»

Συνέντευξη με τον αγαπημένο μουσικό που επιστρέφει με νέο άλμπουμ

Όταν αρχίζει να δροσίζει, ξέρεις ότι από κάπου, με κάποιο τρόπο, θα εμφανιστεί ο Δέλτα. Είναι η καλή είδηση στη σκόνη της ημέρας. Κάτι καινούργιο έχει να μας πει και το εισπράττουμε πάντα με χαρά, είναι ειλικρινές και έχει βάθος, σαν τρίτη διάσταση. Ο Μιχάλης μεγαλώνει ωραία και μας τροφοδοτεί, σε τακτά νομίζω, χρονικά διαστήματα με ήχους, μουσικές, λέξεις, βιβλία, γενικά επικοινωνεί και αφήνει να φαίνεται πόσο καλό του κάνει αυτό.

Το νέο άλμπουμ Circuit Theory μόλις κυκλοφόρησε. Μπείτε στο circuit μαζί του.

Ο Μιχάλης Δέλτα και η «Θεωρία των Κυκλωμάτων»

Σε ποια φάση σε βρίσκω; Ποια είναι η ψυχολογική σου κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Σχετικα
Max Cooper: Η ιστορική techno νύχτα κάτω από την Ακρόπολη
Max Cooper: Η ιστορική techno νύχτα κάτω από την Ακρόπολη

Είμαι από μέσα Αυγούστου σε μια πίεση η οποία έρχεται μόνο από τις οικονομικές υποχρεώσεις και το σύστημα που αυτές εξυπηρετούν. Δηλαδή, το πώς έχουν βαλθεί οι εκπρόσωποι οικονομικών δυναστειών, βλέπε τράπεζες, αδικαιολόγητοι φόροι, ανεβασμένοι λογαριασμοί, να μαζέψουν τα σπασμένα επιπόλαιων συμφωνιών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν πρόβλεψαν όπως θα έπρεπε τα γεγονότα και η πραγματικότητα είναι αυτή που ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια της “νόμιμης τοκογλυφίας” τους. Κατά τα άλλα η ψυχολογική μου κατάσταση είναι συγκροτημένη.

Αυτά ήταν τα κακά νέα, ας πούμε. Τα καλά νέα είναι το νέο άλμπουμ Circuit Theory. Σου πάνε τα άλμπουμ σαν μουσική υπόσταση γιατί πάντα νοιώθω ότι υπάρχει ένα κόνσεπτ στις δουλειές σου. Ισχύει αυτό; Ισχύει και για αυτό το άλμπουμ;

Το κόνσεπτ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ότι έφτιαξα ένα Dub Techno album ,το οποίο ηχητικά παλμοδονείται στον σύγχρονο ήχο του Detroit με μία έννοια και συναισθηματικά λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε όλη την παράνοια που προαναέφερα, σε όλη αυτή την εχθρική καθημερινότητα που συχνά εγκλωβιζόμαστε. Ουσιαστικά με άλλα λόγια, αναφέρομαι σε έναν ψυχονοητικό και συναισθηματικό δικό μου κόσμο, στον οποίο μετουσιώνω σε δημιουργία εκείνα τα στοιχεία που δεν βοηθούν την προσωπική μου εξέλιξη. Τους φόβους, τις υπαρξιακές απειλές, την εχθρότητα της πόλης και άλλα παρόμοιας φύσεως. Η Techno μουσική, έχει τη δυνατότητα αυτής της μεταμόρφωσης, του αστικού και νοητικού θορύβου, σε Ηχητικό Περιβάλλον αυτογνωσίας. Ξέρεις από παλιά τον εθισμό μου στην ηλεκτρονική μουσική, άσχετα με όποιους πειραματισμούς μου κατά καιρούς.

Σχετικα
Τάσο Γερακίνη, είσαι «Ένας ήσυχος άνθρωπος»;
Τάσο Γερακίνη, είσαι «Ένας ήσυχος άνθρωπος»;

Πώς θα το περιέγραφες με 20 λέξεις;

Μετουσίωση, κεντραρισμένος, άφοβα, ηλεκτρισμός, Reiki, συμπαντοδονήσεις, ενσυναίσθηση, αψηλάφητο, ανακούφιση, νύχτες, Βερολίνο, κομπιούτερ, αγνωσία, ποντοσιόμετρα, χορτοφαγία, χειμώνας, γέφυρες, καθοδήγηση, σώμα, modular.

Ξεχώρισέ μου μερικά κομμάτια από το άλμπουμ που αγαπάς ιδιαίτερα και εξήγησέ μου γιατί.

Το αγαπημένο μου track όλων, είναι το τελευταίο του album με τον τίτλο "Living with God", για το οποίο έφτιαξα και το πρώτο video. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσωπική Θεϊκή εμπειρία Εαυτού, αν μπορώ να το πω έτσι με λέξεις. Μια στιγμή που βίωσα την ύπαρξή μου ως αναπόσπαστη μια αλήθειας που δεν μπορεί να μου γίνει κατανοητή νοητικά, αλλά που όμως την έζησα ως μεσοδιαστασιακή με "Αυτό" που αποκαλούμε Θεό αναγκαστικά. Μια κατάσταση χωρίς αντιθέσεις, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς προσδοκίες. Μια πραγματικότητα πληρότητας και Ιερής Αδιαφορίας για όλα τα "εδώ".

Αυτό το βαθύ dub που υπάρχει στα κομμάτια σου μου θυμίζει έναν παλμό της καρδιάς. Μου δίνει την εντύπωση ότι όλα συμβαίνουν μέσα σε έναν οργανισμό – τον δικό σου, όπου ακούμε την καρδιά, ακούμε τη ζωή να συμβαίνει με μικρούς ηλεκτρονικούς ήχους, τριγμούς, bleeps, σαν να είναι οι σκέψεις και οι αντιδράσεις σου. Είναι μία εξωστρεφής μουσική αυτή που κάνεις;

Α...πολύ μου αρέσει όπως το θέτεις και το αισθάνεσαι βασικά. Ναι είναι σαν να "ακούς"  έναν ζωντανό οργανισμό, μόνο που από ένα σημείο ξεφεύγει πια από εμένα και συνδέεται η όλη αυτή αλήθεια και με το υπόλοιπο σώμα μου το οποίο είναι, όλα τα θαυμαστά της δημιουργίας. Για να το πω και λίγο πιο συγκεκριμένα, είναι λες και ανασαίνω ταυτόχρονα με τα βουνά, τα ποτάμια, μαζί με το χορτάρι, κι αυτό ανοίγει αν μπεις μέσα του κι άλλο και, ανασαίνω μαζί με την ανάσα του σύμπαντος. Ανασαίνω στα πόδια του Θεού.

Όταν παίζεις DJ πόσο αλλάζει η ιδιοσυγκρασία σου εκείνη τη στιγμή;

Όταν παίζω μουσική είμαι ένας Μάγος. Η ενέργειά μου συνδέεται με συχνότητες που δεν περιγράφονται εύκολα λεκτικά, τις οποίες σκορπίζω μέσω της μουσικής στους ανθρώπους που ασυνείδητα τις αισθάνονται και όλοι μαζί συμμετέχουμε σε μια συλλογική θεραπευτική διαδικασία ψυχής και σώματος. Όταν παίζω ως Dj δίνω στους ανθρώπους κάτι που τους λείπει πολύ, τους δίνω χαρά.

Πες μου μερικά πράγματα που σε επηρεάζουν αυτό τον καιρό. Θετικά ή αρνητικά.

Σταματάει το μυαλό μου με το πόσοι άνθρωποι ειδικά νέοι, είναι όλη την ημέρα στο facebook και στο κινητό και ιδιαίτερα την ώρα που οδηγούν. Ειλικρινά αυτό με ξεπερνάει, το θεωρώ την πιο επικίνδυνη ηλιθιότητα. Προσεύχομαι κάθε μέρα να εξαφανιστεί αυτή η βασανιστική ζέστη και να ανοίξουν οι ουρανοί, όπως έγινε και απόψε το απόγευμα που το φχαριστήθηκα καθώς επέστρεφα από το super market και έγινα μούσκεμα!

Θετικά με επηρεάζει το γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι μέσα σε αυτό το διάστημα της κοινωνικής κάθαρσης που ζούμε, αφυπνίζονται με πολύ ξεχωριστούς τρόπους ο καθένας και επαναπροσδιορίζουν τις αλήθειες τους. Αυτό είναι σπουδαίο που συμβαίνει γιατί μακροπρόθεσμα, θα φέρει Φως στο σκοτάδι της άγνοιάς μας.

Ενώ τα κομμάτια σου δεν είναι αυτό που λέμε «αθηναϊκά», παρόλ’αυτά πιστεύω ότι είσαι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς αθηναίους δημιουργούς – από την εποχή των Στέρεο Νόβα φυσικά. Η Αθήνα παίζει κάποιο εμφανή ρόλο στην έμπνευσή σου; Την περπατάς; Την ζεις;

Ισχύει αυτό που λες. Την Αθήνα την αντέχω μονάχα τη νύχτα. Μπορώ να κάνω βόλτες με το ποδήλατο, αν και μου το έκλεψαν πρόσφατα. Θα πάρω τη μηχανή για βόλτα με τον φίλο μου, ή θα περπατήσω σε ημιφωτισμένους δρόμους που αφήνουν τριγύρω τεράστιες σκιές.

Συνεχίζεις να γράφεις κείμενα; Θα ξανακάνεις κομμάτια με στίχο;

Συνεχίζω να γράφω κείμενα. Στίχους για τραγούδια όχι, δεν θέλω να ξανασυνεργαστώ με καμία ανισόρροπη που κατά καιρούς μου έχει τύχη, εντός και εκτός χώρας.

Πες μου κάτι ποπ. Ας κλείσουμε με μία τέτοια ελαφρότητα. :-)

Ποπ Κατσαρίδα - Στέρεο Νόβα / Ντισκολάτα 1993

*Το Circuit Theory κυκλοφόρησε από το Techno label, Modular Expansion Records,του Γιώργου Απέργη. Πωλείται  μόνο ψηφιακά στο beatport, junodownload, bandcamp.

Επίσης ο Μιχάλης Δέλτα ετοιμάζει παρουσίαση του album στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5