Κινηματογραφος

Κάννες 2022: Το Παλαί ντύθηκε τα καλά του και κάνει «Ζωντανή Μετάδοση»

Πρεμιέρα σήμερα για το 75ο Φεστιβάλ των Καννών

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωπος που ανεβαίνει σκάλα που οδηγεί στα σύννεφα - Η επίσημη αφίσα του 75ου Φεστιβάλ Καννών
Η επίσημη αφίσα του 75ου Φεστιβάλ Καννών: © Paramount Pictures Corporation – Jim Carrey, The Truman Show by Peter Weir / Graphic design © Hartland Villa

Το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκινά - Η αφιερωματική αφίσα στην ταινία «The Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ με τον Τζιμ Κάρεϊ.

Η 75η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκινά σήμερα με την ταινία “Coupez!” του Μισέλ Χαζαναβίσιους, στην επίσημη πρεμιέρα στο Palais de Festival. Το κόκκινο χαλί στρώθηκε, οι τουαλέτες είναι έτοιμες να φορεθούν και το Παλαί το οποίο δεσπόζει αέρινο, έχει κι αυτό ντυθεί τα καλά του με το ε-ξαι-ρε-τι-κό φετινό του πόστερ, βγαλμένο από μια από τις πιο αξέχαστες σκηνές στην ιστορία του σινεμά, με τον μοναδικό Τζιμ Κάρεϊ να χαϊδεύει τον ορίζοντα του κόσμου του, με τα χέρια του.

Η στήλη μας μετακομίζει για λίγες μέρες στην Κυανή Ακτή, μεταφέρει το κλίμα και φυσικά τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν μέσα στη σεζόν. Εκτός όμως από το διαγωνιστικό τμήμα και τις πρεμιέρες, το Φεστιβάλ προσφέρει και την απόλαυση κλασσικών ταινιών και προβολών δίπλα στο κύμα στην Place Macé. Σήμερα όποιος είναι στις Κάννες και δεν έχει το χρυσό τικέτο για το κόκκινο χαλί, βλέπει ταινία “The Truman Show” του Πίτερ Γουίαρ, πάνω στην άμμο.

Ο Τρούμαν (Τζιμ Κάρεϊ) ζει σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, με την πάντα καλοδιάθετη και πρόθυμη γυναίκα του τη Μέριλ (Λόρα Λίνεϊ) και τη σχεδόν βαρετή δουλειά του. Απολαμβάνει μια ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή χωρίς εκπλήξεις και ανησυχίες. Σταδιακά αρχίζει να ασφυκτιά μέσα σε όλο αυτό το καλοκουρδισμένο περιβάλλον, να έχει απορίες και να νοιώθει πως κάποιος τον παρακολουθεί.

Ο Τζιμ Κάρεϊ σε σκηνή της ταινία The Truman Show
© Paramount Pictures

Για την πρώτη προβολή του Cinema de la Plage επιλέχθηκε η ταινία που ενέπνευσε το φετινό ποιητικό πόστερ του Φεστιβάλ των Καννών, μια εικόνα που συμβολίζει την ελπίδα, την αναζήτηση προς την ελευθερία και την φυσική τάση του ανθρώπου για προσωπική έκφραση. Ό,τι ακριβώς δηλαδή, μας είπε ο Πίτερ Γουίαρ, λίγο πριν την αλλαγή του αιώνα πριν 24 χρόνια. Η καλύτερη και η πιο επίκαιρη εκκίνηση για αυτό το 75ο Φεστιβάλ Καννών, είναι η ευκαιρία να απολαύσουμε και να ανακαλύψουμε ξανά αυτή την ταινία-σχόλιο επάνω στη δύναμη της χειραγώγησης και της ελεγχόμενης μετάδοσης. Καλό Φεστιβάλ σε όλες και όλους!

kannes-festival-afisa-2022.jpg

Η ταινία “The Truman Show” προβάλλεται απόψε στις 21.30 στην Plage Macé. Το 75ο Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου 2022.

The Truman Show (1998) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Ζωντανή Μετάδοση (The Truman Show)

Η.Π.Α., 1998, Έγχρωμη

Δράμα /Κωμωδία,103’

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουίαρ

Σενάριο: Άντριου Νίκολ

Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Κάρεϊ, Εντ Χάρις, Λόρα Λίνεϊ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ