Κινηματογραφος

Κάννες 2022: Επετειακό Φεστιβάλ με 21 διεκδικητές

Οι υποψήφιες ταινίες για τον Χρυσό Φοίνικα, οι ελληνικές συμμετοχές, τα προγνωστικά και οι προβολές που περιμένουμε

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδιά σε λιβάδι που πιάνουν λουλούδια
Σκηνή από την ταινία των αδελφών Νταρντέν, «Tori and Lokita»

75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, 17-28 Μαΐου 2022: Οι 21 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα, οι παγκόσμιες πρεμιέρες, το ελληνικό σινεμά.

Στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 17 ως τις 28 Μαΐου συναντάμε παλιούς και νέους δημιουργούς, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ελληνική συμμετοχή.

Το φεστιβάλ θα κάνει την επίσημη έναρξή του με την προβολή της εκτός συναγωνισμού ταινίας «Coupez» –ή «Final cut», όπως θα βγει στις διεθνείς αγορές– του Μισέλ Χαζαναβίσιους, δημιουργού του οσκαρικού «The Artist». Αρχικά το φιλμ είχε τίτλο «Ζ» αλλά ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να το αλλάξει καθώς παραπέμπει στο έμβλημα των Ρώσων εισβολέων στον πόλεμο με την Ουκρανία. Πρόκειται για ριμέικ μιας ιαπωνικής ταινίας τρόμου του 2017 με τίτλο «One Cut of the Dead» που είχε σκηνοθετήσει ο Σινιτσίρο Ουέντα και είχε αποκτήσει δυνατή φήμη στους κύκλους των σινεφίλ χάρη στην πετυχημένη πορεία του στο φεστιβαλικό κύκλωμα (βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ από το Όσλο μέχρι το Όστιν και τις Βρυξέλλες), ενώ είχε και 8 υποψηφιότητες στα ιαπωνικά κινηματογραφικά βραβεία. Το σενάριο καταπιάνεται με τις περιπέτειες ενός κινηματογραφικού συνεργείου στα γυρίσματα μιας ταινίας τρόμου με ζόμπι, όταν έκπληκτοι οι συντελεστές ανακαλύπτουν πως κάποιοι από το σετ αρχίζουν να μοιάζουν με νεκροζώντανους!

Το φεστιβάλ, μετά την αναγκαστική διακοπή του το 2020 λόγω της πανδημίας και της περσινής καλοκαιρινής υβριδικής εκδοχής του, φαίνεται να επιστρέφει φέτος στους κανονικούς του ρυθμούς. Πολλές (σχεδόν 100) παγκόσμιες πρεμιέρες, ειδικές προβολές κλασικών ταινιών, μεγάλοι χολιγουντιανοί τίτλοι –όπως το πολυαναμενόμενο «Maverick», συνέχεια του «Top Gun», ή η βιογραφία του βασιλιά του ροκ εν ρολ Ελβις Πρίσλεϊ από τον Μπαζ Λούρμαν– είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα φέρουν αρκετούς σταρ στο κόκκινο χαλί του Παλέ του φεστιβάλ.

Απόλυτα ταιριαστή στις προαναφερθείσες συνθήκες δείχνει η επιλογή της επίσημης αφίσας του φεστιβάλ. Το στιγμιότυπο από την ταινία «The Truman show» με τον Τζιμ Κάρεϊ να ανεβαίνει τα σκαλιά προς την ελευθερία ενός νέου, άγνωστου κόσμου δηλώνει όχι μόνο την εκτίμηση των διοργανωτών προς το αριστούργημα του Πίτερ Γουίαρ αλλά και τις ελπίδες-ευχές τους να γίνει το 2022 ταυτόσημο με τη δυναμική επανεκκίνηση του διασημότερου παγκοσμίως κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Η κινηματογραφική αφίσα του 75ου Φεστιβάλ Καννών που απεικονίζει άνδρα να ανεβαίνει σκάλα που οδηγεί σε σύννεφα

Προσανατολισμένη στην ανωτέρα αντίληψη είναι και η επιλογή των 21 ταινιών που θα διεκδικήσουν τον επετειακό 75ο Χρυσό Φοίνικα. Ανάμεσά τους συναντάμε παλιούς νικητές (Ρούμπεν Έστλουντ, Χιροκάζου Κόρε-έντα, Κριστιάν Μουντζίου, αδερφοί Νταρντέν), αρκετούς γνώριμους της Κρουαζέτ (Τζέιμς Γκρέι, Παρκ Τσαν-γουκ, Γέρζι Σκολιμόφσκι, Κλερ Ντενί), αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους όπως τον Σουηδό Ταρίκ Σαλέχ.

Φυσικά στην περίπτωση που το «Tori and Lokita» των αδερφών Νταρντέν καταφέρει να κερδίσει το μεγάλο βραβείο, θα μιλάμε για ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς κανένας άλλος σκηνοθέτης μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στην κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα 3 φορές. Οι άλλες δύο κατακτήσεις των Βέλγων ήταν με τη «Ροζέτα» το 1999 και με «Το παιδί» το 2005.

Άνθρωποι σε σκάφος
Σκηνή από την ταινία «Triangle of Sadness»

Το γυρισμένο στην Πελοπόννησο «Triangle of Sadness» του Σουηδού Ρούμπεν Έστλουντ («Το τετράγωνο») με πρωταγωνιστή τον Γούντι Χάρελσον είναι ένας τους βασικούς διεκδικητές, όπως και το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «Crimes of the future» και πρωταγωνιστές τους Λεά Σεϊντού, Βίγκο Μόρτενσεν και Κρίστεν Στιούαρτ, που είναι επίσης γυρισμένο στην Ελλάδα (Αθήνα και Πειραιά).

Άνδρας που κοιτά γυναίκα
Σκηνή από την ταινία «Stars at noon»

Από τους υπόλοιπους διεκδικητές, μεγάλες πιθανότητες για να φτάσει ως το τέρμα έχει η Κλερ Ντενί με το πολιτικό δράμα «Stars at noon», ο Ιάπωνας Χιροκάζου Κόρε-έντα, που μετά από τους «Κλέφτες καταστημάτων» (Χρυσός Φοίνικας το 2019) έρχεται στην Κρουαζέτ με ένα ακόμη οικογενειακό δράμα ονόματι «Broker» που αφορά την υπόθεση κάποιων ανεπιθύμητων μωρών, ενώ ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουντζίου (νικητής το 2007 με το «4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 μέρες») επιστρέφει με ένα επίκαιρο πολιτικό σχόλιο για το μέλλον και τα σύνορα της Ευρώπης («RMN»).

Γυναίκα με νυφικό σε γυρίσματα ταινίας
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας του Πάνου Κούτρα, «Dodo»

Το ελληνικό σινεμά έχει διπλή εκπροσώπηση. Στο νεοφερμένο (εγκαινιάστηκε πέρυσι) παράλληλο πρόγραμμα «Cannes Premiere» με πρεμιέρες ξεχωριστών δημιουργών από όλο τον κόσμο, συμπεριλήφθηκε το νέο φιλμ του Πάνου Κούτρα -επιστροφή στην Κρουαζέτ για τον δημιουργό της «Στρέλλας» μετά το 2014 και το «Xenia»- με τίτλο «Dodo», ενώ η μικρού μήκους ταινία της Εύης Καλογηροπούλου «Στον Θρόνο του Ξέρξη» συμμετέχει στο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής». Στο «Cannes Premiere» θα βρούμε και τη νέα δημιουργία ενός σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη. Το θρίλερ «As Bestas» του Ροδρίγο Σορογκογιέν έρχεται τρία χρόνια μετά τον «Εξαφανισμένο» και έξι χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει».

Φεστιβάλ Καννών 2021: Οι 21 υποψήφιες ταινίες για τον Χρυσό Φοίνικα

Αναλυτικά το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ με τις 21 υποψήφιες ταινίες για τον Χρυσό Φοίνικα είναι:

  • «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
  • «Triangle of Sadness» του Ρούμπεν Έστλουντ
  • «The Almond Tree» της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
  • «Armageddon Time» του Τζέιμς Γκρέι
  • «Boy From Heaven» του Ταρίκ Σάλεχ
  • «Broker» του Χιροκάζου Κόρε-έντα
  • «Brother and Sister» του Αρνό Ντεπλεσέν
  • «Close» του Λούκας Ντοντ
  • «Decision to Leave» του ΠαρκΤσαν-γουκ
  • «Eo» του Γέρζι Σκολιμόφσκι
  • «Holy Spider» του Αλί Αμπάσι
  • «Leila’s Brothers» του Σαΐντ Ρουστάγι
  • «Nostalgia» του Μάριο Μαρτόνε
  • «RMN» του Κριστιάν Μουντζίου
  • «Showing Up» της Κέλι Ράιχαρντ
  • «Stars at Noon» της Κλερ Ντενί
  • «Tchaïkovski’s Wife» του Κίριλ Σερεμπρένικοφ
  • «Tori and Lokita» των αδερφών Νταρντέν
  • «Mother and son» της Λεονόρ Σεράιγ
  • «Pacification» του Άλμπερτ Σέρα
  • «The eight mountains» των Φελίξ βαν Γκρόνιγκεν και Σαρλότ Βαντερμίρς

TV FESTIVAL DE CANNES - BANDE ANNONCE - TEASER - 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ