Κινηματογραφος

«Moonage Daydream»: το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Ντέιβιντ Μπόουι

Ένα μεγαλοπρεπές ταξίδι σε όλη την καριέρα του επιδραστικού ροκ σταρ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mooange_daydream_1.png

Ανταπόκριση από το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών: Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Moonage Daydream» του Μπρετ Μόργκεν για τον David Bowie

Η ελληνική παρουσία συνεχίστηκε και την ένατη ημέρα του 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με την πρεμιέρα της ταινίας «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα, αλλά και το βραβείο Canal+ το οποίο απονεμήθηκε στην Εύη Καλογηροπούλου για την μικρού μήκους ταινία «Στο Θρόνο του Ξέρξη» στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εβδομάδας της Κριτικής». Ταυτόχρονα το κόκκινο χαλί του Παλαί, ρόκαρε ο «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν, με εμφανίσεις των Όστιν Μπάτλερ (που υποδύεται τον βασιλιά του rock ‘n’ roll), Τομ Χανκς, Σακίρα και Σάρον Στόουν. Επίσης πρεμιέρα χθες και για μια ταινία που αναμένεται να παίξει ρόλο στα προγνωστικά για τον Χρυσό Φοίνικα, το «Stars at Noon» της Κλερ Ντενί. Ας μιλήσουμε όμως για μια προηγούμενη πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού προγράμματος, αυτή της ταινίας «Moonage Daydream» του Μπρετ Μόργκεν.

moonage_daydream_2.jpeg

Ένα μεγαλοπρεπές ταξίδι σε όλη την καριέρα του επιδραστικού Ντέιβιντ Μπόουι, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, στιγμιότυπα από ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες, πειραματικά βίντεο, κάποιους πίνακες ζωγραφικής του ίδιου του Μπάουι, όλες σχεδόν τις κινηματογραφικές και θεατρικές δουλειές στις οποίες συμμετείχε και αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις και συνεντεύξεις. Εικόνες και βίντεο που δεν έχουν προβληθεί ξανά, μονταρισμένα μαζί από τον Μπρετ Μόργκαν, σε ένα ντοκιμαντέρ που έκανε πέντε χρονιά να ολοκληρωθεί και βρίσκεται στις Κάννες με τη υποστήριξη της οικογένειας και των συνεργατών του αξέχαστου Ντέιβιντ Μπόουι.

moonage_daydream_3.png

Ο Μπρετ Μόργκαν συγκινήθηκε και συγκίνησε σε αυτή την μεταμεσονύκτια πρεμιέρα στο Théâtre Lumière, με όλη την επισημότητα και το παρατεταμένο χειροκρότημα που άξιζε στον καλλιτέχνη-σύμβολο των ονείρων μας. Η αισθητική, ο πειραματισμός, το όραμα, η διάνοια και η φιλοσοφία του μοναδικού ροκ σταρ είναι εκεί, αυτό που δεν είναι εκεί είναι η ενδελεχής ματιά στην προσωπική του ζωή, ωστόσο οι φανς του σήμερα θα δουν τον εαυτό του και στους εκστασιασμένους φανς των ‘70s στην οθόνη, αλλά και στο ίδιο το πρόσωπο του Μπόουι. Η λατρεία προς το πρόσωπό του και η ανάγκη να τον δούμε στην οθόνη ξανά, συνεχίζεται μετά τον θάνατό του.

MOONAGE DAYDREAM - Official Teaser Trailer HD

Το 75ο Φεστιβάλ των Καννών πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 28 Μαΐου 2022.

moonage_daydream_poster.jpg

Moonage Daydream

Η.Π.Α., 2022, Έγχρωμη

Ντοκιμαντέρ / Μουσική, 140’

Σκηνοθεσία: Μπρετ Μόργκεν

Σενάριο: Μπρετ Μόργκεν

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Μπόουι (αρχειακό υλικό)

moonage_daydream_-_correspondence.jpg
© Φωτεινή Αλευρά

moonage_daydream_-_correspondence_2.jpg
© Φωτεινή Αλευρά

moonage_daydream_-_correspondence_3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ