Κινηματογραφος

Ο πρώτος θάνατος της Ζουάνα και η 2η ταινία της Κριστιάν Ολιβέιρα

Μια όμορφη και γλυκερή ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης που ρέει σαν ανάλαφρο και δροσερό ποτάμι την άνοιξη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρώτος Θάνατος της Ζουάνα (The First Death of Joana) της Κριστιάν Ολιβέιρα
© Photo by Bruno Polidoro, a film produced by Okna Produções

Τι να δω σήμερα: «Ο πρώτος θάνατος της Ζουάνα» (The First Death of Joana) της Κριστιάν Ολιβέιρα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Με το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να συνεχίζεται με προβολές σε θερινούς και 12μηνης λειτουργίας κινηματογράφους μέχρι και αυτή την Κυριακή, το σινεφίλ κοινό αυτής της πόλης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρεμιέρες, αφιερώματα και ειδικές προβολές. Κυρίως όμως έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που ίσως να μη βρουν διανομή στη χώρα μας, όπως η σημερινή μας πρόταση που έρχεται από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο πρώτος θάνατος της Ζουάνα» της Κριστιάν Ολιβέιρα.

Η Ζουάνα (Λετίσια Κασπέρσκι) είναι μια δεκατριάχρονη Βραζιλιάνα η οποία μεγαλώνει σε μια οικογένεια που απαρτίζεται μόνο από γυναίκες και έχει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη θεία της και τον πρόσφατο θάνατό της. Η Καρολίνα (Ιζαμπέλα Μπρεσάνε) είναι η καλύτερή της φίλη και συμμαθήτριά της στο σχολείο, η οποία θα τη βοηθήσει να ξεδιαλύνει την αινιγματική ζωή της θείας της Ζουάνα, που οι φήμες τη θέλουν να μην είχε σχέση ποτέ με άνδρα.

Μια όμορφη και γλυκερή ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης μέσα από την κοινή εξερεύνηση εφηβικών αναζητήσεων από δύο κορίτσια που ανακαλύπτουν σταδιακά τους εαυτούς τους και η μία την άλλη, αλλά και τον συντηρητισμό και τα στερεότυπα μια κλειστής κοινωνίας, με φόντο την οργιάζουσα βραζιλιάνικη ύπαιθρο. Μια ταινία που ρέει σαν ανάλαφρο και δροσερό ποτάμι την άνοιξη, χωρίς διδακτισμούς κι άλλες παγίδες ή αγκυλώσεις, σε σχέση με την εφηβική σεξουαλικότητα, τη ρομαντική έλξη προς το ίδιο φύλο και τα εμπόδια που συνήθως συναντά ακόμη και σήμερα.

Ο Πρώτος Θάνατος της Ζουάνα (The First Death of Joana) της Κριστιάν Ολιβέιρα
© Photo by Bruno Polidoro, a film produced by Okna Produções

Η ταινία «Ο πρώτος θάνατος της Ζουάνα» προβάλλεται σήμερα 29/9 στις 22.00 στην Αίγλη Ζαππείου, από το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο πρώτος θάνατος της Ζουάνα (A Primeira Morte de Joana / The First Death of Joana)
Βραζιλία, Γαλλία, 2021, Έγχρωμη
Δράμα, 91΄
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Ολιβέιρα
Σενάριο: Κριστιάν Ολιβέιρα
Πρωταγωνιστούν: Λετίσια Κασπέρσκι, Ιζαμπέλα Μπρεσάνε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ