1821 Digital Gallery
Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ «Κόντρα Σε Όλα»

Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ «Κόντρα Σε Όλα»

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία, Ford εναντίον Ferrari
Οι Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ πηγαίνουν «Κόντρα σε Όλα» σε νέα ταινία, που βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα της κόντρας Ford εναντίον Ferrari.

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστούν στο «Κόντρα σε Όλα» («Le Mans ‘66»), την αξιοσημείωτη πραγματική ιστορία του οραματιστή Αμερικανού σχεδιαστή αυτοκινήτων Κάρολ Σέλμπι (Ντέιμον) και του ατρόμητου Βρετανού επαγγελματία οδηγού Κεν Μάιλς (Μπέιλ), οι οποίοι έδωσαν μάχη ενάντια στις επιχειρηματικές παρεμβάσεις, τους νόμους της φυσικής, καθώς και τους προσωπικούς τους δαίμονες να κατασκευάσουν ένα επαναστατικό αγωνιστικό αυτοκίνητο για την Φορντ και να αναλάβουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Έντσο Φεράρι στον περίφημο αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν στη Γαλλία το 1966.

Le Mans ’66 / Κόντρα σε Όλα - 2ο Επίσημο Τρέιλερ

Το δίδυμο που επαναπροσδιόρισε τους αγώνες ταχύτητας
Είναι μία από τις πιο θρυλικές ιστορίες στην ιστορία των μηχανοκίνητων αθλημάτων. Ο Κάρολ Σέλμπι, σε στενή συνεργασία με τον δεινό δοκιμαστικό του οδηγό Κεν Μάιλς, αναπτύσσει ένα επαναστατικό αυτοκίνητο που στέκεται αντάξιο απέναντι στο στόλο οχημάτων που κατασκευάστηκε από τον Ιταλό θρύλο των αγώνων ταχύτητας Έντσο Φερράρι κατά τη διάρκεια του περίφημου αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν το 1966. Αυτή είναι η ιστορία μιας ομάδας ασυνήθιστων στοχαστών που ξεπερνούν τις ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα, μέσω της εφευρετικότητας, της αποφασιστικότητας και της βούλησης που διαθέτουν.

Σχετικα
Η Τελευταία Μονομαχία: Μια ευχάριστη έκπληξη
Η Τελευταία Μονομαχία: Μια ευχάριστη έκπληξη

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ (Walk the Line, Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα, Επικίνδυνες Παρέες) ήταν ενθουσιασμένος με τις διπλές προκλήσεις που πρόσφερε το έργο: η ευκαιρία να στήσουν και να κινηματογραφήσουν συναρπαστικές αγωνιστικές σεκάνς που θα έβαζαν το κοινό μέσα στα αυτοκίνητα με αυτούς τους ατρόμητους οδηγούς και την ευκαιρία να βιώσουν την ταραχώδη φιλία μεταξύ Σέλμπι και Μάιλς. Και οι δύο είχαν ξεχωριστές προσωπικότητες. Ο Σέλμπι, σκληρός αλλά και εξαιρετικά συμπαθής. Ο Μάιλς, σκληροτράχηλος δίχως όρια αλλά και γεμάτος πάθος για καινοτομία, με σταθερή αγάπη για τους αγώνες.

Πολύ απλά, οι Σέλμπι και Μάιλς οδηγούσαν για να υπερέχουν γενικά, ακόμα κι αν σήμαινε να παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα κάθε φορά που βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι. «Κατανοούσαν ο ένας τον άλλο στο μέγιστο βαθμό», λέει ο Μάνγκολντ. «Όταν ο Σέλμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον να αγωνιστεί, αφήνει την καριέρα του ως οδηγός και γίνεται πωλητής αυτοκινήτων και σχεδιαστής και ο Κεν κατανοεί και συμπαραστέκεται στον Σέλμπι. Αλλά ο Κεν δεν μπορεί να παραμείνει ήρεμος ή να ελέγχει τον εαυτό του ταυτόχρονα σε θέματα της εταιρείας και σε θέματα δημοσιότητας. Λέει μόνο αυτό που  σκέφτεται, οπότε ο Σέλμπι αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη ή εκπροσώπου του Κεν. Έχουν μια πολύ συμβιωτική σχέση. Μπορούμε να πούμε πως ο ένας γεμίζει το κενό του άλλου».

Σχετικα
Κριτική ταινίας: Η τελευταία μονομαχία (The Last Duel)
Κριτική ταινίας: Η τελευταία μονομαχία (The Last Duel)

Δύο Ήρωες: Κάρολ Σέλμπι και Κεν Μάιλς
Παρόλο που το «Κόντρα σε Όλα» διαθέτει ένα πραγματικά κορυφαίο σύνολο από χαρακτήρες που υποδύονται πολλά ιστορικά και σημαντικά πρόσωπα, το κεντρικό δράμα στρέφεται προς την ταραχώδη σχέση μεταξύ των Κάρολ Σέλμπι και Κεν Μάιλς. Ήδη από την αρχή, ο σκηνοθέτης ήξερε ακριβώς ποιους  ηθοποιούς ήθελε για τους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας: τον Ματ Ντέιμον (Η Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν, Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ, Ο Πληροφοριοδότης) και τον Κρίστιαν Μπέιλ (American Psycho, Άγρυπνος, Ο Σκοτεινός Ιππότης). «Και οι δύο είναι εξαιρετικά προικισμένοι», λέει ο Μάνγκολντ. «Υπήρξε μια φυσική συντροφικότητα που ένιωσα από την αρχή, που πραγματικά στη συνέχεια πέρασε και στην οθόνη».

Ο σκηνοθέτης λέει ότι κάθε καλλιτέχνης είχε κάποια συγγένεια με τον αντίστοιχο ρόλο του. Όπως ο θρυλικός κατασκευαστής αυτοκινήτων Κάρολ Σέλμπι, των οποίων οι δημιουργίες περιελάμβαναν το Shelby Cobra και το Shelby Daytona, καθώς και τις τροποποιημένες εκδόσεις της θρυλικής σειράς Mustang – το περίφημο Shelby Mustang – έτσι και ο Ντέιμον διαθέτει την αύρα της διασημότητας από καιρό.

«Πρόκειται για έναν αστέρα του κινηματογράφου, ήδη από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του», λέει ο Μάνγκολντ για τον Ντέιμον. «Κουβαλάει μαζί του όλη αυτή τη φήμη της μεγάλης καριέρας του, αλλά επίσης αντιμετωπίζει τα ερωτήματα κάθε ηθοποιού στην ηλικία των σαράντα - «πού πάω τελικά;» - με  τον ίδιο τρόπο που ο Σέλμπι πρέπει να δει και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του όταν η ιστορία αρχίζει».

Ο Ντέιμον λέει: «Ο Σέλμπι ήταν ένας σπουδαίος οδηγός και είχε φτάσει στην κορυφή αυτού που έκανε. Εξαιτίας αυτής της καρδιακής κατάστασης, είχε χάσει τη μεγάλη του αγάπη. Ήταν πραγματικά στο χείλος του να χαθεί στη λήθη και απλώς θα ήταν ένας ακόμα τύπος που θα τριγυρνούσε από εδώ και από εκεί προσπαθώντας να πουλήσει αυτοκίνητα σε ανθρώπους. Αυτή η ευκαιρία με τη Φορντ υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία ζωής γι’ αυτόν. Οι προκλήσεις ήταν απίστευτα τεράστιες γι' αυτόν όπως και για τον Μάιλς. Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής και για τους δυο».

Ο Μπέιλ δημιούργησε μια τολμηρή καριέρα και, όταν υποδύεται ανθρώπους της πραγματικής ζωής όπως ο Ντίκι Έκλουντ στο «The Fighter» είτε ο Ντικ Τσέινι στο «Vice», ο ίδιος βυθίζεται στον ρόλο του ώστε να κατανοήσει και να αποκτήσει την ουσία αυτών των χαρακτήρων. Έχει επίσης τη φήμη να είναι παθιασμένος και ειλικρινής, με τον ίδιο τρόπο που είχε ο Κεν Μάιλς, ο οποίος οδηγούσε τανκς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πριν βρει τελικά τον δρόμο του στις πίστες αγώνων.

«Με πολλούς τρόπους, ο Κεν Μάιλς και ο Κρίστιαν έχουν παρόμοιο χαρακτήρα», λέει ο Μάνγκολντ για τον ηθοποιό, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει το 2007 στην ταινία «Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα» του σκηνοθέτη Μάνγκολντ. «Ο Κρίστιαν είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, αλλά δεν του αρέσει να είναι ο αστέρας της ταινίας. Ο Κρίστιαν είναι επίσης Βρετανός, έχει επίσης διασυνδέσεις με γειτονιές εργατικής τάξης στο Ηνωμένο Βασίλειο - βρήκε ένα εκατομμύριο τρόπους για να συνδεθεί με τον Κεν. Ήξερα ότι θα του άρεσε πολύ η ιδέα της εκπαίδευσης και της οδήγησης σε αυτή την ταινία».

Ο Μπέιλ δηλώνει: «Υπάρχει μια ελευθερία όταν υποδύεσαι πραγματικούς χαρακτήρες επειδή έχουν ορισμένους τρόπους, έχουν τις εκκεντρικότητές τους, έχουν τη φωνή τους, όλα είναι σωστά εκεί. Έχετε την ελευθερία να χρησιμοποιήσετε όλα αυτά. Μπορείτε να το δείτε σε βίντεο ή μπορείτε να φέρετε τον τύπο στο σετ και να συνομιλήσετε μαζί του - οι άνθρωποι είναι υπέροχα εκκεντρικοί και φανταστικοί με αυτόν τον τρόπο. Αισθάνομαι περισσότερο απελευθερωμένος παίζοντας ένα πραγματικό πρόσωπο, διότι γνωρίζω ότι δεν είναι το δικό μου εγώ που παίρνει τις αποφάσεις».

Αν και οι ηθοποιοί δεν είχαν δουλέψει ποτέ μαζί προηγουμένως, ήταν ενθουσιασμένοι από την ευκαιρία να μοιραστούν την οθόνη και να εξερευνήσουν τη φιλία μεταξύ αυτών των δύο τόσο ξεχωριστών χαρακτήρων.

Μερικά λόγια για την παραγωγή της ταινίας
Το «Κόντρα σε Όλα» πραγματοποίησε γυρίσματα το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2018 στη Νότια Καλιφόρνια, τη Τζόρτζια και το Λε Μαν. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ συγκέντρωσε μια ομάδα στενών του συνεργατών για να φέρει εις πέρας με επιτυχία τη διάσημη διαμάχη ανάμεσα στους τιτάνες της αυτοκινητοβιομηχανίας Χένρι Φορντ II και Έντσο Φερράρι.

Ο σχεδιαστής παραγωγής Φρανσουά Οντουί – ο οποίος είχε δουλέψει με τον Μάνγκολντ ξανά στις ταινίες «Logan» και «The Wolverine» - ανέλαβε να κατασκευάσει και να αναπαραστήσει διάφορα σκηνικά για να είναι η ταινία όσο πιο κοντά στη δεκαετία του ’60 και να είναι όσο πιο πιστή και ακριβής η αναπαράσταση αυτή. «Ο Τζέιμς έχει μια πολύ ξεκάθαρη γνώμη για το τι θέλει να πει», λέει ο Οντουί.

Ο σχεδιαστής κοστουμιών Ντάνιελ Ορλάντι – που επίσης έχει δουλέψει με τον Μάνγκολντ ξανά – έκανε εκτεταμένη έρευνα για να αναπαραστήσει πιστά την εποχή εκείνη. «Είδα υλικό από τον αγώνα του Λε Μαν το 1966, αλλά και διάβασα οτιδήποτε βιβλίο γράφτηκε για τον Μάιλς και τον Σέλμπι», δηλώνει ο Ορλάντι. «Δεν είναι δυνατόν να κάνεις μια ιστορία για μερικά πρόσωπα χωρίς να έχεις κάνει την κατάλληλη έρευνα πρώτα».

Ο Τζέιμς Μάνγκολντ συνοψίζει: «Τα τελευταία σαράντα λεπτά είναι βασικά ο επίμαχος αγώνας, ήθελα ακριβώς έτσι να μεταδώσω το συναίσθημα των ηρώων της οθόνης στο κοινό που παρακολουθεί την ταινία σαν να βρισκόταν στις εξέδρες εκείνη τη χρονική στιγμή».

Η παραγωγή στρατολόγησε επίσης τους γιους διάσημων οδηγών αγώνων ταχύτητας – που απεικονίζονται στη ταινία – για να υποδυθούν τους πατέρες τους. Πολλοί μάλιστα από τους οποίους είναι ή ήταν οι ίδιοι οδηγοί σε αγώνες και αρκετοί μεγάλωσαν γνωρίζοντας τον Κάρολ Σέλμπι. Μερικοί από τους αξιοσημείωτους οδηγούς που παίζουν στην ταινία είναι ο Άλεξ Γκέρνεϊ, γιος του αγωνιστικού μύθου Νταν Γκέρνεϊ, ο Ντέρεκ Χιλ, γιος του πρώην πρωταθλητή της Φιλαδέλφειας Φιλ Χιλ, και ο Τζεφ Μπάκναμ, γιος του Αμερικανού οδηγού Ρόνι Μπάκναμ.

Η ταινία «Κόντρα Σε Όλα» κυκλοφορεί στις 14 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5