Βιβλιο

Bραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Οι αποδόσεις των bookmakers

Φαβορί η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας Αννί Ερνώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τελετή απονομής βραβείων Νόμπελ
Τελετή απονομής βραβείων Νόμπελ © EPA/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 με τις προβλέψεις να δίνουν και να παίρνουν.

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την πολυαναμενόμενη απονομή των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 και οι φήμες για τα φαβορί οργιάζουν. Μετά την αμφιλεγόμενη βράβευση του αμερικανού θρύλου της ροκ μουσικής Μπομπ Ντίλαν το 2016, η σουηδική Ακαδημία αντιμετώπισε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο το οποίο την δίχασε σε βαθμό που αναγκάστηκε να μεταθέσει την απονομή του βραβείου για το 2018, για πρώτη φορά σε 70 χρόνια.

Η Ακαδημία ανανεώθηκε και, την ώρα που όλοι πίστευαν ότι θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τις πολεμικές, έδωσε το βραβείο του 2019 στον αυστριακό μυθιστοριογράφο Πέτερ Χάντκε, γνωστό για τη φιλοσερβική του στάση στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.  Πέρυσι το βραβείο, ύστερα από τρεις συνεχόμενες  βραβεύσεις πεζογράφων πήρε η νεοϋορκέζα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ.

Σύμφωνα με τo εγγλέζικο πρακτορείο στοιχημάτων Ladbrokes που δίνει κάθε χρόνο αποδόσεις για το Νόμπελ λογοτεχνίας, φαβορί φέτος είναι η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας Αννί Ερνώ και ο Κενυάτης Ngũgĩ wa Thiong’o  με απόδοση 8/1 και οι δύο ενώ, μεταξύ των πρώτων βρίσκονται  ο Χαρούκι Μουρακάμι (όπως πάντα) και η Μάργκαρετ Άτγουντ με 10/1, η  η Καναδέζα ποιήτρια Ανν Κάρσον, η Τζαμάικα Κινκάιντ από την Αντίγκουα η Ρωσίδα μυθιστοριογράφος, Λουντμίλα Ουλίτσκαγια ,  η Μαρίζ Κοντέ από τη Γουαδελούπη και ο  Ούγγρος θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Νάδας, όλοι με απόδοση 12/1 . Τη δεκάδα κλείνει ένα άλλος θεατρικός συγγραφέας, ο  Νορβηγός Γιον Φόσε (κάθε χρόνο αρκετά ψηλά στη λίστα του Ladbrokes) με 14/1.

Να σημειώσουμε ακόμη, την ύπαρξη άλλων σπουδαίων λογοτεχνών πιο χαμηλά στη λίστα των αποδόσεων, όπως ο Ντον ΝτεΛίλλο, ο Χαβιέρ Μαρίας (16/1) και οι δύο, ο Μισέλ Ουελμπέκ (20/1), ο Μπότο Στράους και ο Κόρμακ ΜακΚαρθυ (33/1) και τέλος ο Μίλαν Κούντερα και ο Σάλμαν Ράσντι με 50/1 (!!!!) και οι δύο, όπως και ο Στίβεν Κινγκ, όλοι τους στην προτελευταία θέση.

Οι προβλέψεις του Ladbrokes έχουν επαληθευτεί μερικές φορές (πχ Πατρίκ Μοντιανό το 2014) , αρκετές φορές έχουν πέσει σχετικά κοντά (η Όλγκα Τόκαρτσουκ είχε αποδοση 10/1 το 2019) αν και ο Πέτερ Χάντκε την ίδια χρονια είχε 20/1 και η περσινή νικήτρια Λουίζ Γκλικ μόλις 25/1. Κάποιοι μάλιστα προωθούν για φετος το όνομα του Ρουμάνου Μίρτσεα Καρταρέσκου που το Ladbrokes του δίνει απόδοση 16/1. Υπομονή μεχρι αύριο Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, στη ζωντανή σύνδεση της Athens Voice με τη Σουηδική Ακαδημία

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ