- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιάννης Νιάρρος: «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι»
«Έως σήμερα θεωρώ πως στην “Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” ο Κούντερα δίνει έναν ορισμό για το κιτς που τον ασπάζομαι»
Το βιβλίο της ζωής μου: Ο Γιάννης Νιάρρος, ηθοποιός, θυμάται το βιβλίο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Μίλαν Κούντερα που τον καθόρισε.
Μίλαν Κούντερα, «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι». Είμαι 19 χρονών και καθώς το διαβάζω νιώθω συνεχώς πως αυτός ο συγγραφέας αρθρώνει πράγματα που μέσα μου καραδοκούσαν σαν ανερμήνευτα συναισθήματα. Τα λόγια των ηρώων και οι ατάκες τους μοιάζει να κωδικοποιούν δικές μου σκόρπιες έως τότε σκέψεις. Αποφεύγω χρόνια τώρα να ξαναδιαβάσω το βιβλίο του Κούντερα γιατί δεν θέλω η εμπειρία που απέκτησα στη μέχρι τώρα ζωή μου να κοντραριστεί με την αθωότητα και τα όνειρα που έκανα για τον εαυτό μου εκείνη την εποχή. Από τότε όμως μέχρι και τώρα το μυαλό μου παίζει σκηνές από το βιβλίο και ακόμα και έως σήμερα θεωρώ πως στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» ο Κούντερα δίνει έναν ορισμό για το κιτς που τον ασπάζομαι. Συν πλην και πάνω κάτω, ο κύριος Μίλαν λέει πως δεν είναι κακό να κλαις όταν ένα κοριτσάκι από το παράθυρο κλέβει ματιές από την ευτυχία μιας οικογένειας που δειπνεί στη θαλπωρή του σπιτιού της. Αυτό το βιβλίο με βοήθησε πολύ και στο θέατρο, καθότι σε ρόλους που έπρεπε να παίξω τον λάτρη των γυναικών ή τον παραβάτη μιας μονογαμικής σχέσης μπορούσα να αντλήσω από τις απενοχοποιημένες ιστορίες μοιχείας των ηρώων του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής μιλάει με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου του «Η πόρτα – Una comedia humana» από τις εκδόσεις Βακχικόν
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο και μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία και τη λογοτεχνία
Πώς τα παιδιά βλέπουν τη σύγχρονη τέχνη και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.