- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν εκείνον που χάρισε τον ίσκιο του
Το νέο βιβλίο του Άκη Καπέτα με τίτλο «Ωρολογοποιός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ο Απόστολος Θηβαίος διαβάζει το βιβλίο «Ωρολογοποιός» του Άκη Καπέτα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν
Τα χείλη της σαν κάτι να είπαν. Η πρόζα του χαμού της δεν σώζεται. Μόνο ένα ρολόι που έπαψε τους χτύπους του μαζί με την καρδιά της Μαρίνας. Το όνομά της που στιγμάτισε πριν από χρόνια την ελληνική ποίηση εδώ φτάνει στην εποχή μας. Πάντα όμορφη και δυστοπική σαν πατρίδα, κάπου κάπου πικρή και άπιαστη. Η Μαρίνα του ομώνυμου μέρους που συνθέτει τον Ωρολογοποιό του πρωτοεμφανιζόμενου Άκη Καπέτα ρίχνεται στον αγώνα της τέταρτης, βιομηχανικής επανάστασης, κερδίζει την θέση της μες στον κόσμο και σαν ψυχή που επιθυμεί να εξαρθεί διαλύεται στις σταγόνες της τελευταίας ζωής της.
Οι εκδόσεις Βακχικόν μας έχουν συνηθίσει τον τελευταίο καιρό σε εξαιρετικές εκδόσεις, τόσο στο μυθιστόρημα όσο και την ποίηση. Αστυνομική λογοτεχνία, έξυπνα βιβλία και εγχειρίδια της εποχής μας φανερώνουν το στίγμα που ήδη καλλιεργούν οι εκδόσεις στον καινούριο, θεματικό χάρτη της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο Ωρολογοποιός του Α. Καπέτα επιβεβαιώνει τις αδοκίμαστες, εξαιρετικές φωνές ενός νέου είδους που ήδη αναζητά τον βηματισμό του, γυρεύοντας τη θέση του μες στην ιστορία με τους καταλόγους της που όλα τα καταπίνουν. Τώρα τα υλικά αναμειγνύονται, ποίηση και πρόζα συνυπάρχουν στις μυθιστορίες. Οι τελευταίες προικισμένες με το είδος της συναισθηματικής νοηματοδότησης που επιβάλλει η εποχή μας, στιγματισμένες από κρίσεις, επαναστάσεις, την αισθητική της διάλυσης, και το είδος του παράφορου υποκειμενισμού, μπορούν κάποτε να γίνουν καταστροφικές με όλους τους κινδύνους εντός τους, βαθύτατα γοητευτικές.
Το μυθιστόρημα του Καπέτα με το εξαιρετικό εξώφυλλο απαντά σε εκείνο το θαυμαστό πραγματικό που ανατρέπει, μεταφρασμένο στην επικαιρότητα. Οι ιδιοτροπίες του καινούριου αιώνα διαμορφώνουν ιδανικά την ατμόσφαιρα στο γεμάτο εκπλήξεις βιβλίο. Ικανό να περιγράψει τον εφιάλτη της έξαλλης ψυχής μας που ξοδεύεται στις τρομερές ταχύτητες, τις σταθερές τροχιές. Φλεγόμενο όπως ο μύθος, μα με μια αστείρευτη σημασία, ενδεικτική του ταλέντου που χαρακτηρίζει την γραφή του Άκη Καπέτα.
Είμαι ο Πάμπλο, el relojero, ο ωρολογοποιός, για να σώσω την ψυχή μου πρέπει να κάνω μια καλή πράξη.
Η ικανοποίηση ενός αναγνώστη στηρίζεται εν πολλοίς στην πρωτοτυπία της ιστορίας, στην κατάλληλη ατμόσφαιρα του μικρού ή του μεγάλου, προσωπικού μυθιστορήματος. Ο Ωρολογοποιός των εκδόσεων Βακχικόν κερδίζει από αυτό το σημείωμα μια θέση ανάμεσα στα ενδιαφέροντα βιβλία των ημερών. Θα πρέπει να αναμετρηθεί με δεκάδες, αξιόλογους τίτλους που επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού στο βιβλίο. Ωστόσο, αξίζει να συγκρατήσουμε τον τίτλο του λησμονώντας για λίγο τις βλαβερές συνέπειες του χρόνου. Για χάρη του Άκη Καπέτα και του εξαίρετου εγχειριδίου. Άλλωστε ο τελευταίος στέκει πάντα στο πλευρό μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής μιλάει με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου του «Η πόρτα – Una comedia humana» από τις εκδόσεις Βακχικόν
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο και μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία και τη λογοτεχνία
Πώς τα παιδιά βλέπουν τη σύγχρονη τέχνη και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά
Από σκοτεινά μυστήρια μέχρι ιστορίες που σε ταξιδεύουν – ό,τι πρέπει για πασχαλινό binge reading
Η A.V. ψάχνει στα βιβλιοπωλεία για τα καλύτερα non fiction βιβλία
Nαι, τα παιδιά μας διαβάζουν ακόμα βιβλία, όπως διαβάζουν και τα εγγόνια μας – και όχι επειδή τους τα χώνουμε με το ζόρι, κάθε άλλο
Όταν ένα παιδικό βιβλίο σε συγκινεί σαν μεγάλο μυθιστόρημα
2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τι ξέρουμε γι’ αυτό, και τι θέλουμε από αυτό
Η A.V. κάνει βόλτα στα βιβλιοπωλεία και διαλέγει βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνία
Ο μεγάλος νικητής θα ανακοινωθεί τον Μάιο στο Tate Modern του Λονδίνου
Πώς η Ευρώπη υπενθυμίζει στον κόσμο την τραγωδία της ιστορίας και ξεχωρίζει από τις άλλες ηπείρους
Το μυθιστόρημα, «Το Βιβλίο Μαγειρικής του Νεκρού Συζύγου» της Danielle Valentine (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, Εκδόσεις Bell), κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου
Βάζοντας καλάθι...στη μάχη κατά της οθόνης
Διαβάσαμε το βιβλίο «Vangelis: Ο άγνωστος άνθρωπος», την εκτενή βιογραφία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη που μόλις κυκλοφόρησε
Ο Σπρίνγκστιν, ο Χατζιδάκις και η τέχνη του να γράφεις ακόμα με το μολύβι, όπως στο «Όλα Τα Δέντρα»
Ένας από τους τρεις ανθρώπους που τρέχουν τη θεσσαλονικιώτικη Submersion Records, μιλάει για το βιβλίο του «Music Ecosystems»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.