1821 Digital Gallery
Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος (Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ) επιλέγει βιβλία
ΤΕΥΧΟΣ 280

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος (Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ) επιλέγει βιβλία

Το παιχνίδι του Αγγέλου, του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, μτφ. Κατερίνα Ρούφου, εκδ. Ψυχογιός

Βιβλιοφιλικό μπεστ σέλερ. Oι ήρωες του Θαφόν είναι τα ίδια τα βιβλία, οι παλαιοβιβλιοπώλες, οι βιβλιόφιλοι, οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι συγγραφείς και παραπέρα οι ίδιοι οι ήρωες των κλασικών μυθιστορημάτων. Κεντρικό μοτίβο το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, γύρω από το οποίο πλέκεται η αφήγηση. Μια ιστορία επηρεασμένη από τον Δουμά, τον Ντίκενς, αλλά επίσης τον Γκαίτε και τον Πόε, με φιλοσοφικό όσο και περιπετειώδες περιεχόμενο, από το οποίο δεν λείπει το παιγνιώδες στοιχείο, το μαύρο χιούμορ, η νεανική γλώσσα, το σαρκαστικό φλέγμα.

Φωτιές του Ιούδα στάχτες του Οιδίποδα, της Ρέας Γαλανάκη, εκδ. Καστανιώτης

Το πιο ιντελεκτουέλ βιβλίο της Γαλανάκη, με βάση έναν παλιό κρητικό μύθο που θέλει τον Ιούδα να έχει την κατάληξη του Οιδίποδα. Με φόντο ένα χωριό «τύπου Ζωνιανά» η συγγραφέας διαλογίζεται πάνω στο σήμερα, αλλά και πάνω σε προαιώνιες συλλήψεις, όπως το Κακό, η δύναμη της παράδοσης, το όνειρο. Η ηρωίδα της θα βρεθεί σε αυτό το χωριό και θα έλθει αντιμέτωπη με την τοπική ιστορία, αλλά και τη δική της. Οι συγκρούσεις έχουν κάτι από την τραγικότητα της παράδοσης και την αδυσώπητη λάσπη του σήμερα.  

Σχετικα
Μεσαιωνική ισλαμική πολιτική σκέψη και σύγχρονη ηγεσία
Μεσαιωνική ισλαμική πολιτική σκέψη και σύγχρονη ηγεσία

Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης από την εποχή του « Η στενωπός των υφασμάτων» και του «Μάτι φώσφορο κουμάντο γερό» έχει βάλει τη σφραγίδα του ως ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους της χώρας. Ευρηματικός, κεφάτος, απρόβλεπτος, ζουλιγμένος μέσα στην πραγματικότητα, καταφέρνει να ξεγλιστράει, να της βγάζει τη γλώσσα και να κοιτάει λοξά και προς τα μας. Με αυτή τη συλλογή είναι στο στοιχείο του, κεντάει πάλι ο στρατηγός!

Η αναπαράσταση, της Λίλας Κονομάρα, εκδ. Μεταίχμιο

Σχετικα
Χρίστος Ζαφείρης: Αφηγήματα ζωής, πολιτικής και Θεσσαλονίκης
Χρίστος Ζαφείρης: Αφηγήματα ζωής, πολιτικής και Θεσσαλονίκης

Τι είναι ένας συγγραφέας; Να ένα θέμα για μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας Ανδρέας Παράσχος εξαφανίζεται μυστηριωδώς κι ένας φίλος του αποφασίζει να ερευνήσει το «γιατί». Θα συλλέξει μαρτυρίες φίλων και συγγενών και θα βοηθηθεί από την αλληλογραφία του συγγραφέα με την ομότεχνή του Έλλη Στεργίου. Η πορεία των ερευνών δεν είναι παρά μια πορεία ανάγνωσης της εσωτερικής, ιδεολογικής και συναισθηματικής πορείας του συγγραφέα Ανδρέα Παράσχου.

Το καράβι του θανάτου, του Δημοσθένη Βουτυρά, επιμ. Βάσιας Τσοκόπουλος, εκδ. Τόπος

Ο Βάσιας Τσοκόπουλος επέλεξε μια σειρά νουάρ διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά από τους έξι πρώτους τόμους των Απάντων του (οι υπόλοιποι έξι αναζητούν ακόμα εκδότη). Ο Δ. Βουτυράς, πεζογράφος με πάνω από 500 διηγήματα, παραμένει γνωστός μόνο σε ορισμένους μυημένους. Διηγήματα που φλερτάρουν με τη φανταστική λογοτεχνία, τον ψυχολογικό ρεαλισμό, το αφήγημα τρόμου, το gothic ή το νουάρ. Πολλά από τα διηγήματα του Δ. Βουτυρά στηρίζονται στα όνειρα ή είναι η προέκτασή τους. Πρόκειται για έναν τεχνίτη που μπορεί να συγκινήσει ένα σημερινό νέο, όσο κι αν τα κείμενά του γράφτηκαν τόσο παλιά.

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5