1821 Digital Gallery
Από τη διεκδίκηση, στη λήψη αποφάσεων

Από τη διεκδίκηση, στη λήψη αποφάσεων

O ΥΦ.ΥΠ.ΕΞ, Σπ. Κουβέλης στο www.athensvoice.gr: "Μπορείς να περάσεις από τη διεκδίκηση στη λήψη αποφάσεων, αρκεί να κρατάς τις αρχές σου" 

Το πρώτο θετικό πράγμα που σας ήρθε στο μυαλό όταν αναλάβατε το πόστο σας;

Τώρα περνάμε στις πράξεις. Σηκώνουμε τα μανίκια για να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζαμε, όσα υποστηρίζαμε και όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε. Ειδικά τώρα που η οικονομική συνεργασία των χωρών για μια νέα πράσινη ανάπτυξη είναι όχι απλώς αναγκαία αλλά όρος ύπαρξης, είπα μέσα μου: “Ας κάνουμε αυτή την προσπάθεια να αξίζει”.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε μέχρι τώρα;

Σχετικα
Φοίβος Οικονομίδης: Ένας κομήτης έπεσε στα βιβλιοπωλεία
Φοίβος Οικονομίδης: Ένας κομήτης έπεσε στα βιβλιοπωλεία

 Να μπορέσω να χωρέσω όσα χρειάζεται να κάνω μέσα στις 24 ώρες της μέρας.

Τι σας ζήτησε ο πρωθυπουργός αναθέτοντάς σας αυτή τη θέση;

 Από όλους μας ζήτησε ανατροπές, συνεργασία μεταξύ μας, σεβασμό στον πολίτη, περιορισμό σπατάλης, αποτελέσματα. Και κάτι ακόμα που δεν ειπώθηκε αλλά είναι εκεί, και αυτό είναι να βάλεις και την ψυχή σου σε ότι κάνεις. Να σε νοιάζει τι θα γίνει και όταν εσύ έχεις φύγει από αυτή τη θέση. Στη δική μου περίπτωση, αυτά όλα σε σχέση με την πράσινη διπλωματία.

Σχετικα
Ενέδρα στο δήμαρχο: Ένα ιστορικό αφήγημα από τον Γιώργο Π. Ιατρού
Ενέδρα στο δήμαρχο: Ένα ιστορικό αφήγημα από τον Γιώργο Π. Ιατρού

Με τρεις λέξεις, τι σημαίνει για εσάς "Πράσινη Διπλωματία", σε επίπεδο διεθνών σχέσεων;

 Σημαίνει να ενισχύσουμε την ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιβαλλοντικής διπλωματίας, που συστήσαμε επί ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Σημαίνει ακόμα διεθνή παρουσία της χώρας μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσουμε επίσης τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη διαχείριση του περιβάλλοντος και των κοινών θεμάτων με τις γειτονικές χώρες. Ακόμα και η συνεργασία στο επίπεδο τεχνογνωσίας και ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος.

Μετά από 4 χρόνια θα είστε ευχαριστημένος από τη θητεία σας, αν....

 …έχω επιτύχει να παραδώσω ένα έργο που θα προσφέρει στους πολίτες και τη χώρα ποιότητα ζωής, ευημερία, καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Σε σχέση με τις δικές μου αρμοδιότητες, να είναι η Ελλάδα κεντρικό σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την Ανατ. Μεσόγειο  και την Ευρώπη για την πράσινη ανάπτυξη.

 

Τι νέο φέρνετε την πολιτική - εσείς προσωπικά και η κυβέρνησή σας;

Τη βούληση να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο διακυβέρνησης, να ανατρέψουμε την εικόνα και την πραγματικότητα παρακμής, την απόφαση να σεβαστούμε όχι στα λόγια αλλά στην πράξη τον πολίτη, τη θέληση να επιχειρήσουμε τομές. Όσο για μένα, την επιθυμία και την προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της νέας πράσινης ανάπτυξης, που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος.

Πώς είναι να περνάς από τις οργανώσεις (σ.σ.: WWF) στην κυβέρνηση;

Μπορείς να περάσεις από τη διεκδίκηση στη λήψη απόφασης, αρκεί να διατηρείς τις αρχές σου. Υπέβαλες προτάσεις ενώ τώρα δέχεσαι εισηγήσεις. Ακούς όλους όσοι έχουν κάτι χρήσιμο να σου πουν, ενώ πριν προσπαθούσες να κάνεις τους άλλους να σ' ακούσουν. Πάντως και οι δύο όχθες του ποταμού είναι χρήσιμες και γοητευτικές. Αρκεί να παίζουν το ρόλο τους, που είναι να διευκολύνουν το ποτάμι να κυλάει.

Η φράση που έχετε πει πιο πολλές φορές το τελευταίο τρίμηνο είναι...

 «...Αυτό πρέπει να το κάνουμε τώρα»!

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5