Εικαστικα

Δες όλη τη ζωφόρο του Παρθενώνα στο κινητό σου

Η διαδικτυακή εφαρμογή για τη ζωφόρο του Παρθενώνα αναβαθμίστηκε. Δείτε από κοντά τα γλυπτά που αναπαριστούν την πομπή των Παναθηναίων και τους πρωταγωνιστές τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ζωφόρος του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης
Η νοτιοδυτική γωνία της ζωφόρου του Παρθενώνα, από την οποία ξεκινούν τα δύο σκέλη της πομπής των Παναθηναίων © Μουσείο Ακρόπολης / Νίκος Δανιηλίδης

Η ζωφόρος του Παρθενώνα σε μια αναβαθμισμένη διαδικτυακή εφαρμογή

Τριακόσιες ογδόντα ανθρώπινες μορφές - άνδρες και γυναίκες, πεζοί, ιππείς και αρματοδρόμοι- και διακόσια ζώα και αντικείμενα προσέρχονται στα γενέθλια της αρχαίας θεάς προστάτιδας της Αθήνας μέσα από τις ανεπανάληπτης τέχνης αποτυπώσεις τους στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Για να απολαύσεις τις παραστάσεις της πομπής των Μεγάλων Παναθηναίων στη συνεχή ανάγλυφη ζώνη που περιέτρεχε το επάνω μέρος του τοίχου του ναού δεν χρειάζονται παρά μόνο λίγα κλικ, στον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό σου. Η διαδικτυακή εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr αναβαθμίστηκε ενσωματώνοντας νέες λειτουργικότητες που την καθιστούν προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο και από όλα τα σύγχρονα μέσα και τις πλατφόρμες, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές web design και UI/UX (user interaction/user experience).

Συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό. Έτσι, ο καθένας έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα γι’ αυτό το μοναδικό γλυπτικό σύνολο σερφάροντας μέσα από τις θεματικές ενότητες: Ο Παρθενώνας, Γνωρίστε τη Ζωφόρο, Εξερευνήστε τη Ζωφόρο και Θεματική Περιήγηση. Στις πρώτες δύο, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μάθει γενικά στοιχεία για την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου, ενώ στις δύο επόμενες μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε μέσα από περιήγηση στα επιμέρους θέματά της.

Η εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ