Εικαστικα

«Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση» από τη συλλογή Κρασάκη στα Χανιά

Έργα των Αϊβαζόφσκι, Πολένοφ, φον Ες, Χ. Κρ. Χάνσεν, Ν. Λύτρα, Ράλλη, Βρυζάκη και το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό του Τηλέμαχου Γύζη

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεπτομέρεια από το έργο της συλλογής Κρασάκη "Άποψη του Παρθενώνα με το Ερέχεθειο",Άποψη του Παρθενώνα με το Ερέχεθειο του Βασίλι Πολένοφ (π. 1882)
Λεπτομέρεια από το έργο της συλλογής Κρασάκη "Άποψη του Παρθενώνα με το Ερέχεθειο" του Βασίλι Πολένοφ © Αφοί Κατούφα

Συλλογή Κρασάκη: Έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Πίνακες ζωγραφικής που φέρουν τις υπογραφές των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη και Θεόδωρου Βρυζάκη· το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου· οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κέλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια· αλλά και ρολόγια, φορεσιές, κεντήματα, περίτεχνα κοσμήματα, σφυρήλατα όπλα και πολύτιμες εκδόσεις θα περιμένουν το κοινό από τις 30 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Είναι 167 από τα συνολικά 1.500 αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, που ταξιδεύουν από την Κολωνία της Γερμανίας για να παρουσιαστούν για πρώτη φορά και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της DeutcheWelle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Οι συλλέκτες Τίνα και Μιχάλης Κρασάκη
Οι συλλέκτες Τίνα και Μιχάλης Κρασάκη

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με στόχο να παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα της Παλιγγενεσίας, της Ανεξαρτησίας και του Φιλελληνισμού, μέσα από το πρίσμα των περιηγητών, το βλέμμα των εικαστικών, αλλά και με όχημα απτά χρηστικά τεκμήρια του καθημερινού βίου.

Τη δομή της έκθεσης, που αν και ενιαία περιλαμβάνει πέντε επιμέρους ενότητες-«πυξίδες», οργάνωσε ο γενικός επιμελητής της διοργάνωσης, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Μνημειακό ολόσωμο πορτραίτο της βασίλισσας Όλγας σε νεαρή ηλικία, φιλοτεχνημένο το 1867 από τον Νικηφόρο Λύτρα
Μνημειακό ολόσωμο πορτραίτο της βασίλισσας Όλγας σε νεαρή ηλικία, φιλοτεχνημένο το 1867 από τον Νικηφόρο Λύτρα. Ανήκει στη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

"Κρητικός αγωνιστής", 1827, του Alexandre Marie Colin από τη συλλογή Κρασάκη
"Κρητικός αγωνιστής", 1827, του Alexandre Marie Colin από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Παράλληλα με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Ρολόι από τη συλλογή Κρασάκη
Ρολόι από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

Χρυσοκέντητο γιλέκο από τη συλλογή Κρασάκη
Γιλέκο από τη συλλογή Κρασάκη, κεντητό με χρυσοκλωστή σε κόκκινο βελούδο με πλουσιότατο διάκοσμο με ροζέ φόδρα από μετάξι. Σφραγίδα ραφείου στη φόδρα: Lazzaro Ceffa 19 Set. 1897 Certificate Montenegro

Το αφιέρωμα συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη, της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, του επιμελητή της έκθεσης, Δημήτρη Ανδρεάδακη και χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Πρόεδρο της Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννη Γιαννακάκη.

"Ελλάδα ή Ηθη, Εθιμα, Φορεσιές και Μνημεία των Ελλήνων", σπάνια έκδοση του 1840 από τη συλλογή Κρασάκη
"Ελλάδα ή Ηθη, Εθιμα, Φορεσιές και Μνημεία των Ελλήνων", σπάνια έκδοση του 1840 με 15 λιθογραφίες, από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

Σπάνια γιαννιώτικη καρφίτσα στήθους με εξαίρετο φιλιγκράν διάκοσμο, π. 1810, από τη συλλογή Κρασάκη
Ασημένια φιλιγκράν καρφίτσα στήθους, π. 1810, από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

Τμήμα της έκθεσης φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

"Νεαρή Ελληνίδα" του Θεόδωρου Βρυζάκη, π. 1865, από τη συλλογή Κρασάκη
"Νεαρή Ελληνίδα" του Θεόδωρου Βρυζάκη, π. 1865, από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

Ασημένιο κρητικό γιαταγάνι του 1796 από τη συλλογή Κρασάκη. Φέρει χρυσές καλλιγραφίες στη λάμα και εγχάρακτη οθωμανική επιγραφή που αναφέρει "Στο χέρι κάποιου θα πρέπει να ́ναι το μαχαίρι, στη γλώσσα του Ω, ́υψιστε!Έτος 1211"
Ασημένιο κρητικό γιαταγάνι του 1796 από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα

Η έκθεση διοργανώνεται από το Δήμο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα την εγκαινιάσει στις 30 Οκτωβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

"Έλληνες και Βαυαροί στρατιώτες σε ώρα ανάπαυλας", έργο του Λούντιχ Κελνμπέργκερ, 1834, από τη συλλογή Κρασάκη
"Έλληνες και Βαυαροί στρατιώτες σε ώρα ανάπαυλας", έργο του Λούντιχ Κελνμπέργκερ, 1834, από τη συλλογή Κρασάκη © Αφοί Κατούφα


INFO:

«Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη»

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Διάρκεια: 30 Οκτωβρίου 2021- 30 Απριλίου 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ