Εικαστικα

UNESCO: Αυτή η αρχαία πόλη έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Ήταν το κέντρο του λεγόμενου «πολιτισμού της γραφής, της διοίκησης και των επιστημών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι
Τα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι/ © EPA/YOAN VALAT

Στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 40 ολόκληρα χρόνια κράτησαν οι προσπάθειες των ιρακινών αρχών προκειμένου η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη, σε απόσταση 85 χλμ. νότια από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Ήταν το κέντρο της βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας πριν από 4.000 χρόνια. Από το 1982 είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες Ιρακινών αρχαιολόγων. Εκτιμάται ότι ανασκαφές έχουν γίνει μόλις στο 15% του χώρου, ο οποίος εκτείνεται σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Ήταν η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας ιστορίας» εξήγησε ο Κάχταν αλ Άμπιντ, διευθυντής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Βασόρας, που παρουσίασε τον φάκελο στην Επιτροπή της Unesco που συνεδριάσε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Πόλη-σύμβολο

Το Ιράκ υπερηφανεύεται ότι είναι το λίκνο της γραφής -οι παλαιότερες πινακές με σφηνοειδή γραφή χαράχτηκαν εκεί πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

«Οι Βαβυλώνιοι ήταν ο πολιτισμός «της γραφής, της διοίκησης και των επιστημών» συνέχισε ο αλ Άμπιντ. Και εκτίμησε πως η ένταξή της στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς «θα ενθαρρύνει τις έρευνες», ενώ συνιστά επίσης «δωρεάν διαφήμιση για τον τουρισμό».

Η Βαβυλώνα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια ιστορία και τη μυθολογία, με την περίφημη Πύλη της Ιστάρ, τους Κρεμαστούς Κήπους (ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου) και τον Πύργο της Βαβέλ –αν και η ακριβής τοποθεσία των δύο τελευταίων, εμβληματικών μνημείων, παραμένει μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης.

Ιράκ, μια χώρα γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους

Το Ιράκ έχει τουλάχιστον 7.000 αρχαιολογικούς χώρους στο έδαφός του και από αυτούς οι πέντε έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς:

  1. Η Ακρόπολη της Ερμπίλ (Άρβηλα),
  2. Τα Έλη της Μεσοποταμίας,
  3. Η Χάτρα
  4. Η Σαμάρα
  5. Η Ασούρ.

Τα τρία τελευταία θεωρούνται απειλούμενα: Στη Χάτρα, το 2014, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιδόθηκαν σε «πολιτισμική εξολόθρευση», η Σαμάρα λόγω των διαθρησκευτικών ταραχών και η Ασούρ λόγω του σχεδίου κατασκευής ενός φράγματος που απειλεί να καλύψει κάτω από το νερό αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Αναζητώντας επενδύσεις κα τουρίστες

Το Ιράκ, που στα τέλη του 2017 κήρυξε τη νίκη του στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους τουρίστες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι οι βιαιοπραγίες έχουν περιοριστεί σημαντικά σε όλη τη χώρα.

Προς επίρρωση, υπογραμμίζει ότι η αποστολή του ΟΗΕ που εδώ και 15 χρόνια δημοσιοποιούσε τον μηνιαίο απολογισμό των θυμάτων, σταμάτησε να συντάσσει και να δίνει στη δημοσιότητα έναν τέτοιο κατάλογο στα τέλη του 2018.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν, επίσης, ότι με την ένταξη της Βαβυλώνας στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς θα αυξηθούν και οι πόροι που προορίζονται για τον πολιτισμό, τον «φτωχό συγγενή» -όπως λένε- του προϋπολογισμού της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ