Visual Browsing
Πώς θα είναι τα μουσεία του μέλλοντος;

Πώς θα είναι τα μουσεία του μέλλοντος;

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ επιμόρφωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα μουσεία στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υφίστανται αλλαγές και αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες καθιστούν αναγκαία την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς επαγγελματιών με ηγετικό ρόλο στον χώρο των μουσείων. 

Το Βρετανικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο σε αυτές τις νέες συνθήκες, σχεδίασε το Transforming Future Museums, ένα διετές πρόγραμμα επιμόρφωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, για τους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται στον χώρο των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τα εντατικά, πενθήμερα μαθήματα της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσείων (International Museum Academy) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που άρχισαν από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016 και συνεχίζουν για το 2017.

Στα πλαίσια του προγράμματος Transforming Future Museums, ένας μεγάλος αριθμός μουσείων και επαγγελματιών του χώρου από την Ελλάδα συνεργάζονται σε αυτό το διάστημα των δύο ετών, με σκοπό να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται και να ενισχυθεί ο αντίκτυπος και η βιωσιμότητα των οργανισμών τους.

Σχετικα
Η Le Monde Best School of the year 2020
Η Le Monde Best School of the year 2020

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ επιμόρφωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(Βυζαντινό Μουσείο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Διεθνής Ακαδημία Μουσείων. Η δεύτερη International Museum Academy θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017. Θα περιλαμβάνει μία σειρά εντατικών σεμιναρίων/εργαστηρίων σε τέσσερις καίριους για τον κλάδο των μουσείων θεματικούς τομείς: Τα Μουσεία ως Μέσο Δημιουργίας της Κοινότητας, Επιχειρηματική Δραστηριότητα, Η Βιωσιμότητα και η Ανθεκτικότητα των Μουσείων και Ψηφιακές Δεξιότητες.

Σχετικα
Μεγάλη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Eurolife ERB
Μεγάλη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Eurolife ERB

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες και την εμπειρία τους, να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τάσεις και να λάβουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μουσειακός και πολιτιστικός τομέας στην Ελλάδα.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες και καθηγητές από την Βρετανία, σε συνεργασία με έμπειρους προσκεκλημένους τόσο από τον διεθνή χώρο όσο και από την Ελλάδα, θα δουλέψουν σε εντατικά τμήματα με τους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα σεμιναρίων που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, case studies, συζητήσεις, one-to-one tutorials και διαδικτυακές συνεδρίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών. Τα εργαστήρια θα προσαρμόζονται κάθε φορά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες των συμμετεχόντων, στο επίπεδο και στις προσδοκίες τους, καθώς και στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Τα μαθήματα ξεκινούν στις 11 Οκτωβρίου.

2. Δίκτυο Επαγγελματιών Μουσείων. Η πρώτη International Museum Academy του British Council εκκίνησε τη δημιουργία του Δικτύου Επαγγελματιών Μουσείων. Στο πλαίσιο του προγράμματος Transforming Future Museums, το British Council υποστηρίζει τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός δικτύου ομότιμων επαγγελματιών των μουσείων, ένα δίκτυο γνώσης για την καλλιέργεια μιας νέας εργασιακής και γνωσιακής κουλτούρας στο περιβάλλον εργασίας του χώρου των Μουσείων. Το Δίκτυο Επαγγελματιών Μουσείων φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τους επαγγελματίες του χώρου των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών και να τους ενθαρρύνει σε μια πορεία ατομικής και συλλογικής επαγγελματικής ανάπτυξης με στόχο τη μελλοντική ευημερία των μουσείων και των ανθρώπων τους. Επιδίωξη του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα επαγγελματιών του πολιτισμού που να ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, ένας τόπος ανάπτυξης δεξιοτήτων, ανταλλαγής γνώσεων, καλών πρακτικών, δικτύωσης και υποστήριξης.

3. Περιφερειακοί Κόμβοι. Ένα πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του προγράμματος Transforming Future Museums είναι η μεταλαμπάδευση δεξιοτήτων σε μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του International Museum Αcademy 2016, οι καθηγητές της Ακαδημίας εκπαίδευσαν επιλεγμένους επαγγελματίες που θα διδάξουν τα μαθήματα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα το 2017–18. Πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, με εδραιωμένο χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, θα παίξουν τον ρόλο περιφερειακών κόμβων για την ανάπτυξη της γνώσης και τον δεξιοτήτων του τοπικού χώρου.

4.Επισκέψεις στη Βρετανία. Ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του προγράμματος Transforming Future Museums είναι η δικτύωση και η ανταλλαγή διεθνών πρακτικών με συνεργάτες στο εξωτερικό. Οι Έλληνες επαγγελματίες των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Βρετανία και να παρακολουθήσουν συνέδρια και να μοιραστούν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές με τους βρετανούς συναδέλφους τους στο χώρο των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομίας.

Αδελφοποίηση μουσείων: Ανταλλαγή επαγγελματιών μουσείων και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και τη Βρετανία

Με έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένα περιφερειακό/τοπικό μουσείο ή μια οργάνωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην τοπική κοινότητα και στην τοπική οικονομία, το πρόγραμμα ευελπιστεί να συνδέσει μουσεία που βρίσκονται έξω από τις πρωτεύουσες και στις δύο χώρες, για να ανταλλάξουν γνώσεις και καλές πρακτικές σχετικά με την εμπλοκή της κοινότητας και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καλλιεργήσει μακροχρόνιες σχέσεις και ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία.

Το συνολικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ επιμόρφωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

(Μακεδονικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης)

(Στην επάνω φωτογραφία: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα)

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5