Πολιτισμος

15 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 19-25 Μαΐου

Athens Jazz στην Τεχνόπολη, αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη στην Λυρική και το Ωδείο Αθηνών, Athens Photo World στο ΚΠΙΣΝ, Κάαρι Άπσον στο ΔΕΣΤΕ, Μιτσούκο Ουτσίντα στο Μέγαρο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 828
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Jazz στην Τεχνόπολη
Athens Jazz στην Τεχνόπολη

Φεστιβάλ, μουσικά ραντεβού, εκθέσεις, θεατρικές πρεμιέρες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά. Δεκαπέντε ραντεβού για την εβδομάδα 19-25 Μαΐου

Τα κορίτσια της τζαζ
Άρωμα γυναίκας φέτος στον μακροβιότερο (και με ελεύθερη είσοδο) μουσικό θεσμό της πόλης. Το Athens Jazz επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, και όχι μόνο, με θέμα Women in Jazz για να αναδείξει τη γυναικεία εκπροσώπηση στη μουσική. Είκοσι μία καλλιτέχνιδες και μπάντεςμας δίνουν ραντεβού στο Γκάζι, ανάμεσά τους η Lucy Woodward, τραγουδίστρια των θρυλικών Snarky Puppy, η Ισραηλινή STAV, η λυρική Bára Zmeková από την Τσεχία, η ταλαντούχα Kika Spranger sαπό την Ολλανδία, η εξαιρετική τρομπετίστρια Yazz Ahmed, η διάσημη Ιταλίδα Simona Molinari, αλλά και οι δεξιοτέχνες του μπάσου Ellen Andrea Wang και Ida Nielsen –άλλοτε συνεργάτιδα του Prince. Για… προθέρμανση, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, πιάνουμε θέση στο Πάρκο Ελευθερίας για να ανακαλύψουμε μέσα από τρία μουσικά ντοκιμαντέρ τις διαδρομές της Billie Holiday, της Patti Smith αλλά και της Λίλας των Slave to Sirens, της πρώτης γυναικείας thrash metal μπάντας στη Μέση Ανατολή.

Η Μιτσούκο Ουτσίντα στο Μέγαρο
Οι ερμηνείες της στις συνθέσεις του Μότσαρτ, του Σούμαν, του Σούμπερτ και του Μπετόβεν χαρακτηρίζονται απαράμιλλες, η ίδια, ωστόσο, αγαπά εξίσου τη μουσική δημιουργών του 20ού αιώνα –από τον Μπεργκ και τον Σένμπεργκ στον Κούρταγκ– με τις ηχογραφήσεις της να κερδίζουν σημαντικές διακρίσεις. Η Ιαπωνοβρετανίδα σολίστ καταφθάνει στα μέρη μας με τις παρτιτούρες της ανοιχτές στη Φαντασία σε ντο ελάσσονα και τη Σονάτα για πιάνο σε σι ύφεση μείζονα του Μότσαρτ, στο Έργο 6:Χοροί των οπαδών του Δαβίδ του Σούμαν, αλλά και σε αποσπάσματα από τη συλλογή Játékok και το ...Couple égyptienen route vers linconnuτου Κούρταγκ.
Μέγαρο Μουσικής, 24 Μαΐου, στις 20:30

Mitsuko Uchida
Η διάσημη πιανίστα Μιτσούκο Ουτσίντα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Europa Tour των Dead Can Dance πιάνει Αθήνα
Όποιος εξασφάλισε το μαγικό χαρτάκι εγκαίρως, το διάσημο δίδυμο είδε… Η Lisa Gerrard και ο Brendan Perry έρχονται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για μια sold out συναυλία με μεγάλες επιτυχίες από την μακρά πορεία τους. 
ΚΠΙΣΝ, 19 Μαΐου

Αναζητώντας σήμερα τα Ίχνη της Αντιγόνης
Έχοντας ήδη συναντήσει το κοινό σε Ευρώπη και Αμερική (μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και στο Romaeuropa Festival, όπου υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο των Ιταλών Κριτικών Θεάτρου), η φεμινιστική υβριδική παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου καταφθάνει στην Αθήνα. Επί σκηνής οι μουσικοί Nalyssa Green και Κατερίνα Παπαχρήστου (Tango With Lions) παίζουν ζωντανά, ενώ οι Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια Παπαχρήστου, Gemma Hansson Carbone, Σοφία Μανώλη, Χαρίκλεια Πετράκη και Έλλη Παπακωνσταντίνου καλούνται να ζωντανέψουν τους χαρακτήρες που βγήκαν από την πένα της Σουηδής συγγραφέως Χριστίνας Ουζουνίδου. Ένα έργο που αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης και καταπιάνεται με τη γυναικεία ταυτότητα και τη διαχρονική έμφυλη βία στην εποχή του metoo.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 19 Μαΐου

"Ίχνη της Αντιγόνης" σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου
"Ίχνη της Αντιγόνης" σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου

H Kaari Upson στη Νέα Ιωνία
Σε μια σύντοµη αλλά παραγωγική σταδιοδροµία μόλις δεκαπέντε ετών, η Αμερικανίδα καλλιτέχνις (1970– 2021) ανέπτυξε ένα περίτεχνο σύµπαν υφασµένο µε µνήµες, παραδοχές, γεγονότα και µυθοπλασία. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα μέσων (που περιλαμβάνει γλυπτά, βίντεο, σχέδια και ζωγραφική) και μια ψευδο-επιστηµονική προσέγγιση δημιουργούσε προκλητικά έργα-σχόλια για την καπιταλιστική αμερικανική κουλτούρα με τα φετίχ, τις εμμονές, τις νευρώσεις και τις απωθημένες φαντασιώσεις της, επιδιώκοντας να στοιχειώσει τον θεατή. Περισσότερα από 30 έργα που καλύπτουν όλη τη σταδιοδροµία της, από τη φωτογραφία It’s Never Enough (2007) που εξέθεσε στην πτυχιακή της έκθεση στο CalArts µέχρι τις τελευταίες της ενότητες –έναν άτιτλο καµβά (2020-2021) και το Portrait (Vain German) (2020) – παρουσιάζονται στον χώρο του διάσημου συλλέκτη Δάκη Ιωάννου (Εμ. Παππά & Φιλελλήνων 11, Νέα Ιωνία).
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, 25 Μαΐου-27 Οκτωβρίου

Η ασυνήθιστη ιστορία ενός μυκηναϊκού αγγείου
Φιλοτεχνήθηκε περί το 1300 π.Χ. στην Αργολίδα αποτυπώνοντας στην κεραμική επιφάνεια έναν ταύρο και μια αγελάδα σε μια ιδιότυπη σκηνή ερωτοτροπίας, ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα για τον εμπλουτισμό αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών συλλογών το έφερε στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα. Ξεχασμένο και ασφαλές για 110 χρόνια στις αποθήκες του πρώτου μουσείου της χώρας, το πολύτιμο αγγείο με την αινιγματική παράσταση μας περιμένει να ανακαλύψουμε την ιστορία του μέσα από τις διηγήσεις ενός χαρισματικού αφηγητή, του αρχαιολόγου Κώστα Πασχαλίδη.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 22 Μαΐου, στις 13:00

Αθέατο Μουσείο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Από τις δράσεις της σειράς Αθέατο Μουσείο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Χιροσίμα, αγάπη μου στη σκηνή
Εκείνη είναι μια ηθοποιός που γυρίζει στη Χιροσίμα μία ταινία για την ειρήνη. Εκείνος είναι ένας αρχιτέκτονας που, ενώ πολεμούσε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έζησε την τραγωδία στην ίδια πόλη μέσα από τα μάτια της οικογένειάς του. Το «Χιροσίμα, αγάπη μου» είναι η σύντομη ερωτική τους συνάντηση όπως καταγράφηκε στο σελιλόιντ μέσα από τη σκηνοθεσία του Αλέν Ρενέ και το σενάριο της μεγάλης συγγραφέως Μαργκερίτ Ντυράς. Αυτή την θρυλική ιστορία για την απόλυτη καταστροφή και τον απόλυτο έρωτα εξερευνά στο θεατρικό σανίδι ο Νίκος  Διαμαντής, με τους Λητώ Μεσσήνη, Όμηρο Πουλάκη, Ιωάννα Μακρή και Βαγγέλη Ρόκκο.
Θέατρο Σημείο, από 19 Μαΐου

"Χιροσίμα, αγάπη μου" σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή
"Χιροσίμα, αγάπη μου" στο θέατρο Σημείο: ο Όμηρος Πουλάκης και η Λητώ Μεσσήνη

Ο αιώνας του Ιάννη Ξενάκη
Ανεξάντλητος πολυδημιουργός με ευρύτατη επιρροή, σημάδεψε όσο λίγοι την πρώτη γραμμή της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας του περασμένου αιώνα. Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, η ρηξικέλευθη μουσική του ταξιδεύει στην πόλη. Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 20 Μαΐου (στις 20:30) ο κρουστός Αλέξανδρος Γιοβάνος με τον βαρύτονο Μάρτιν Γκέρκε και το σύνολο Elbtonal Percussion από το Αμβούργο παρουσιάζουν έργα του σπουδαίου συνθέτη για κρουστά, ενώ στις 22 Μαΐου(στις 19:30) ο Στέφανος Θωμόπουλος αποτολμά την απόδοση των απάντων του για πιάνο. Στις 25 Μαΐου (στις 21:00), στο Ωδείο Αθηνών, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει το XenakisAlive καλώντας τους AGF, Paul Goutmann, Πάνο Αλεξιάδη και Pan Daijing να εμπνευστούν από το έργο του επιδραστικού καλλιτέχνη και διανοητή.

Ιάννης Ξενάκης
XenakisAlive: Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη εκατό χρόνια από την γέννησή του

Το D plus έχει χώρο για όλους
Σ’ ένα νέο καθολικά προσβάσιμο φεστιβάλ για την ανάδειξη της τέχνης των ανάπηρων καλλιτεχνών και τη δημιουργική συνάντησή τους με μη ανάπηρους καλλιτέχνες μας προσκαλούν το Σύγχρονο Θέατρο και η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Με εργαστήρια και σχετικές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις θεάτρου (από τη Συντεχνία του Γέλιου) και χοροθεάτρου (από τη Dagipoli Dance Co).
Σύγχρονο Θέατρο, στις 19-21 Μαΐου

Οι «Τρεις τόποι» του Βασίλη Γεροδήμου
Θραύσματα φτιαγμένα από άλλα θραύσματα τα γλυπτά και τα ανάγλυφα κολάζ του διερευνούν τη σχέση των υλικών, τους συνειρμούς και τις δυνατότητες που γεννιούνται όταν αυτά ενώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας χώρους πολύσημους και ανοιχτούς σε ερμηνείες. Στη νέα του έκθεση στα Εξάρχεια (Ανδρέα Μεταξά 25), ο καλλιτέχνης επιστρέφει σε τόπους και υλικά που ενεργοποιούν τη μνήμη και τις αισθήσεις του. Στην πέτρα –που αντιπροσωπεύει την καταγωγή του από την Ήπειρο–, στο μάρμαρο και στο χαρτί –που ανακαλούν τη μαθητεία του στην Τήνο και την Αθήνα.
Potential Project, από 19 Μαΐου

Βασίλης Γεροδήμος, από την έκθεση "Τρεις τόποι"
Βασίλης Γεροδήμος, έργο από την έκθεση "Τρεις τόποι"

Με το φακό του Athens Photo World
Από το οικοτροφείο Kamloops, που συνδέθηκε με την προσπάθεια αφομοίωσης ιθαγενών του Καναδά στη δυτική κουλτούρα και τον θάνατο χιλιάδων μαθητών, στην πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στην Εύβοια και την παραδοσιακή μέθοδο της φυλής Nawarddeken στην Αυστραλία να σώζουν τα δάση με τη… φωτιά, οι εικόνες που διακρίθηκαν στη διεθνή έκθεση φωτορεπορτάζ World Press Photo έρχονται στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Από τις 20 Μαΐου μέχρι και 11 Ιουνίου μπορείτε να ανακαλύψετε τις ιστορίες τους χρησιμοποιώντας και την εφαρμογή ηχητικής περιγραφής, στο πλαίσιο του Athens Photo World που επιστρέφει με εκθέσεις στο ΚΠΙΣΝ και σε άλλα σημεία της πόλης (π.χ. στην περίφραση του Εθνικού Κήπου και του Μεγάρου Μουσικής).

Amber Bracken, Kamloops Residential School
World Press Photo 2022: η βραβευμένη εικόνα της χρονιάς από το πρότζεκτ Kamloops Residential School της Amber Bracken

Η νέα έκθεση της Δανάης Στράτου
Έναν χώρο πνευματικής αφύπνισης, κάθαρσης και εξαγνισμού επιδιώκει να στήσει στη νέα της έκθεση η γνωστή καλλιτέχνιδα. Υπό τον τίτλο «Burning Issues - Merimbula» η Στράτου εστιάζει σε ένα θέμα που την απασχολεί σταθερά, το περιβάλλον, μέσα από δύο εγκαταστάσεις που αναπαριστούν ένα υγιές δάσος και τη βιντεοσκοπημένη εικόνα ενός φύλλου χαρτιού που φλέγεται ασταμάτητα με πολύ αργό ρυθμό.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, από 25 Μαΐου

Δανάη Στράτου, "Burning Issues - Merimbula"
Δανάη Στράτου, εγκατάσταση από την έκθεση "Burning Issues - Merimbula"

Ο Kristof συναντά την SØMMERDUST
Ο Kristof παρέα με τη μπάντα έρχονται στο Ρομάντσο με τραγούδια από τον πρώτο ελληνόφωνο δίσκο του με τίτλο «Ψυχαγωγία», παλιότερα κομμάτια αλλά και ακυκλοφόρητο υλικό. Στην ταράτσα του γνωστού πολυχώρου και οι SØMMERDUST της Pop Sem σε art pop και progressive pop μονοπάτια.
Ρομάντσο, 19 Μαΐου, στις 21:00

Πιάσε κουπέ στο Ρουφ
Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί πάνω στο modular synthesizer system αλλά και σόλο σε οργανικά έργα, χορευτικές και θεατρικές περφόρμανς για την προσφυγιά και τις ρίζες, την δημοκρατία και τον πόλεμο, τη συνύπαρξη και τον έρωτα, εικαστικές εγκαταστάσεις. Τα «12 κουπέ» και η αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ κινούνται και φέτος στον ρυθμό του 11ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών που εμπνεύστηκε η Τατιάνα Λύγαρη.
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, έως 29 Μαΐου

11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Τα 12 κουπέ
11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Τα 12 κουπέ

Τα παιδία παίζει στο μουσείο
Θα φτιάξουν με τα χέρια τους, θα μάθουν για την τέχνη, θα διανυκτερεύσουν σε μουσείο. Οι δράσεις για την Ημέρα των Μουσείων συνεχίζονται δίνοντας στα παιδιά ευκαιρίες για παιχνίδι και ανακαλύψεις. Την Παρασκευή 20 Μαΐου (στις 19:00) το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού Φιλιώ Χαϊδεμένου στη Νέα Φιλαδέλφεια (τηλ. 213 2049155) τα περιμένει με ξενάγηση και πρόγραμμα sleepover. Το Σάββατο 21 Μαΐου (στις 12:00-14:00) στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο (210 3215717) ο καλλιτέχνης Γιώργος Τσεριώνης θα τους συστήσει «Το εργαστήριο του γλύπτη», πριν πλάσουν σε πηλό τα δικά τους προπλάσματα. Την Κυριακή 22 Μαΐου (στις 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00) στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στη Νέα Κηφισιά (210 6201999) θα δημιουργήσουν τηλέφωνα από πευκοβελόνες με την καθοδήγηση της εικαστικού Μάρθας Δημητροπούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ