Πολιτισμος

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Χορός, θέατρο, εικαστικά, συναυλίες, παιδικά εργαστήρια. Η πόλη επιστρέφει σε γνώριμους ρυθμούς με γεμάτη την πολιτιστική ατζέντα

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 825
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gran Bolero του Jesus Rubio Gamo
Στιγμιότυπο από το Gran Bolero του Jesus Rubio Gamo που έρχεται στο Spring Forward Festival στην Ελευσίνα

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις αλλά και δραστηριότητες για τα παιδιά στην Αθήνα

Aina Alegre, Fandango
H Aina Alegre με το Fandango στο Spring Forward στην Ελευσίνα © Christophe Raynaud de Lage

To Spring Forward πιάνει Ελευσίνα
Μετά τη Λιουμπλιάνα, το Μπασάνο ντελ Γκράπα, τη Ζυρίχη, την Ουμέα, τη Βαρκελώνη, το Πίλζεν, το Βιτρύ-συρ-Σεν και τη Σόφια, είναι η σειρά της Ελευσίνας να φιλοξενήσει το Spring Forward που υπογράφει το Aerowaves, το μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο για τον σύγχρονο χορό. Από τις 28/4 έως την Πρωτομαγιά περισσότεροι από 250 επαγγελματίες του χορού από 16 χώρες μάς προτείνουν 25 παραστάσεις σε πέντε χώρους. Στο Παλαιό Ελαιουργείο, την Ελαιουργική, το 2ο & 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας και στο Γήπεδο Δασκαλάκη αναμένουμε μεταξύ άλλων το «Vanishing Point» των Δάφνης Αντωνιάδου, Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου και Κωνσταντίνου Σκουρλή, το «Soirée d’études» του Cassiel Gaube, το «Comme un symbole (σύντομη εκδοχή)» των Cie Al-Fa/Alexandre Fandard, το «HOLE IN SPACE» των Diego Tortelli & Miria Wurm, αλλά και ομάδες από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Κορέα, την Αρμενία. Η αυλαία λήξης θα πέσει με το «Gran Bolero» του Jesus Rubio Gamo, μια χορογραφία που εξερευνά τα σύνορα μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.

Ματωμένα Χώματα
Τα "Ματωμένα Χώματα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τα «Ματωμένα χώματα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Γιώργος Παλούμπης μεταφέρει στη σκηνή το σπουδαίο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας που αριθμεί 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις. Έχοντας στο ερμηνευτικό δυναμικό τους Κώστα Καζάκο, Μιχάλη Σαράντη και Αντίνοο Αλμπάνη ξετυλίγει από τις 29 Απριλίου στο θέατρο-στολίδι του Πειραιά τον βίο του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, από την ήρεμη αγροτική καθημερινότητα στο χωριό Κιρκιντζέ στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Ragada
"Ragada" του Μάριο Μπανούσι

Θραύσματα της περφόρμανς RAGADA
Την πρωτοείδαμε τον Μάρτιο στο πλαίσιο της καθιερωμένης έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Performance Rooms 2022» που διοργανώνει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος και τώρα επανέρχεται σε νέα εκδοχή σε έναν απρόβλεπτο χώρο στην Ηλιούπολη. Αφιερωμένη στη μητρότητα και τη δημιουργία, η «RAGADA» ανασυστήνει προσωπικές σκηνές από την παιδική ηλικία του σκηνοθέτη και περφόρμερ Μάριο Μπανούσι στην Αλβανία. Αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες της μητέρας του, η οποία ήταν μαία, γυναικών με τις οποίες μεγάλωσε καθώς και από τις μαρτυρίες των ηθοποιών με τις οποίες συνεργάστηκε, ο Μπανούσι δημιουργεί μια αφήγηση για την πολλαπλότητα της γυναίκας-μητέρας μέσα από θραυσματικές εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά μας σαν ένα pop-up παραμύθι. Στο Θέατρο στη Σάλα (Κολοκοτρώνη 7) για δέκα παραστάσεις με τις Χρυσή Βιδαλάκη, Ξένια Ντάνια και Aulona Lupa, στις 4-8 & 11-15 Μαΐου.

Η Ιωάννα Παππά στο "Labor"
Η Ιωάννα Παππά στο "Labor", το νέο έργο της Ανθής Τσιρούκη που ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία

Νέα ελληνικά έργα στο «Πορεία»
Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών έχει καταφέρει να νικάει το χρόνο και να ζει σε μια ατέλειωτη απομόνωση. Μέχρι το βράδυ που χτυπάει την πόρτα τους ένας νεαρός με απώλεια μνήμης μετά από ένα ατύχημα. Τον φιλοξενούν, τον περιθάλπουν, αλλά όσο δένονται μαζί του, αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εμφάνιση του με το νυστέρι. Καθώς το πρόσωπό του αλλάζει, γίνεται παιδί τους. Ένα θρίλερ για μια βίαιη γέννα και ένα σπίτι που σαν μαύρη τρύπα ρουφάει το παιδί είναι το Labor, το νέο έργο της Ανθής Τσιρούκη που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Ανεβαίνει από τις 3 Μαΐου σε σκηνοθεσία της Έμιλυ Λουΐζου με τους Στέλιο Μάινα, Ιωάννα Παππά και Ορέστη Χαλκιά στη διανομή. Σημειωτέον ότι από τις 6 Μαΐου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Νέο Αίμα» έρχεται στο Πορεία και το Νυχιάνγκ της Ευαγγελίας Γατσωτή.

Μάριος Φραγκούλης
Ο Μάριος Φραγκούλης σε τζαζ και σουίνγκ ρυθμούς στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Μάριος Φραγκούλης σε τζαζ ρυθμούς
Μεγάλωσε με τη μουσική των Φρανκ Σινάτρα, Έλα Φιτζέραλντ, Ντiν Μάρτιν, Νατ Κινγκ Κόουλ, Λάιζα Μινέλι και στις 28 Απριλίου (στις 20:30) έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγοντας τις παρτιτούρες του σε αγαπημένα τραγούδια όπως τα «Strangers In The Night», «Unforgettable», «When I Fall In Love», «Autumn Leaves», «My Baby Just Cares For Me», αλλά και νέες συνθέσεις. Μετά τη sold out συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και την κυκλοφορία του ομότιτλου άλμπουμ, o Μάριος Φραγκούλης συναντά ξανά το αθηναϊκό κοινό συμπράττοντας με την Big Band, που διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Μαζί με τον συνάδελφο και φίλο του από τον Καναδά, Marc Devigne, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα ερμηνεύσουν μελωδικά ντουέτα αλλά και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριό τους. Τη συναυλία οργανώνει ο Σύλλογος Θυάτειρα, και μέρος των εσόδων θα διατεθεί  για την  αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Έργο του AA Bronson στην έκθεση της Three Star Books στο The Intermission
Έργο του AA Bronson στην έκθεση της Three Star Books στο The Intermission

Cattelan, Armleder και Tiravanija στον Πειραιά
Αφιερωμένη εξαιρετικά στο εικαστικό βιβλίο η νέα πρόσκληση από το The Intermission. Από την Παρασκευή 29 Απριλίου (εγκαίνια από τις 7 μ.μ.) υποδέχεται την Three Star Books με μια έκθεση σχεδιασμένη από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο αποκλειστικά για τον χώρο στον Πειραιά (Πολυδεύκους 37Α). Μέρος της σκηνογραφίας, μάλιστα, αποτελεί και η γραμματοσειρά που σχεδίασε η Elvire Bonduelle και θα κοσμεί τους τοίχους. Κι από υλικό; Εκδόσεις με την υπογραφή διάσημων καλλιτεχνών, όπως οι Maurizio Cattelan, John Armleder (Left), Seth Price (Model for a one page book), Rirkrit Tiravanija (Once upon a time), AA Bronson (After general idea), αλλά και δημιουργίες των Elvire Bonduelle (So far so good), Liz Deschenes (Registration) και Cheryl Donegan / Kenneth Goldsmith (Peels).

"Confess/Εξομολογηθείτε" από την ομάδα Νοητή Γραμμή
"Confess/Εξομολογηθείτε", μια περφόρμανς από την ομάδα Νοητή Γραμμή σε ένα σπίτι στην Κυψέλη

Εξομολογήσεις σε ένα σπίτι στην Κυψέλη
«Ο δυτικός άνθρωπος έχει γίνει ζώο εξομολογητικό» έλεγε ο Μισέλ Φουκώ. Το διαπιστώνει κανείς στις μυριάδες των απομνημονευμάτων που φιγουράρουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή ακόμα και παρατηρώντας τη μετάβαση από την μυθοπλασία στα reality shows στην τηλεόραση. Σ’ αυτή την επιθυμία της εποχής μας να αποκαλύπτουμε την «αλήθεια» βασίζεται το Confess/Εξομολογηθείτε, η νέα περφόρμανς της ομάδας Νοητή Γραμμή με αφετηρία κείμενα των Σάκη Σερέφα, Ανδρέα Φλουράκη, Μαρίας Γουλή και άλλα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre. Στα δωμάτια ενός σπιτιού στην Κυψέλη πέντε ηθοποιοί (Καλλιρρόη Μυριαγκού, Σοφία Λιάκου, Όλγα Ποζέλη, Κωσταντής Μιζάρας, Βασίλης Καζής) έρχονται να μας συναντήσουν κατά μόνας ή δυο, τρεις θεατές το πολύ κάθε φορά, έχοντας ακατάσχετη διάθεση για εξομολογήσεις. Μια ιδιωτική θεατρική εμπειρία, όπως αρμόζει σε μια εξομολόγηση, από τις 30 Απριλίου στο 1927 art space (Κυψέλης 35).

Έργο της Xu Yiang στα Δυο Χωριά
Έργο της Xu Yiang στα Δυο Χωριά, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα

Μια Κινέζα στα Δύο Χωριά
Mέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία εξερευνά τις παιδικές φαντασιώσεις, τα φετίχ και την ταυτότητα, με αφετηρία την ιστορία και τον μυστικισμό. Η πρακτική της καθοδηγείται από την επιθυμία να «αναβιώσει» τις ευαισθησίες του Ροκοκό, ζωγραφίζοντας πληθωρικές γυναικείες φιγούρες. Η ποπ κουλτούρα του Instagram και τα στερεότυπα γυναικείας ομορφιάς (τα στήθη από σιλικόνη, τα πλούσια φορέματα, τα ενθέματα γλουτών, τα φετίχ κομπινεζόν) πρωταγωνιστούν στους καμβάδες της Xu Yang. Στην πρώτη της ατομική στην Ελλάδα με τίτλο «Therefore I am» (Άρα υπάρχω), η 26χρονη Κινέζα, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, παρουσιάζει μια σειρά από ελαιογραφίες με στοιχεία που παραπέμπουν στο drag, το κουίρ, την τροποποίηση σώματος με χειρουργική επέμβαση, το μέικ απ, τη μόδα, τα θηλυκά αφηγήματα. Η έκθεση έρχεται ως επιστέγασμα της καλλιτεχνικής διαμονής της στα Δύο Χωριά και θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαΐου με περφόρμανς της Xu ειδικά για τον χώρο στη  Νέα Φιλοθέη (Μαντζουράκη 16).

Πρωτομαγιά στο ΚΠΙΣΝ
Πρωτομαγιά στο ΚΠΙΣΝ με δράσεις για μικρούς αλλά και μεγάλους

Πρωτομαγιάτικη γιορτή στο ΚΠΙΣΝ
Τα πιτσιρίκια θα φτιάξουν πήλινα μαγιάτικα στεφάνια και έντομα από χαρτί, θα ανακαλύψουν το παραδοσιακό έθιμο του μαγιόξυλου παίζοντας με κορδέλες και λουλούδια και θα μάθουν για την ανοιξιάτικη φύση. Τα μεγαλύτερα παιδιά (από 8 ετών και άνω) θα τραβήξουν κουπί κάνοντας καγιάκ στο κανάλι. Κι όλοι μαζί θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε τον Μάη σε φόντο πράσινο με μουσική, χορό και συναντήσεις. Αυτή την Κυριακή στο ανθισμένο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η βόλτα έχει και μπόνους δωρεάν δράσεις. Το μεσημέρι, από τις 12:30 οι Wedding Singers έρχονται στο Ξέφωτο για μια συναυλία με ατμόσφαιρα 90’s, ενώ το απόγευμα (από τις 18:00) στο Canal Café οι Rudy Roots δίνουν τον ρυθμό με swinging beats και ξεσηκωτικές μελωδίες. Παράλληλα, στον Μεσογειακό Κήπο ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης θα ανταλλάξει απόψεις με το κοινό με αφορμή το βιβλίο του «Φυσικές Ιστορίες», ενώ δυο από τα Σινιάλα, τα εμβληματικά γλυπτά του Takis θα δεσπόζουν στη Μικρή Αγορά. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την προεγγραφή για τα εργαστήρια στο snfcc.org/MayDaySNFCC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ