Πολιτισμος

Η «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» διαθέσιμη στο κοινό

Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για την πρωτοβουλία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης στην παράσταση Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων

Διαθέσιμη στο mixcloud η παράσταση «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» με τον Ρένο Χαραλαμπίδη - Ο φόρος τιμής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και φέτος μια ενδιαφέρουσα κίνηση από τον Σύλλογο Οι Φίλοι Της Μουσικής, θυμάται, τιμά και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε γλωσσοπλάστες που δεν βρήκαν τη θέση που τους άξιζε. Για πρώτη φορά, η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων», η οποία είχε παρουσιαστεί στις 30 Οκτωβρίου 2019 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είχε ενθουσιάσει το κοινό που την είχε παρακολουθήσει, προσφέρεται στο κοινό μέσα από την πλατφόρμα mixcloud.

Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων: Το id της πρωτότυπης μουσικοθεατρικής παράστασης

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη όπου αποκαλύπτονται ποιητές και συνθέτες του Μεσοπολέμου που βρέθηκαν άδικα στο περιθώριο, στην παράσταση αυτή, το κοινό κλήθηκε να αποδώσει την αναγνώριση που άξιζε στους ποιητές και τους συνθέτες της εποχής, αναπολώντας ένα άλλο ποιητικό ύφος που κυριαρχούσε κάποτε. Έτσι λησμονημένοι ποιητές, που «σαν να πέρασαν λαθραία και από το λογοτεχνικό σινάφι και από τη ζωή», τιμήθηκαν με τη διάδοση των λέξεών τους: Γιάννης Αηδονόπουλος, Πέτρος Δήμας, Μίνως Ζώτος, Γιώργος Καρατζάς, Γιώργος Κοτζιούλας, Αλέξανδρος Μπάρας, Γιάννης Χονδρογιάννης. H παράσταση «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» συνοδεύτηκε με τους ήχους συνθετών, εξίσου αντιπροσωπευτικών της εποχής τους, όπως ο Βασίλειος Θεοφάνους, Γεώργιος Καζάσογλου, Λαυρέντιος Καμηλιέρης, Τιμόθεος Ξανθόπουλος, Αιμίλιος Ριάδης, Δημήτρης Ρόδιος, Αλέκος Σπάθης κ.ά.

Η έρευνα γύρω από την ποιητικό μέρος, η σκηνοθετική απόδοση και η απαγγελία των στίχων έγινε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ρένο Χαραλαμπίδη, ενώ τα τραγούδια της παράστασης απέδωσε ο τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Χριστόπουλος, υπότροφος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, ο οποίος έκανε και την ανάλογη έρευνα στη συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, όπου βρίσκονται τα τραγούδια. Στο πιάνο τον συνόδευσε ιδανικά η καταξιωμένη πιανίστα Σοφία Ταμβακοπούλου. 

«Σαν προσφορά ιερή...μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που ‘ναι...», καταπώς θα έλεγε και ο Κώστας Καρυωτάκης, ο οποίος επίσης έζησε χωρίς να γνωρίσει τη δόξα της καταξίωσης, θα τιμηθεί και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης: Δεν μπόρεσα να κρύψω ένα γλυκόπικρο χαμόγελο

Ο Μουσικολόγος και Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχεις να ακούσεις από ανθρώπους που θεωρείς πνευματικούς σε αυτή τη χώρα, παρουσιάζοντας στην ATHENS VOICE την «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» εξηγεί το ποιοι, πού, πώς, πότε και γιατί αυτής της καλλιτεχνικής σύμπραξης:

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μουσικολόγος – Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μουσικολόγος – Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

«Πριν από 18 μήνες περίπου, στις 30 Οκτωβρίου 2019, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής διοργάνωσε μία βραδιά αφιερωμένη σε δύο κόσμους. Ο ένας ήταν της ποίησης κι ο άλλος της μουσικής. Σε αυτή τη βραδιά, συνοδοιπόροι μας ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης, ο τενόρος και υπότροφος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Γιάννης Χριστόπουλος και η άξια πιανίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σοφία Ταμβακοπούλου. Όταν σχεδιάζαμε την εκδήλωση μαζί με τους συντελεστές, είχαμε ως στόχο να αναδείξουμε εκείνους τους ποιητές και μουσικούς που έχουν προσφέρει το δικό τους λιθαράκι στην πολιτιστική πραγματικότητα αυτής της χώρας. Πιθανώς άγνωστες σελίδες, ξεχασμένων κάπως ποιητών και τραγούδια συνθετών που αδίκως έχουν λησμονηθεί. Η παράσταση ετοιμάστηκε και την απόλαυσαν οι φιλόμουσοι στην κατάμεστη Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Αυτή την παράσταση αποφασίσαμε να προσφέρουμε στο κοινό για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου.

Παρόλο που και φέτος οι εκδηλώσεις για τη συγκεκριμένη Ημέρα θα είναι διαδικτυακές, δεν πρέπει να λησμονούμε την ποίηση και τη μουσική, αυτές τις δύο τέχνες που τις απολαμβάνει κανείς με όλες τις αισθήσεις του. Ακούγοντας και πάλι την ηχογράφηση που προσφέρουμε σήμερα στο κοινό δεν μπόρεσα να κρύψω ένα γλυκόπικρο χαμόγελο το οποίο σχηματίζεται όταν ακούς αυτούς τους λησμονημένους στίχους και αυτά τα όμορφα τραγούδια που ψάχνουν πάντοτε τον δρόμο τους στο ρεπερτόριο. Γλυκόπικρο γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να μη συγκινηθεί κανείς όταν ανακαλύπτει για άλλη μία φορά τον πλούτο της δημιουργίας που μπορεί να κρύβεται μέσα σε μερικά σκονισμένα και λησμονημένα χαρτιά. Αυτή τη δημιουργία προσπαθεί να προστατέψει και να αναδείξει επί 68 χρόνια τώρα ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και δεν θα σταματήσει να το κάνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Στην παράσταση «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» ακούγονται τα ποιήματα των:

  • Μνήμη, Γιάννης Αηδονόπουλος (1916-1944)
  • Επίκληση, Πέτρος Δήμας (1917-2005)
  • Εγώ είμαι τ’ άνθος... και Ένα ελαφρό ανασήκωμα..., Μίνως Ζώτος (1905-1932)
  • Ένα κορίτσι παίζει πιάνο, Γιώργος Καρατζάς (1912-1948)
  • Η συνέχεια, Γιώργος Κοτζιούλας (1909-1956)
  • Λέων Αφρικανικός, Αλέξανδρος Μπάρας (1906-1990)
  • Μαρία ο έρωτας μου..., Γιάννης Χονδρογιάννης (1910-2006)
  • Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων, Κώστας Καρυωτάκης (1896-1928)

Και τα τραγούδια των συνθετών:

  • Γιατί, Τιμόθεος Ξανθόπουλος (1864-1942)
  • Τραγουδάκι, Γεώργιος Καζάσογλου (1908-1984)
  • Του Εφήβου, Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935)
  • Βουτάω στα μάτια των ανθρώπων, Ερρίκος Βάϊος (γενν. 1967)
  • Σερενάτα, Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935)
  • Στη βάρκα, Λαυρέντιος Καμηλιέρης (1874-1956)
  • Για σένα ζω, Δημήτρης Ρόδιος (1862-1957)
  • Εσπερινός, Βασίλειος Θεοφάνους (1895-1984)
  • Δεν μ’ αγαπάς, Αλέκος Σπάθης (1914-1970)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ