Tip of the day

Πού θα φτιάξεις δίσκο βινυλίου με τη μουσική που αγαπάς

Για να μπορείς να αφιερώσεις από Elvis Presley εώς Miles Davis στον ίδιο δίσκο

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
LoFi_Concept
© Θανάσης Καραντζάς

Στο Lo-Fi Concept στο Κουκάκι θα φτιάξεις custom made δίσκο βινυλίου με την αγαπημένη σου μουσική.

Τα βινύλια είχαν, έχουν και θα έχουν για πάντα το φανατικό κοινό τους. Εκτός από την έτη φωτός καλύτερη ποιότητα του ήχου, τα βινύλια έχουν μια ρετρό νοσταλγική φύση που μας γοητεύει. Πέραν από την προσωπική χρήση, αποτελούν ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο δώρο, μόνο που πολλές φορές μας αρέσουν λίγα συγκεκριμένα κομμάτια από το δίσκο, αλλά αναγκαζόμαστε να τον αγοράσουμε ολόκληρο. Δεν θα ήταν ιδανικό όμως να μπορούσαμε να συνθέσουμε τα δικά μας βινύλια, με μουσική επιλεγμένη για αυτόν/ην που θέλουμε να τα αφιερώσουμε;

Λύση σε αυτό ήρθε να δώσει το LoFi Concept, ένα μαγαζί που δύσκολα θα συναντήσετε σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες έχουν κατασκευάσει μια μηχανή χάραξης δίσκων βινυλίου με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να φτιάξετε το δίσκο με τη μουσική που προτιμάτε. Κάτι σαν playlist στο Spotify, αλλά για βινύλιο! Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, στην οποία ο ήχος από ένα ψηφιακό αρχείο χαράσσεται στο βινύλιο. Αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα «μουσικό γλυπτό» που συνδυάζει μηχανική, φυσική, ηλεκτρονική και ηχοληψίας. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι κάθε κομμάτι ή πληροφορία ήχου, ακόμα και ένα φωνητικό μήνυμα, μπορεί να γίνει δίσκος βινυλίου.

Εκτός όμως από τα βινύλια, ο χώρος μιλάει από μόνος του. H αισθητική και τα vibes αποπνέουν κάτι από Δανία και Ολλανδία, μιας και το concept είναι διττό: από αριστερά συναντάς την πλευρά του Σήφη, λάτρη της μουσικής, ένας από τους μόλις τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα που χαράζουν δίσκους, και από την άλλη την πλευρά της Νατάσας, που σχεδιάζει τα δικά της χειροποίητα κοσμήματα. Το Lo-Fi προέρχεται από τα 80s, όταν είχε ξεκινήσει η τάση να ηχογραφείται μουσική με μη επαγγελματικά μέσα, ένας diy τρόπος, που δημιουργεί μια πιο οικιακή αίσθηση για το αποτέλεσμα. Με αυτό ήθελαν να περάσουν το μήνυμα ότι όταν ξεκινάς κάτι, δεν χρειάζεται να έχεις όλα τα μέσα.

Όπως το μαγαζί έτσι και η ιστορία τους έχει δύο διαφορετικές αλλά ενδιαφέρουσες πλευρές. Ο Σήφης, χρόνια Dj σε μαγαζιά της Αθήνας, είχε την ιδέα για τη μηχανή χάραξης από την πτυχιακή του εργασία στο ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας στο Ρέθυμνο. Μας εξηγεί λοιπόν για τη δική του πλευρά ότι «έχει περισσότερο τη νοοτροπία μιας μπουτίκ παρά του δισκάδικου. Τους δίσκους που φέρνω τους επιλέγω έναν έναν. Είναι από συγκεκριμένα μουσικά είδη, που ακολουθούν τα δικά μου ενδιαφέροντα και τη δική μου κουλτούρα: από 90s μέχρι σύγχρονη χιπ χοπ, ηλεκτρονική μουσική, jazz, soul και reggae. Εκτός από αυτό, κάνω και χάραξη δίσκων, κυρίως σε συγκροτήματα, μουσικούς και παραγωγούς, αλλά είναι αρκετά σύνηθες να έρθει κάποιος με ένα μουσικό κομμάτι και να μου πει να το χαράξουμε σε δίσκο για να το κάνει δώρο στην κοπέλα του, π.χ.».

Η Νατάσα παρόλο που σπούδασε διαφήμιση, είχε από πάντα πάθος για τη ζωγραφική. Ξεκίνησε το δικό της κομμάτι από ένα μικρό εργαστήριο στο σπίτι, ενώ τα πρώτα κοσμήματα που πούλησε είχαν φτιαχτεί μόνο με τα απαραίτητα εργαλεία. «Σχεδιάζω κοσμήματα και στη συνέχεια τα φτιάχνω με βάση το ασήμι, το ατσάλι, τον ορύχαλκο. Πειραματίζομαι φτιάχνοντας και άλλες κατασκευές, από φωτιστικά, γλαστράκια, μέχρι 3d κοσμήματα, πίνακες και prints με σχέδιά μου. Επίσης εμπορεύομαι τσάντες από άλλους δημιουργούς και πράγματα που μου αρέσουν και ταιριάζουν με την προσωπική μου αισθητική».

Ο χώρος λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2019, λίγο πριν την καραντίνα, σε μια φιλόξενη γειτονιά και έναν δρόμο γεμάτο νέες επιχειρήσεις. Βρίσκεται στον αριθμό 38 της Ανδρούτσου, σημαίνει περισσότερη εφευρετικότητα και λιγότερη πίεση, συνδυάζει την ενέργεια δύο ανθρώπων στον ίδιο χώρο γι’ αυτό που αγαπά ο καθένας τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ