- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα καλύτερα (και πιο υγιεινά) μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας
Τραγανά και μελένια μαζί, με χαρουπόμελο και ζάχαρη από χουρμάδες
Τα μελομακάρονα (με αλεύρι) Ζέας που φτιάχνει η «Marie Antoinette» είναι τα καλύτερα
Η «Marie Antoinette» είναι ένα μικρό εργαστήριο που φτιάχνει καταπληκτικές χειροποίητες πίτες, εκατό διαφορετικές – ανάμεσά τους, ΚΑΙ με αλεύρι Ζέας. Δηλαδή το φύλλο είναι φτιαγμένο με αυτό το μαγικό αλεύρι που κάνει καλό στην υγεία, δεν φουσκώνει, δεν ενοχλεί το στομάχι και την κοιλιά, γενικά είναι ένα υπερ-τρόφιμο – κάποτε περάσαμε ένα ολόκληρο γεύμα με τη Ματθίλδη Μαγγίρα να μας εκθειάζει τις αρετές του αλευριού Ζέας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι μας είχε πει αλλά ήταν εντυπωσιακό αλεύρι, αυτό της Ζέας, και παραμένει τοπ εδώ και πολλούς αιώνες.
Η «Marie Antoinette» λοιπόν το χρησιμοποιεί σε κάποιες συνταγές, και πριν μερικά χρόνια το δοκίμασε στα μελομακάρονα: ενώ τα κλασικά μελομακάρονα που ετοιμάζει έχουν καρύδια και μέλι, τα (μελομακάρονα) Ζέας εκτός από το μαγικό αλεύρι, έχουν χαρουπόμελο, ζάχαρη από χουρμάδες και φιστίκι Αιγίνης. Η συνταγή είναι πρωτότυπη, της Μαρίας Ανδρονικίδου που «τρέχει» το εργαστήριό της, κυρίως με παραδοσιακές συνταγές της μαμάς της, κυρίας Αντουανέττας. Τα μελομακάρονα Ζέας των κοριτσιών είναι μίνι, μπουκίτσες, πολύ νόστιμα, σιροπιαστά αλλά όχι να-γίνεις-χάλια, και καθώς τα τρως (πέντε-πέντε…) αισθάνεσαι ενάρετη και παράλληλα ανάλαφρη, γιατί πράγματι δεν σε βαραίνουν καθόλου.
Η Μαρία φτιάχνει καταπληκτικούς λαχανοντολμάδες, γαλοπούλα και κότα γεμιστή με κάστανα, κουκουνάρια κι όλα τα σχετικά, σπάλα μοσχαρίσια με άγριο ρύζι, βελουτέ ωραίες σούπες και ένα σωρό άλλα φαγητά, εκτός από τις πίτες, αλμυρές και γλυκές. Αλλά τα μελομακάρονά της είναι τα καλυτερότερα, ειδικά τα Ζέας, για αυτό τα προτείνω ως ξεχωριστά - ίσως επειδή έχουν το πράσινο φιστικάκι απάνω, ίσως επειδή είναι με αλεύρι Ζέας ή ίσως επειδή η Μαρία ξέρει να τα φτιάχνει πεντανόστιμα, τραγανά και λαχταριστά…
«Marie Antoinette», εργαστήριο παρασκευής πιττών και άλλων λιχουδιών, Τριανταφυλλίδη 22, 2130416420, info@marieantoinette.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πουλάει βιβλία αλλά κάνει και πολλά άλλα μαζί
Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας οφείλεις να το δοκιμάσεις — αν δεν το έχεις ήδη κάνει
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Μια μοναδική δραστηριότητα στο παλαιότερο εργαστήρι του Μετς
Τύφλα να έχουν τα αμερικάνικα, εγγλέζικα και γενικά ξένα brunch
Το λεγόμενο soft shell crab μπέργκερ, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι πιστεύεις
Το διάσημο ιαπωνικό γλύκισμα έγινε αθηναϊκό street food
Πρωτότυπα workshop όπου παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν υλικά, υφές, μυρωδιές και γεύσεις
Κέικ-φαντάσματα, στοιχειωμένες κολοκύθες κι άλλα τρομακτικά γλυκά
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Ναι, καλά διάβασες, η μακαρονάδα burger όντως υπάρχει
Coin toasts, taiyaki, δεκάδες εκδοχές σε matcha tea και k-pop parties
Τραγανό κοτόπουλο σε διαφορετικές εκδοχές, στο χέρι, με σούπερ τιμές
Τι θα έλεγες για ένα χυμό με καρπούζι και δυόσμο;
Σούπερ μάρκετ ανοιχτό βρέξει – χιονίσει με πολλά παραπάνω είδη από όσα φαντάζεσαι
Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς
Βόλτες και ξεναγήσεις στην πόλη με χρώμα εξωτικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.