Tip of the day

Πού θα βρεις παλιά φωτιστικά και γραμμόφωνα του παππού;

«Ναός» για τους λάτρεις του παλιού το κατάστημα του Ανέστη και της Ρούλα Μόσχου στο Μοναστηράκι

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παλιά φωτιστικά στο κατάστημα του Ανέστη και της Ρούλα Μόσχου

Στο μαγαζί του Ανέστη και της Ρούλας Μόσχου στο Μοναστηράκι πωλούν κι επισκευάζουν υπέροχα φωτιστικά εποχής αλλά και αυθεντικά γραμμόφωνα, πιανόλες κ.ά.

Είναι ο παράδεισός μου κάθε που κατεβαίνω στο Μοναστηράκι με τη σκέψη… «θέλω να μου αλλάξω τα φώτα», κυριολεκτικά! Ένα δάσος από κρύσταλλα και οπαλίνες, το μαγαζί του Ανέστη και της Ρούλας Μόσχου θα γίνει ο «ναός» σου αν αγαπάς τα φωτιστικά εποχής και η καρδιά σου χτυπά δυνατά μπροστά σε περίτεχνα κομψοτεχνήματα αρ νουβό και αρ ντεκό, μπρούτζινους αρχοντικούς πολυελαίους –κι από τα χρόνια του Ναπολέοντα έχουν!–, απλίκες με φακφούρια γυαλιά, με αντίβαρο ή και ναυτικού τύπου, αλλά και παμπάλαιες βενετσιάνικες λάμπες πετρελαίου –ακόμα και δουλεμένες με χρυσό και σμάλτο.

Μεγαλωμένος στη γειτονιά από παιδί στο παλαιοπωλείο με τα χάλκινα και τα ασημικά του πατέρα του, ο κύριος Ανέστης δεν ήθελε και πολύ να κολλήσει το «μικρόβιο». Επιστρέφοντας από φαντάρος το 1978, μαζί με τη σύζυγό του Ρούλα ανοίγουν σε μια στοά στην Ηφαίστου το πρώτο τους κατάστημα, που εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί στη Νορμάνου, κι αρχίζουν τα ταξίδια στην Αφρική (σε παλιές αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας) αλλά και ως την Αμερική και την Αυστραλία αναζητώντας σε παζάρια και εμπόρους παλιά φωτιστικά που χρήζουν επιδιόρθωσης και κανείς δεν μπορεί να επισκευάσει. Στα χέρια τους δύσκολα δεν θα βρεθεί λύση.

Παλιά φωτιστικά στο κατάστημα του Ανέστη και της Ρούλα Μόσχου

Αν σου… έφεξε τέτοια (φωτιστική) κληρονομιά από παππούδες και θείους αλλά χρειάζεται επιδιόρθωση, είναι οι άνθρωποί σου. Ο κύριος Ανέστης θα τα ξεμοντάρει και θα τους δώσει τα απαραίτητα «γιατρικά» αναλαμβάνοντας να κολλήσει τα σπασμένα μέταλλα (ακόμα και τη δύσκολη μαντεμοκόλληση), να επισκευάσει τα ηλεκτρολογικά με εξοπλισμό εποχής (π.χ. με ντουί από μπρούτζο και πορσελάνη) ή και να σου μετατρέψει σε ηλεκτρική μια λάμπα πετρελαίου. Εννοείται ότι θα σε προμηθεύσουν και με τα κατάλληλα ανταλλακτικά: αυθεντικούς γλόμπους και γυαλιά για λάμπες πετρελαίου, χρωματιστά κρύσταλλα και patte-de-verre.

Κι επειδή μιλάμε για χέρια που και πιάνουν και αγαπούν το παλιό, εδώ μπορείς να φέρεις για επιδιόρθωση (ή και να αναζητήσεις για αγορά) πολλά ακόμα αφού είναι από τους ελάχιστους πλέον τεχνίτες στην πόλη που αναπαλαιώνουν αυθεντικά γραμμόφωνα, πιανόλες με χάρτινους και τσίγκινους δίσκους, συλλεκτικές μπιλιετιέρες, ανθοδοχεία, λυχνάρια κ.ά.

INFO:
Ανέστης Μόσχος-Φωτιστικά, Αντίκες, Νορμάνου 7, Μοναστηράκι, 2103219670, 6932203523. Ανοικτά και την Κυριακή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ