- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πού θα βρεις νόστιμη γουρνοπούλα στην Αθήνα;
Ο καλαματιανός δοξασμένος μεζές που έχει παντού μόνο φίλους
Η ψητή γουρνοπούλα είναι ο περίφημος μεζές της Μεσσηνίας, αλλά τον βρίσκεις και στην Αθήνα
Αν έχεις πάει Καλαμάτα θα έχεις δοκιμάσει σίγουρα τη σπεσιαλιτέ της, τη «γουρνοπούλα» (χωρίς το μεσαίο ου). Για σένα που την έχεις γευθεί και την έχεις επιθυμήσει αλλά … δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη να σου στείλει μεζεδάκι, σου βρήκαμε στην Πεύκη τον «Μπάρμπα της Κορώνης». Μια μικρή ταβέρνα, με λίγα τραπεζάκια, που σερβίρει σχεδόν αποκλειστικά φανταστική γουρνοπούλα. Μπορείς να κάτσεις ή να την πάρεις σε πακέτο.
Να σου πούμε και λίγα λόγια για αυτό το νοστιμότατο έδεσμα: Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Μεσσηνίας, που το συναντάς παντού, στα εστιατόρια, στις ταβέρνες, σε κρεοπωλεία, στα πανηγύρια ακόμα και σε πλανόδιους. Οι περισσότερες ταβέρνες περιλαμβάνουν τη γουρνοπούλα στο μενού τους, την παρουσιάζουν δελεάζοντας τον κόσμο μέσα σε προθήκες – βιτρίνα που στήνουν στην είσοδο του μαγαζιού και αν δεν βιαστείς ως το μεσημέρι έχει εξαντληθεί! Συνεπείς στο ραντεβού και τηρώντας το έθιμο, οι Καλαματιανοί τη φτιάχνουν στη γιορτή της Αναλήψεως, όπου σε όλη την Καλαμάτα στήνουν πάγκους με γουρνοπούλες με τους φανατικούς να σπεύδουν να δοκιμάσουν την τραγανή πετσούλα, αφού είναι αδύνατον να αντισταθούν στη μυρωδιά της.
Η ιστορία της κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου καθώς λόγω θρησκείας το χοιρινό ήταν το μόνο κρέας που δεν έτρωγαν οι Τούρκοι, οι κάτοικοι της περιοχής, και ειδικότερα της Μεσσήνης, άρχισαν να εκτρέφουν χοίρους, τους οποίους μάλιστα λέγεται ότι τους άφηναν ελεύθερους να κυκλοφορούν αποτρέποντας έτσι τους Τούρκους να έρχονται στην πόλη.
Όλοι στη Μεσσηνία καυχώνται ότι κάνουν την πιο νόστιμη γουρνοπούλα και οι νοικοκυρές ότι ξέρουν την πιο τέλεια συνταγή. Η συνταγή είναι βέβαια απλή, αλλά θέλει τέχνη. Παίρνουν ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο και το σιγοψήνουν στη σούβλα ή σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για 8 με 10 ώρες. Όταν τελειώσει το ψήσιμο έχει μείνει το μισό, αλλά έχει γίνει γλύκισμα, με τραγανή πέτσα και κρέας που λιώνει στο στόμα.
«Μπάρμπας της Κορώνης», Χρυσοστόμου Σμύρνης 93, Πεύκη 151 21, 21 0805 0003. Κλείνει στις 11:59 μ.μ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Τα καλύτερα, πιο τραγανά και νόστιμα Spring rolls του Βόρειου Τομέα και όχι μόνον
Η Μυρτώ και ο Γιώργος σου μαθαίνουν στο εργαστήριό τους tufting και punch needle στην πιο xmas εκδοχή
Και θα πιεις και καφεδάκι ή κρασάκι
Κανένα πατατάκι δεν είναι για πέταμα, αλλά κάποια είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα.
Βόλτα πάνω σε πολύχρωμα μοτίβα και Soteur πινελιές
Είναι No1 στον κόσμο και είναι εμπνευσμένο από video games όπως το "Crimson Room" και το "QP-Shot" και από ταινίες όπως το "Saw"
Το οποίο ρολόι δεν είναι απαραίτητο να είναι τρακτέρ, ούτε πανάκριβο για να χρειάζεται επισκευή
Σ’ ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, για να τσιμπήσεις κάτι στα όχι-γρήγορα
Μπορείς άνετα να πεις πως τις έφτιαξες με τα χεράκια σου
Το μέρος όπου στήνονται μπουφέδες με απεριόριστο ασιατικό φαγητό
Δύο παιδιά, μια ιδέα και ήδη δώδεκα ταξίδια με όσους γουστάρουν ραπ
Εδώ όπου θα κουρευτείς ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μία έκθεση ζωγραφικής
Στους τοίχους τις έχει αγιογραφίες των Κόντογλου και Πελεκάση
Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ τρόμου επιστρέφει μέσα από έξι διαδραστικές ταινίες
Μαζί και όλα τα κρητικά προϊόντα που λιγουρευόμαστε εκτός Κρήτης
Μία κούρσα στο χθες στην έκθεση Ariantique Classic Cars
Ένα λιλιπούτειο μαγαζί με όλων των ειδών τις κρέμες από βιολογικές πρώτες ύλες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.