Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Ελληνικο

«Αλίφειρα»: Το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Διάρκεια: 90'
«Αλίφειρα»: Το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
© Ραφαήλ Σουλιώτης

«Εδώ; Εδώ, δεσποινίς, είναι Αλίφειρα, δεν είναι παίξε γέλασε» 

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια, τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού. 

Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες. Τελευταία φαντάσματα του χωριού, η Λέλα, μια φυσιογνωμία εύθραυστης Καρυάτιδας που πενθεί νεκρούς και ζωντανούς και η Παπαγαλίνα, μια αθώα νεαρή με άδηλες επιθυμίες και προοπτικές. 

Η άφιξη, για πρώτη φορά, μιας αμφιλεγόμενης εκκεντρικής προσωπικότητας και ενός νεαρού αρχαιολόγου με ρομαντικές διαθέσεις, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας.

Η πραγματικότητα παραμερίζεται. Ανοίγουν οι κρουνοί της φαντασίας, των φαντασιώσεων και του ονείρου που αποτελούν τα υλικά με τα οποία θα αναγερθεί πάνω στην άμμο το νέο, μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αλίφειρας.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Στάικος
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μήλιου
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ανδρέας Στάικος

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Πειραιας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32

2104143310, 2104143320

http://www.dithepi.gr

«Αλίφειρα»: Το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
«Αλίφειρα»: Το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
από 05/02/2024 έως 30/04/2024

κάθε Δευτέρα, Τρίτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15 € (κανονικό), 10 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών), 8 € (άνεργοι, αμεα, ομαδικό άνω των 6 ατόμων), 6 € (ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)