Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Ελληνικο

«Γυναίκες στο ντιβάνι» στο θέατρο Αλκμήνη

Διάρκεια: 75'
«Γυναίκες στο ντιβάνι» στο θέατρο Αλκμήνη

«Τρεις διαφορετικές γυναίκες. Τρεις διαφορετικές εξομολογήσεις. Τρεις διαφορετικές οπτικές.» 

Τι κάνει μια γυναίκα μάνα; Τι γίνεται όταν της θίγεται το μητρικό της φίλτρο; Πώς επηρεάζεται από τη δική της μητέρα; Πως αντιδρά στην βία σε ένα παιδί ακόμη κι αν δεν είναι δικό της; Ακόμη κι αν δεν έχει γεννηθεί; Πως καθορίζουν τη ζωή της τα κοινωνικά στερεότυπα;

Τρεις διαφορετικές γυναίκες. Τρεις διαφορετικές εξομολογήσεις. Τρεις διαφορετικές οπτικές.

Κατά βάθος μια γυναίκα. Η γυναίκα που στον πυρήνα της είναι μάνα. Ανεξάρτητα αν κοινωνικά είναι. Το μητρικό φίλτρο που μας συνδέει όλες ανεξάρτητα από την επιλογή να γίνουμε μάνες. Ανεξάρτητα από την αποδοχή ή όχι του να μπορούμε βιολογικά να τεκνοποιήσουμε.

Η επιβίωση μιας γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία. Η επιβίωση μιας γυναίκας σε έναν κόσμο γεμάτο κοινωνικά στερεότυπα. Η διαμόρφωση μιας γυναίκας γαλουχημένης σε ένα περιβάλλον συναισθηματικών εκβιασμών. Συναισθηματικής κακοποίησης. Υποταγής.

Η έκρηξη και η αντίδραση. Γιατί το μητρικό φίλτρο είναι ένα ένστικτο που δεν τιθασεύεται. Δεν μπαίνει σε καλούπια. Δεν υποκύπτει σε καθωσπρέπει συμπεριφορές, κι όταν προσβάλλεται, έχει απρόβλεπτες συνέπειες. 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μεγαλώνοντας στην επαρχία και σε μία γυναικοκρατούμενη οικογένεια έχοντας πέντε αδελφές, πάντα παρατηρούσα και προσπαθούσα να αποκωδικοποιήσω τη γυναικεία φύση σχετικά με τη θέση της στην κοινωνία. Οι κοινωνικές απαιτήσεις για μια γυναίκα, και οι συνέπιες για την ίδια όταν δεν τις εκπληρώνει. Το βάρος που κουβαλάνε μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο που ακόμη απαιτεί και θεωρεί δεδομένο από αυτές να ανταπεξέρχονται σε στερεότυπα. Τη φυσική τους τάση να δημιουργούν ζωή, να την προστατεύουν, και να αντιδρούν σε οποιαδήποτε μορφή βίας ως προς αυτήν. Ακόμη και σε ένα περιβάλλον φαινομενικής χειραφέτησής τους, ή απόλυτης υποταγής τους σε αυτό, κάποια στιγμή το μητρικό φίλτρο που συνεπάγεται προστασία αυτών των αθώων ψυχών, εκρήγνυται και οδηγεί τις πράξεις τους.

Σάκης Τσινιάρος

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σάκης Τσινιάρος
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, Σάκης Τσινιάρος
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βούλα Αργυροπούλου

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Γκαζι Αλκμήνη
Αλκμήνης 12

2103428650

http://www.theatro.gr

«Γυναίκες στο ντιβάνι» στο θέατρο Αλκμήνη
«Γυναίκες στο ντιβάνι» στο θέατρο Αλκμήνη
από 22/01/2024 έως 12/03/2024

κάθε Δευτέρα 18:30

από 22/01/2024 έως 12/03/2024

κάθε Τρίτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 13€, Μειωμένο: 9€