Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Εφηβικο

«Ιστορίες για να μην κοιμάσαι» στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

«Ιστορίες για να μην κοιμάσαι» στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
© Karol Jarek

«Και έξαλλα και άγρια κι αλλόκοτα κι ακόμα αγριότερα τα πράγματα που κάνουν
Όσα εγώ και συ, και όλοι μας, ονειρευόμαστε ότι θα κάναμε -αν το τολμάγαμε
Αν ήμασταν όπως αυτά, τα ελεύθερα, παράφορα πλάσματα του μυαλού
τα ξέφρενα παιδιά του σκοταδιού»  

Φέτος την άνοιξη, στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τα παραμύθια που μας μεγάλωσαν, …μεγάλωσαν. Και ξαναγυρνούν για να μας στοιχειώσουν –ή να μας λυτρώσουν– τρομακτικά, αδυσώπητα αλλά και πιο ειλικρινή από ποτέ. Οι ιστορίες που κάποτε μας κοίμιζαν, ξαναγράφονται. Κι αυτήν την φορά, δεν θα μας αφήσουν να κλείσουμε μάτι. Στην παράσταση Ιστορίες για να μην κοιμάσαι, σε σκηνοθεσία του Θάνου Τοκάκη, τρία από τα ποιητικότερα έργα του Νόελ Γκρεγκ (Tin Soldier, Hood in the Wood και Tasty Tale) μπλέκονται με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων σήμερα.

Ο σημαντικός Βρετανός συγγραφέας, που πίστευε πως το θέατρο πρέπει να απευθύνεται στο νεότερο κοινό αφού μόνο τότε μπορεί να έχει αληθινή επίδραση στις ζωές και τις κοινωνίες μας, χρησιμοποιεί τις περιπέτειες της Κοκκινοσκουφίτσας, του Μολυβένιου Στρατιώτη και του Χάνσελ και της Γκρέτελ για να μας ξυπνήσει και να μας ταρακουνήσει. Η περιθωριοποίηση του διαφορετικού, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η ελπίδα, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η γυναικεία χειραφέτηση είναι λίγα μόνο από τα μονοπάτια που η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει με χιούμορ, τόλμη και ευαισθησία.

«Ο Νόελ Γκρεγκ, με σύμμαχο τις ενήλικες γνώσεις για τις ψυχαναλυτικές προεκτάσεις των παραμυθιών, ξαναγράφει τις μνήμες μας» σημειώνει ο σκηνοθέτης και καθοδηγεί τον θίασό του σε μια ξέφρενη συλλογική αφήγηση που συχνά γίνεται και άκρως προσωπική και ξεσπά αυθόρμητα σε τραγούδι, σε θρήνο, σε άγρια γέλια ή και σε ψίθυρο. Οι δώδεκα ηθοποιοί της παράστασης μοιράζονται έναν σωματικό κώδικα πολυσήμαντο και εύγλωττο που τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη σε πολύβουο δάσος και σε ξεχαρβαλωμένα παιχνίδια, να κινούνται σαν ένα άτομο ή να γλιστρούν αθόρυβα σαν τρομακτικές σκιές στον τοίχο. Ένα δυναμικό ανσάμπλ ηθοποιών αλλάζει ρόλους, συνδιαλέγεται με τη ζωντανή μουσική και με το κοινό και μας καλεί να μπούμε όλοι μαζί στο βαθύ, σκοτεινό δάσος των παιδικών μας παραμυθιών, αναζητώντας όλη την κωδικοποιημένη αλήθεια που κρύβουν για τη σκληρότητα του κόσμου, αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι νέος μέσα σε αυτόν.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θάνος Τοκάκης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Αναστάσης Γεωργούλας, Χρήστος Κραγιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μολέσκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Φανή Ξενουδάκη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιώργος Πατεράκης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου. Mουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νόελ Γκρεγκ

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

«Ιστορίες για να μην κοιμάσαι» στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
«Ιστορίες για να μην κοιμάσαι» στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
από 06/05/2023 έως 28/05/2023

κάθε Σάββατο 20:00

από 06/05/2023 έως 28/05/2023

κάθε Κυριακή 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 3€