Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Συγχρονο

«Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» στο θέατρο Φούρνος

Διάρκεια: 110'
«Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» στο θέατρο Φούρνος

Η Εταιρεία θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ, συνεχίζοντας την έρευνα ανάπτυξης της μικρής φόρμας στο θέατρο, παρουσιάζει τη σύνθεση διηγημάτων της βραβευμένης συγγραφέως Samantha Schweblin [Σαμάνθα Σβέμπλιν].  Τα διηγήματα επιλέχτηκαν από το βιβλίο της “Mouthful of Birds”, η αγγλική μετάφραση του οποίου έχει τιμηθεί με το Man Booker International Price 2019.  Η μετάφραση, η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Σάββα.

Η Samantha Schweblin, το έργο της οποίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους ‘ΠΑΙΚΤΕΣ’, χτίζει πυκνούς και παράξενους κόσμους, διερευνώντας την ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων και τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη και ερμηνεύουμε τον πολιτισμό, με κοφτερά δόντια και χιούμορ.  Οι ιστορίες της καταφέρνουν να διαλύσουν τους αποδεκτούς κανόνες της κοινωνίας και να μας κάνουν να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να περιηγηθούμε στην ηθική χωρίς αυτούς και γιατί τους αποδεχθήκαμε κάποτε.

Μαρία Σάββα: Σκηνοθετικό σημείωμα για την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας»

«Η δραματουργία εστιάζει στους δεσμούς των προσώπων, στη σύνδεση αλλά και στην αλληλεξάρτηση. Η Schweblin αναμετριέται με την επιθυμία να αγαπήσει, με την μητρότητα και την πατρότητα, με το τραύμα του παιδιού, με τη διαφορετικότητα -δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα θέματα- και τα αναδεικνύει με μια φρέσκια ματιά.  Η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου των σχέσεων μέσα από εικόνες που καθρεφτίζουν τον κάθε χαρακτήρα, ο καθένας στο δικό του προσωπικό βάθρο.  Τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν ρόλους, η αφήγηση γεννά παράξενες μορφές, που μεταλλάσσονται σε εικόνες οι οποίες προκύπτουν μέσα από σωματικούς και λεκτικούς αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και υποδεικνύουν τους κρυμμένους συμβολισμούς.  Video-προβολές ενσωματώνονται στην κάθε ιστορία προσθέτοντας τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέλιξή της και λειτουργούν συμπληρωματικά με την θεατρική δράση».

Samantha Schweblin, συγγραφέας

Η Samantha Schweblin έχει χαιρετιστεί ως μια από τις μεγαλύτερες Αργεντινές διηγηματογράφους των τελευταίων δεκαετιών. Με το ξεχωριστό ταλέντο της να συνδυάζει τον σουρεαλισμό με τo συναίσθημα, η ευφυής συγγραφέας συνθέτει ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μικροσκοπικά μυστήρια και παραμύθια. Η Schweblin μέσα από αυτές αναρωτιέται αν είμαστε αρκετά δυνατοί για να κοιτάξουμε τα σκοτεινά πράγματα στον κόσμο.

«Οι αδερφοί Γκριμμ και ο Φραντς Κάφκα επισκέπτονται την Αργεντινή, στις σκοτεινές χιουμοριστικές ιστορίες της Samantha Schweblin για ανθρώπους που έχουν γλιστρήσει μέσα από ρωγμές ή έχουν πέσει από τρύπες σε εναλλακτικές πραγματικότητες», γράφει για το έργο της ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους παγκοσμίως, ο JM Coetzee [Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Nobel 2003].

«Οι ιστορίες της Schweblin συγκεντρώνουν έναν κόσμο στον οποίο οι πολιτισμένοι υποχωρούν συνεχώς και το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να ζεις σε μια κατάσταση απόγνωσης». [The New Yorker]

 

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρία Σάββα
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σαμάνθα Σβέμπλιν (από τη συλλογή διηγημάτων: Mouthful of birds)

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Εξαρχεια Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168

2106460748

«Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» στο θέατρο Φούρνος
«Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» στο θέατρο Φούρνος
από 02/10/2023 έως 07/11/2023

κάθε Δευτέρα 20:30

από 02/10/2023 έως 07/11/2023

κάθε Τρίτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

14€ (κανονικό), 12€ (άνω των 65 ετών), 10€ (φοιτητικό), 8€ (άνεργοι, αμεα, ατέλειες σπουδαστών & ηθοποιών)