Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Οπερα

«Φάλσταφ» του Τζουζέππε Βέρντι στην ΕΛΣ

Η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς στην πρόβα του "Φάλσταφ" στην ΕΛΣ
Φάλσταφ στην Εθνική Λυρική Σκηνή: η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς στην πρόβα © Valeria Isaeva

Με τον Φάλσταφ –την τελευταία του όπερα– ο Βέρντι εξέπληξε τους πάντες, καθώς δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι ο 80χρονος πλέον συνθέτης θα συνέθετε ένα ακόμα σημαντικό έργο –και μάλιστα κωμικό– μετά τη μεγάλη επιτυχία του Οθέλλου (1887). Μετά τον Μάκβεθ και τον Οθέλλο ο Βέρντι στράφηκε για μια τελευταία φορά στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, επιλέγοντας μια κωμωδία, τις Εύθυμες κυράδες του Ουίντσορ. Μάλιστα, στα τέλη του 1890 ο συνθέτης έγραφε: «Απολαμβάνω τη σύνθεση της μουσικής· χωρίς σχέδια οποιουδήποτε είδους και δεν ξέρω καν αν θα την τελειώσω… Επαναλαμβάνω… Το απολαμβάνω. Ο Φάλσταφ είναι ένας αδίστακτος, που διαπράττει κάθε είδους κατεργαριά... Αλλά με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Είναι τύπος. Οι τύποι είναι τόσο διαφορετικοί! Η όπερα είναι εντελώς κωμική! Αμήν». Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Φεβρουαρίου 1893, υπό τη μουσική διεύθυνση του Εντοάρντο Μασκερόνι και με τον Γάλλο βαρύτονο Βικτόρ Μωρέλ στον κεντρικό ρόλο, σηματοδοτώντας τη θριαμβευτική ολοκλήρωση της λαμπρής διαδρομής του συνθέτη στο λυρικό θέατρο. Μάλιστα, οι επευφημίες μετά το τέλος της πρεμιέρας διήρκεσαν μισή ώρα. Η όπερα παρουσιάστηκε με την ίδια διανομή της Σκάλας σε Γένοβα, Ρώμη, Βενετία, Τεργέστη, Βιέννη και Βερολίνο. Πριν κλείσει η χρονιά, ο Φάλσταφ είχε ανέβει στις σημαντικότερες μουσικές πρωτεύουσες του κόσμου, από το Μπουένος Άιρες ως την Αγία Πετρούπολη. Με την ευκαιρία των διαφορετικών ανεβασμάτων ο συνθέτης επέφερε μικρές τροποποιήσεις στην παρτιτούρα, κάτι που συνεχίστηκε έως και την πρεμιέρα που δόθηκε στην παρισινή Κωμική Όπερα τον Μάιο του 1894.

Κεντρική φιγούρα είναι ο ξεπεσμένος ιππότης σερ Τζων Φάλσταφ και οι ερωτικές του περιπέτειες, οι οποίες τον καθιστούν περίγελο στη μικρή τοπική κοινωνία. Στο τέλος, μετά από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι χαρακτήρες του έργου τραγουδούν όλοι μαζί «Όλα στον κόσμο είναι ένα καλαμπούρι… αλλά γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος».

Δίκαια η όπερα χαρακτηρίζεται ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου για την απόλυτη οικονομία και τη συμπύκνωσή της, τον τρόπο με τον οποίο ο συνθέτης με μία και μόνο μουσική φράση σκιαγραφεί χαρακτήρες και καταστάσεις. Άλλωστε στο μεγαλύτερο μέρος του έργου υπάρχει διαρκής, συχνά καταιγιστική εναλλαγή ρυθμών, ηχοχρωμάτων, σύντομων μελωδικών θεμάτων ή στοιχείων αρμονίας. Ο ίδιος ο Φάλσταφ είναι ο μόνος πραγματικά πρωταγωνιστικός ρόλος της όπερας, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλοι οι άλλοι. Ο Βέρντι επιστράτευσε τεράστια παλέτα προκειμένου να αποδώσει τις διαφορετικές όψεις του κεντρικού χαρακτήρα. Στους δύο μονολόγους του κατακρίνει τον άδικο κόσμο και παραδίδει μαθήματα ηθικής, στην Αλίτσε εμφανίζεται ως μέγας καρδιοκατακτητής, στον σύζυγό της Φορντ ως ματαιόδοξος ιππότης, για να καταλήξει περίγελος στη σκηνή στο δάσος.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στήβεν Λάνγκριτζ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δημήτρης Πλατανιάς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Νίκος Στεφάνου, Γιάννης Καλύβας, Γιάννης Γιαννίσης, Τσέλια Κοστέα, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Άννα Αγάθωνος, Χρυσάνθη Σπιτάδη
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζουζέππε Βέρντι
ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ μιλάει στην Athens Voice για την όπερα «Φάλσταφ» του Τζουζέπε Βέρντι που θα παρουσιάσει στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Διάβασε την κριτική

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Καλλιθεα Εθνική Λυρική Σκηνή
Λεωφόρος Συγγρού 364

213 0885700

http://www.nationalopera.gr/

Η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς στην πρόβα του "Φάλσταφ" στην ΕΛΣ
«Φάλσταφ» του Τζουζέππε Βέρντι στην ΕΛΣ
26/01/2023

Πέμπτη 19:30

29/01/2023

Κυριακή 18:30

01/02/2023

Τετάρτη 19:30

04/02/2023

Σάββατο 19:30

07/02/2023

Τρίτη 19:30

10/02/2023

Παρασκευή 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€15, €20, €35, €40, €55, €65, €70, €100. Φοιτητικό, παιδικό: €15. Περιορισμένης ορατότητας: €10. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ