Εμφάνιση φίλτρων
Συγχρονο

«Meursault» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Διάρκεια: 65'
«Meursault» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ένας από τους εισηγητές της θεωρίας του παραλόγου, ο Γάλλος νομπελίστας φιλόσοφος και λογοτέχνης Αλμπέρ Καμύ, θα αποτυπώσει το λογοτεχνικό αντίστοιχο των ιδεών του περί παραλόγου στο μυθιστόρημά του «Ο Ξένος».

Ο θάνατος, ο ήλιος, η μητέρα, η απομόνωση, ο χρόνος και η δικαιοσύνη διατρέχουν θεματικά το έργο διαμέσου ενός από τους γοητευτικότερους αντιήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μερσώ. Ένας απλός υπάλληλος του οποίου η μητέρα πεθαίνει σε ένα γηροκομείο ταξιδεύει για να πάει στην κηδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κλαίει. Αργότερα, προβαίνει σ’ ένα αναίτιο έγκλημα σε μια παραλία στο Αλγέρι. Δικάζεται σιωπηλός από μια κοινωνία νάρκισσο. Εν μέσω μιας παράλογης δίκης συντελείται μια δημόσια «αυτοκτονία» ενός ανθρώπου που άνοιξε την αγκαλιά του στην «τρυφερή αδιαφορία του κόσμου».

Ποιος από εμάς μπορεί πράγματι να είναι προσωπικός σε έναν κόσμο που αδημονεί να κατασπαράξει οποιονδήποτε «δεν παίζει το ίδιο παιχνίδι»; Σε έναν κόσμο που ευνοεί  τους προνομιούχους; Ποιος από εμάς αντέχει να πορεύεται μόνο με τις αλήθειες του; Ίσως μόνο ο Meursault. Η μοναχική και αδιόρατη επανάστασή του θα μπορούσε να ενσαρκώνει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του συγγραφέα «Εξεγείρομαι, άρα υπάρχουμε». Διότι αν προσπεράσουμε σήμερα τον παραλογισμό του κόσμου, τότε θα τον προσπερνούμε πάντα.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ελένη Παππά
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μιχάλης Αβρατόγλου, Δάφνη Ατία, Μυρτώ Κουλουρίδη, Δημήτρης Παγώνης
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Ταυρος Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206

2103418579

http://www.mcf.gr

«Meursault» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
«Meursault» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
από 30/01/2023 έως 28/02/2023

κάθε Δευτέρα, Τρίτη 21:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

13€. Μειωμένο: 10€