Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Συγχρονο

«Το ξύπνημα της Άνοιξης» στο Θέατρο Rex

«Το ξύπνημα της Άνοιξης» στο Θέατρο Rex

Η εφηβεία είναι η εποχή της άνοιξης. Το σώμα και οι πόθοι ξυπνούν. Το μυαλό αναζητά τις μεγάλες αλήθειες της ζωής και οι έφηβοι βρίσκονται απέναντι στις επιλογές του κόσμου των ενηλίκων. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος στην Εφηβική του σκηνή το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ που μιλά με τόλμη για θέματα αφύπνισης, ταυτότητας, σεξουαλικότητας. Εκρηκτικό και σκοτεινό, αστείο και ανατρεπτικό, αυθάδες και προκλητικά ειλικρινές, το Ξύπνημα της άνοιξης είναι ένας ύμνος στην εφηβεία, στο δύσκολο αυτό ταξίδι του ανθρώπου προς την ενηλικίωση.

Γραμμένο το 1891, το έργο λογοκρίθηκε επί δεκαετίες γιατί τόλμησε να φέρει στη σκηνή τη συγκρουσιακή σχέση του νέου ανθρώπου με τον κόσμο. Έφηβοι εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους και την ψυχή τους. Η σιωπή της οικογένειας γύρω από τις σχέσεις και το σεξ, η υποκρισία των ενηλίκων και η προβληματική σχέση με το διαδίκτυο αναγκάζουν τους νέους να στραφούν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη –χωρίς να μπορούν πάντα να τη βρουν.

Ο Μόριτς συνθλίβεται υπό την πίεση της ηθικής και των ακαδημαϊκών και σεξουαλικών προσδοκιών. Ο Μελχιόρ δεν πιστεύει σε τίποτα, σε τίποτα απολύτως. Κι όσο για τη Βέντλα, εκλιπαρεί τη μητέρα της να της μιλήσει για το σεξ: «Μακάρι να μου μιλούσες κανονικά γι’ αυτό. Κανονικά κανονικά. Αν δεν μου πεις εσύ την αλήθεια, ποιος θα μου την πει;»

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν να παραμείνουμε πιστοί στο πόσο προκλητικό, πόσο τολμηρό είναι το ίδιο το έργο» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραούλης. Μαζί με μια δυναμική ομάδα νέων ηθοποιών και συνεργατών, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με μια σύγχρονη εκδοχή του έργου της Άνια Ράις. Με έντονη σωματικότητα, η παράσταση επιχειρεί μια βουτιά στον κόσμο των ενστίκτων και των παρορμήσεων. Πάνω στη σκηνή, δώδεκα σώματα-ηθοποιοί εξερευνούν, πλησιάζονται, αγγίζονται, συγκρούονται και μας αφηγούνται την πανανθρώπινη ιστορία της σεξουαλικής αφύπνισης και καταπίεσης.

Σε αυτήν τη σκηνική εκδοχή, συναντάμε τους σημερινούς έφηβους το ίδιο αφυπνισμένους και το ίδιο μπερδεμένους, αντιμέτωπους με μια σειρά από πιεστικά ερωτήματα: Ποιος είμαι; Ποια είναι η ταυτότητά μου; Πώς ανακαλύπτω και εξερευνώ τη σεξουαλικότητά μου; Πώς αποτολμώ την έναρξη της ερωτικής μου ζωής; Πού ανήκω; Ποια η σχέση μου με τους άλλους; Πώς προσεγγίζω τον πραγματικό Άλλον, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μου και όχι μέσα σε μια οθόνη; Ποιο θα είναι το αποτύπωμά μου στον κόσμο;

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Καραούλης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Αναστάσης Γεωργούλας , Χρήστος Κραγιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Φανή Ξενουδάκη, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μολέσκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιώργος Πατεράκης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φρανκ Βέντεκιντ, σε διασκευή Άνιας Ράις
ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο Γιάννης Καραούλης μιλάει για το «Το ξύπνημα της άνοιξης» που σκηνοθετεί στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Διάβασε την κριτική

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

«Το ξύπνημα της Άνοιξης» στο Θέατρο Rex
«Το ξύπνημα της Άνοιξης» στο Θέατρο Rex
από 26/11/2022 έως 07/01/2023

κάθε Παρασκευή, Σάββατο 20:00

από 27/11/2022 έως 08/01/2023

κάθε Κυριακή 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

3€