Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Performance

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ: η site specific παράσταση του προγράμματος Η.Α.Τ. του Κινητήρα στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ: η site specific παράσταση του προγράμματος Η.Α.Τ. του Κινητήρα στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων
© Χρηστος Βασακάκης

Τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα Here and There (H.A.T.), performing ecologies «τρέχει» σε Ελλάδα και Ιρλανδία, με τη συμμετοχή 22 συνολικά νέων 18 -30 ετών από τις δύο χώρες. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο συμπεριληπτικό πρόγραμμα Erasmus+, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κινητήρας, με θέμα την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω των παραστατικών τεχνών.

Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση του ρόλου της οικολογίας στη ζωή μας και η ενδυνάμωση των νέων  μέσω του χορού και του θεάτρου ώστε να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Από τις αρχές Μαΐου, οι δύο ομάδες βρίσκονται υπό πλήρη δημιουργική διαδικασία και μέσα από βιωματικά εργαστήρια από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, συζητήσεις και έρευνα, δημιουργούν τις δικές τους παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν σε Αθήνα και Δουβλίνο!

Δημιουργώντας την ελληνική παράσταση

Για το Η.Α.Τ., ο Κινητήρας συνεργάζεται με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company, με έδρα το Newbridge της Ιρλανδίας. Την εβδομάδα 27 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα και η καλλιτεχνική ανταλλαγή των δύο ομάδων, με την επίσκεψη του Crooked House στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν κοινά εργαστήρια, τα οποία κατέληξαν σε μία site specific performance στην Πλατεία Αβησσυνίας, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Άριας Μπουμπάκη.

Η site specific παράσταση στους δρόμους των δύο πόλεων (Αθήνας και Δουβλίνου) θεωρήθηκε εξ αρχής ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουν οι ομάδες το ευρύτερο κοινό για να μεταδώσουν το μήνυμά τους και να αναδειχθεί ο ρόλος των παραστατικών τεχνών στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των θεατών. Έτσι, η ομάδα Kinitiras Youth στις 22 Οκτωβρίου μας προσκαλεί στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας, για να μας παρουσιάσουν την «ΠΑΡΕ (Ν) ΘΕΣΗ», την παράσταση που δημιούργησαν με τις δικές τους δυνάμεις και ιδέες.

Η συντονίστρια της ομάδας, Λία Χαμηλοθώρη, εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε: «Η ομάδα Youth του Κινητήρα, που ανανεώνει διαρκώς τα μέλη της, απαρτίζεται αυτή την περίοδο για το πρόγραμμα Erasmus+ Here and There (H.A.T.) Performing Ecologies από δέκα νέους ανθρώπους γεμάτους ανησυχίες και ορμή. Συναντήθηκαν πριν ακριβώς πέντε μήνες. Η συνύπαρξη αυτή έφερε συνδέσεις, συγκρούσεις και ζυμώσεις τέτοιες που προσομοιάζουν με εκείνες ενός αλλιώτικου μικροοικοσυστήματος. Μέσα από μοίρασμα και έρευνα τα δέκα αυτά νεαρά άτομα ανέπτυξαν τη δική τους μικροοικολογία στο πλαίσιο της οποίας προβληματίστηκαν, παρατήρησαν, εμπνεύστηκαν κι αλληλοεπηρεάστηκαν.  Καθεμιά και καθένας έφερε στην ομάδα τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικό και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό  αυτά των υπολοίπων. Με κοινή βάση τον αλληλοσεβασμό και το μοίρασμα η ομάδα του Κινητήρα διερεύνησε άλλοτε κινητικά, άλλοτε θεωρητικά, άλλοτε παιχνιδιάρικα κι άλλοτε «σοβαρά» το ζήτημα της οικολογίας  που τα τελευταία χρόνια προκαλεί έντονο  προβληματισμό στο σύνολο της κοινωνίας. Φτάνοντας στο τέλος αυτού του πολύμηνου κύκλου συναντήσεων, η ομάδα θα παρουσιάσει μία performance σε γνωστό δρόμο της Αθήνας, για να μοιραστεί στιγμές, εικόνες και σκέψεις, με περαστικούς, φίλες και φίλους. Στοχεύουμε ανάμεσα στο κοινό να έχουμε και ανθρώπους από την πολιτική και από κέντρα λήψης αποφάσεων».

Η ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ με τα λόγια των συμμετεχόντων

Καλωσόρισες στην άβυσσο του αστικού. Στο πραγματικό καθεστώς της ύπαρξής μας που φυλακίζεται  μεταξύ κούφιων οικοδομημάτων, απελπίζεται στο άκουσμα της  μελλοντικής  καταστροφής μα καρτερεί μια άνοιξη. Ζούμε (σε) αλλεπάλληλες παρενθέσεις. Μάταια (;) επενδύουμε σε έναν κόσμο, του οποίου το οικονομικό και βιομηχανικό σύστημα δηλητηριάζει καθημερινά κάθε μορφή ζωής. Άλλοτε με μικρές επιλογές  και άλλοτε με πιο γενναία βήματα, η σχέση μας με τη διάσωση του φυσικού λειτουργεί  μονάχα παρενθετικά, αποσπασματικά και αχνά.

-Ο κόσμος καταστρέφεται, τι θα κάνεις;

Παρένθεση στην παρένθεση χτίζουμε τις προσδοκίες μας, συνεχίζουμε να παράγουμε, συνεχίζουμε να διάγουμε βίους με στόχους και όνειρα, να χρησιμοποιούμε, να αποβάλλουμε . Τι περιμένουμε; Τι χάνουμε από τη μεγάλη εικόνα; Οι παρενθέσεις μας ενώνονται σε μια επαναληψιμότητα, γίνονται φαύλοι κύκλοι εμπειρίας, φίλτρα παραμορφωτικά της αντίληψής μας: Δε βλέπουμε πως ο τρόπος μας να ζούμε καταστρέφει την ίδια τη ζωή;

Θέλουμε μια στιγμή να αφουγκραστούμε. Μας βασανίζει μια απλή διερώτηση: Γιατί δομούμε τερατώδεις πόλεις; Γιατί καταναλώνουμε υστερικά τους φυσικούς πόρους; Γιατί το ισοζύγιο της προσφοράς και της χρήσης του φυσικού περιβάλλοντος είναι πάντοτε αρνητικό; ΕΙΜΑΣΤΕ στην αναζήτηση μιας θέσης.

Θέσης στο λόγο, θέσης στη στάση μας απέναντι στην επικείμενη κατάρρευση. Είμαστε σίγουροι πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Ασφυκτιούμε στην σκέψη πως αυτό πλέον μπορεί να μην είναι αρκετό. Σου ζητούμε να πάρεις θέση. Ο κόσμος θα καταστραφεί, τι θα κάνεις; Το νερό θα λιγοστέψει. Οι πάγοι θα λιώσουν. Η ισορροπία των καιρικών φαινομένων θα χαθεί. Οι μικρό οργανισμοί που δυνητικά βάλλουν τον άνθρωπο θα γίνουν άτρωτοι, λόγω του εξελικτικού  πλεονεκτήματος που προσφέρει  το βιομηχανικό περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα θα γίνει υπερβολικά ρυπαρή, για να μπορεί κανείς να αναπνέει χωρίς φίλτρο. Τα δάση ολοένα και θα μειώνονται, τα βουνά θα "τρώγονται" για να γίνουν δομική ύλη. Σου δηλώνουμε πως τα παραπάνω δεν αποτελούν μια παρένθεση σε ένα βιβλίο βιολογίας ή μελέτης περιβάλλοντος.

Έχουν αρχίσει ήδη να εγκαθιδρύονται/ τοποθετούνται, ως βασικά στοιχεία του νέου πλαισίου διαβίωσης.

Το παρόν αποτελεί μια απεύθυνση.

Σου ζητούμε να μετακινηθείς μαζί μας. Σου ζητούμε να βγεις από την παρένθεση. Πάρε θέση.

To H.A.T. δεν τελειώνει εδώ

Το πρόγραμμα Η.Α.Τ. δεν ολοκληρώνεται με την παράσταση.  Θα ακολουθήσει μία εκτενής διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις των δυο ομάδων, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι τέλος Απριλίου 2023, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του. Το πρόγραμμα στοχεύει, μέσω της διάχυσης της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες  καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας.

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δάφνη Δουβίκα Αργυροπούλου, Κατερίνα Γεωργακοπούλου, Στέλιος Δημόπουλος, Άννα Κοντογιάννη, Λυδία Κούρου, Αναστασία Μητροπούλου, Μάκης Νάνος, Αντωνία Ορφανού, Λίλα Παπαγεωργίου, Δέσποινα Παπαδούλη