Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Συγχρονο

«Ραμαγιάνα», η διαχρονικότητα του ινδικού έπους ζωντανεύει από το Θέατρο ΡΟΔΑ

«Ραμαγιάνα», η διαχρονικότητα του ινδικού έπους ζωντανεύει από το Θέατρο ΡΟΔΑ

Μέσα από τη νέα της παράσταση, η ΡΟΔΑ δομεί τη γέφυρα ανάμεσα στο μύθο και το σήμερα αναδεικνύοντας τη σοφία που περικλείεται στο Ινδικό έπος σχετικά με τη ζωή του ανθρώπου κάθε εποχής και γεωγραφίας.

Όπως και στις μέρες μας, στο έπος της "Ραμαγιάνα" η ισορροπία του κόσμου έχει διαταραχτεί. Μεθυσμένος απ’ τη δύναμή του, ο δαίμονας Ραβάνα κρατάει σε ομηρία τους ανθρώπους, χτυπώντας όποιον βρίσκει να προσεύχεται. Ο αθάνατος Ράμα πρέπει να πάρει ανθρώπινη μορφή για να καταστρέψει τους δαίμονες, με τη βοήθεια των αδελφών του και της πριγκίπισσας Σίτα, της  ψυχής του.

Σαν την "Οδύσσεια", η "Ραμαγιάνα" αφηγείται τις περιπέτειες του μυθικού πρίγκηπα πολεμιστή, Ράμα, που περιπλανιέται στα δάση της Ινδίας μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο. Σαν την "Ιλιάδα", περιγράφει τις μάχες και τις περιπέτειες για την ανάκτηση μιας βασίλισσας, της Σίτα. Στο επίκεντρο είναι η μάχη που δίνει διαρκώς το Καλό ενάντια στο Κακό. Η λυρικότητα των στίχων ντύνει τις ιστορίες των ηρώων και δείχνει το δρόμο προς το Ιερό. 

H "Ραμαγιάνα" προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού τού Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το Ντάρμα, την ίδια την Τάξη τού Κόσμου. Έτσι, το έπος αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα», και παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων και του θρησκευτικού υλικού που σχετίζεται με τον Ινδουισμό.

Παράλληλα, πέρα από τα μυθολογικά του στοιχεία, το έργο σκιαγραφεί και την Ιστορία της Ινδίας, καθώς αφηγείται την επέκταση των αρειανών φυλών του Βορρά μέχρι την Κεϋλάνη, όταν αυτές επέβαλαν τον πολιτισμό στις πρωτόγονες φυλές του Νότου της Ινδικής χερσονήσου.  

Τα μέλη της ζωντανεύουν τους χαρακτήρες μετά από μακρόχρονη προετοιμασία και δημιουργούν μόνοι τους τα κοστούμια, τα σκηνικά και τη μουσική επένδυση. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά πιάνο, κρουστά και φωνητικά.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρία Περετζή